Γαϊτανάκι δήθεν ανεξάρτητων υποψηφίων

Γράφει ο Περικλής Πάντζος*

Δημοτικές εκλογές 2023. Στην πόλη μας, 4 συνδυασμοί διεκδικούν την ψήφο του αρτινού λαού.
Κάποιοι είναι υποψήφιοι για πρώτη φορά, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν ζητήσει την ψήφο των συμπολιτών μας και στο παρελθόν
Αυτό δεν μπορεί παρά να εκφράζεται και στις υποψηφιότητες, όσο κι αν γίνεται προσπάθεια να κρυφτεί πίσω από τα γνωστά κλισέ περί “ανεξάρτητων υποψηφιοτήτων”, “αυτοδιοικητικών προσώπων που είναι πάνω από κόμματα”, στις οποίες χωράνε από “προοδευτικοί” μέχρι φασίστες.
Βέβαια, ορισμένοι υποψήφιοι “αυτοδιοικητικοί” σύμβουλοι ζήλεψαν, όπως φαίνεται, τα δρώμενα της κεντρικής πολιτικής σκηνής και άλλαξαν απόψεις και παρατάξεις “σαν τα πουκάμισα”, δείχνοντας έτσι το πόσο ίδιοι είναι τελικά. Τόσο έντονο είναι αυτό, που οι ψηφοφόροι κινδυνεύουν να μπερδευτούν, όταν μάλιστα έχουν μεταπηδήσει, δυο και τρεις φορές, παρατάξεις. Το αλισβερίσι “πάει και έρχεται”, χωρίς ηθικούς φραγμούς, ξεχνώντας δήθεν τις κομματικές τους καταβολές, λέγοντας ότι είναι «ανεξάρτητοι».

Είναι αυτονόητο, πως στα πλαίσια της προεκλογικής περιόδου, είναι θεμιτή η κριτική όλων των υποψηφίων παρατάξεων-συνδυασμών και η προβολή των προγραμμάτων τους.
Η στρατηγική σύμπλευση των αστικών πολιτικών κομμάτων είναι αυταπόδεικτη σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο. Αν εκεί όμως αναγκάζονται για ευνόητους λόγους να τηρούν ορισμένα προσχήματα ορισμένες φορές, στον χώρο της Τοπικής Διοίκησης οι μάσκες πέφτουν και η σύμπλευσή τους βγάζει μάτι μέσα από ανοιχτές συμπράξεις στο όνομα πάντα των «τοπικών κοινωνιών», των τάχα «ανεξάρτητων υποψηφίων».
Διαχρονικά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κατέγραφαν τις περισσότερες συμπράξεις, κατά περίπτωση στην κολιγιά συμμετέχει και η ΝΔ. Οι εκλογές του Οκτώβρη δεν αποτελούν εξαίρεση, αντιθέτως οι έως τώρα διεργασίες έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι τα κομπρεμί τους εκδηλώνονται στο έδαφος της προγραμματικής τους σύγκλισης.
Όπως στον Δήμο Πάτρας διαφαίνεται κοινή υποψηφιότητα ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, ενώ δεν ξεχνιέται το βίντεο με τον επικεφαλής της ΝΔ να καλεί τους άλλους δύο να συμφωνήσουν ότι θα συνασπιστούν στον δεύτερο γύρο απέναντι στον κομμουνιστή δήμαρχο Κ. Πελετίδη.

*Ο Περικλής Πάντζος είναι εργαζόμενος στο Νοσοκομείο Άρτας, Αντιπρόεδρος στο Σύλλογο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας Νομού Άρτας και γραμματέας στο Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ ΑΡΤΑΣ, υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος στην Π.Ε. Άρτας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»