Βροχή οι καταγγελίες από τα νοσοκομεία για σοβαρά λειτουργικά προβλήματα

Αυξάνονται καθημερινά οι επιστολές διαμαρτυρίας και τα δελτία τύπου από τους εκπροσώπους των δημόσιων νοσοκομείων, παρότι, το υπουργείο Υγείας παρουσιάζει μια εικόνα καλυτέρευσης.
Το Σωματείο Εργαζομένων του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Κιλκίς, έστειλε επιστολή στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, καταγγέλλοντας σοβαρά λειτουργικά προβλήματα που οδηγούν όπως λέει, σε περαιτέρω υποβάθμιση του νοσοκομείου και τα οποία πριν 8 μήνες τα έθεσαν στο Διοικητή κ. Ιωάννη Ανδρίτσο, αλλά δυστυχώς δεν τους έδωσε σημασία.

Το Σωματείο μιλά για έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού ιατρικού προσωπικού όπως: πνευμονολόγου, γαστρεντερολόγου, νευρολόγου και παθολογοανατόμου ενώ, οι ελλείψεις αυτές έχουν ως συνέπεια και τη μη λειτουργία του αξονικού τομογράφου σε καθημερινή βάση, ούτε ο νέου ψηφιακού μαστογράφου. Σε ολόκληρο νοσοκομείο έχουν μόνο δύο τραυματιοφορείς στην απογευματινή και νυχτερινή βάρδια.
-Όμως και το Σωματείο Εργαζομένων στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης κάνει λόγο για απλήρωτο επικουρικό προσωπικό. Όπως αναφέρει το τελευταίο διάστημα προσλήφθηκαν στα νοσοκομεία υπάλληλοι διαφόρων ειδικοτήτων για τις ανάγκες της πανδημίας. Σε ένα μέρος των υπαλλήλων αυτών η μισθοδοσία εντάχθηκε σε προγράμματα ΕΣΠΑ και έτσι πληρώνονται κανονικά ενώ στους υπόλοιπους η μισθοδοσία εντάχθηκε στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων με αποτέλεσμα να μην αποζημιώνονται καθώς τα νοσοκομεία δεν ενισχύθηκαν από το υπουργείο με σχετικά κονδύλια.

-Στην Κρήτη το Σωματείο Εργαζομένων του ΠαΓΝΗ στο Ηράκλειο καταγγέλλει τις συνθήκες που επικρατούν στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία (ΤΕΙ) κάτι που συμβαίνει κάθε 1η του μήνα από ασθενείς που περιμένουν ώρες για να κλείσουν ραντεβού. Ο στενός συγχρωτισμός σε συνθήκες πανδημίας όπως λένε, αυξάνει τον κίνδυνο διασποράς του κορονοϊού. Παράλληλα, οι πολύμηνες αναμονές για ραντεβού στα πρωινά ιατρεία καθυστερούν τη διάγνωση και θεραπεία χιλιάδων ασθενών, αυξάνοντας τη νοσηρότητα αλλά και τη θνητότητα από διάφορες χρόνιες παθήσεις, ενώ αναγκάζουν αρκετούς να πληρώσουν από την τσέπη τους για επίσκεψη στα απογευματινά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων αλλά και σε ιδιωτικά ιατρεία.

-Το Σωματείο του ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη καταγγέλλει ότι λειτουργεί με συνθήκες που θέτουν σε κίνδυνο ασθενείς και εργαζόμενους, όπως η τραγική έλλειψη έμπειρου προσωπικού: 35% περίπου στην νοσηλευτική υπηρεσία, 40% περίπου στην ιατρική υπηρεσία, 45% στην διοικητική υπηρεσία, 80% στην τεχνική υπηρεσία και 20% στο παραϊατρικό προσωπικό.

-Επιστολή στον υπουργό Υγείας έστειλαν πριν λίγες μέρες και 104 ειδικευόμενοι αναισθησιολόγοι αναφορικά με την πλήρωση θέσεων ειδικευμένων ιατρών του κλάδου Ε.Σ.Υ., όπου όπως λένε, επιλεκτικά στην 7η ΥΠΕ δε δόθηκε η δυνατότητα στους Αναισθησιολόγους να υποβάλουν αιτήσεις για θέσεις σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και παρά τις αντιδράσεις της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρίας, τους ανακοίνωσε απροκάλυπτα και χωρίς αιδώ ότι στο βωμό της πρόσκαιρης και φαινομενικής κάλυψης προβληματικών μονάδων, είναι διατεθειμένη να ανακόψει την επαγγελματική σταδιοδρομία τους.

-Να παρθούν άμεσα πρόσθετα μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και ασθενών στην Μονάδα Εμφραγμάτων – Αιμοδυναμικό Εργαστήριο και συνολικά στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο ζητά το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου καθώς το πρόσφατο θετικό κρούσμα COVID-19 σε νοσηλευόμενο στη Μονάδα Εμφραγμάτων (ΜΕΚ), σε συνέχεια των προηγούμενων κρουσμάτων σε ασθενείς και εργαζόμενους του νοσοκομείου, επιβάλλουν όπως λέει, την λήψη άμεσων επιπλέον μέτρων για την προστασία της υγείας εργαζομένων και ασθενών στη ΜΕΚ και το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο και συνολικά στο νοσοκομείο, ώστε να αποφευχθεί πιθανή εξάπλωση της επιδημίας.

Στο απόηχο όλων αυτών στις 15 Οκτωβρίου έχει αναγγείλει πανελλαδική απεργία η ΠΟΕΔΗΝ και πανελλαδική συγκέντρωση στις 8.30 το πρωί στην Πλατεία Μαβίλη. Όπως λέει είναι πορεία Σωτηρίας της Δημόσιας Υγείας – Πρόνοιας – ΕΚΑΒ. Η Πανελλαδική Συγκέντρωση και πορεία θα εκκινήσει από την Πλατεία Μαβίλη και θα καταλήξει στο υπουργείο Υγείας. Για τα Σωματεία μέλη της Αττικής η Στάση Εργασίας θα είναι 8πμ – 15μμ με δυνατότητα διαμόρφωσης των ωρών από το κάθε Δ.Σ. Σωματείο Εργαζομένων ενώ, η 24ωρη απεργία αφορά όλα τα Σωματεία μέλη της Περιφέρειας.