Για έργα με απευθείας αναθέσεις

Κόντρες μεταξύ ΛΑΣΥ και Περιφερειακής Αρχής

Λαϊκή Συσπείρωση: Δύο εκατομμύρια ευρώ σε μόλις 3 συνεδριάσεις της Περιφερειακής Επιτροπής

Περιφερειάρχης: οι αποφάσεις στηρίζονται είτε σε μελέτες, είτε σε τεχνικές εκθέσεις

 

 

 

 

Έντονη αντιπαράθεση υπήρξε μεταξύ της «Λαϊκής Συσπείρωσης Ηπείρου» και του Περιφερειάρχη Ηπείρου σχετικά με τις απευθείας αναθέσεις έργων που σύμφωνα με την ΛΑΣΥ έχουν ψηφιστεί χωρίς να προσκομιστεί ποτέ καμία τεχνική περιγραφή των έργων.
Στην αντιπαράθεση παρενέβη και ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΖΟΥΜΠΑΣ Επικεφαλής Παράταξης “ΗΠΕΙΡΟΣ ΟΛΟΝ-ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ”, λέγοντας πως «η Παράταξή μας δηλώνει κατηγορηματικά την αντίθεσή της με την ψήφιση των απευθείας αναθέσεων από μέρους της περιφερειακής αρχής και μάλιστα χωρίς καμία τεχνική περιγραφή των έργων».
Η Περιφερειακή Αρχή απάντησε πως «οι αποφάσεις που λαμβάνονται στηρίζονται – κατά περίπτωση και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα-είτε σε μελέτες, είτε σε τεχνικές εκθέσεις».

Η ΛΑΣΥ Ηπείρου
Σε ανακοίνωσή της η ΛΑΣΥ Ηπείρου για την συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής τη Δευτέρα (19/8) αναφέρει πως “Δύο (2) εκατομμύρια ευρώ για έργα με απευθείας αναθέσεις έχουν ψηφιστεί σε μόλις 3 συνεδριάσεις της Περιφερειακής Επιτροπής σε διάστημα λιγότερο του ενός μηνός, χωρίς να προσκομιστεί ποτέ καμία τεχνική περιγραφή των έργων” και συνεχίζει τονίζοντας ότι: “η περιφερειακή αρχή της ΝΔ, εισηγείται και ψηφίζει απευθείας αναθέσεις έργων στα οποία δεν γνωστοποιείται η έκταση, ο τόπος, οι εργασίες και το κόστος υλικών. Και ενώ αυτά τα στοιχεία δεν υπάρχουν, όλα τα έργα κοστίζουν 24.800€ ! Χωρίς καμία περιγραφή των εργασιών και των υλικών μένει να απαντηθεί τι ακριβώς ελέγχουν οι μηχανικοί της περιφέρειας όταν βεβαιώνουν ότι ένα έργο έγινε, και φυσικά με ποια δικαιολογητικά πληρώνονται αυτά τα έργα από την οικονομική υπηρεσία της Περιφέρειας».

 

Στην ανακοίνωση η ΛΑΣΥ επισημαίνει πως “λόγω της πίεσης του εκπροσώπου της ΛΑ.ΣΥ. για προσκόμιση των τεχνικών εκθέσεων, ο κ. Περιφερειάρχης για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, κάλεσε τον προϊστάμενο τεχνικών έργων. Στο πρόχειρο «θεατρικό έργο» που στήθηκε ενώπιον των μελών της Περιφερειακής Επιτροπής ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας δεσμεύτηκε από την επόμενη συνεδρίαση να κατατίθενται οι τεχνικές εκθέσεις, λες και επρόκειτο για αστοχία των υπηρεσιών το γεγονός ότι τόσο καιρό δεν έχει εμφανιστεί ούτε μισή γραμμή τεχνικής έκθεσης για έργα εκατομμυρίων. Η αδιαφάνεια των διαδικασιών που συνοδεύει τα έργα χωρίς προηγούμενη δημοσίευση είναι σύνηθες φαινόμενο στην Περιφέρεια Ηπείρου η οποία δημιουργεί ψηφοθηρικούς μηχανισμούς με δημόσιο χρήμα. Φυσικά οφείλει να τεθεί το ερώτημα αν τελικά υπάρχουν λεφτά στην Περιφέρεια για έργα με απευθείας αναθέσεις σε συγκεκριμένους εργολάβους ή αν τα έργα έχουν σταματήσει να υλοποιούνται επειδή η κυβέρνηση δεν στέλνει χρήματα να πληρωθούν οι εργολάβοι όπως διατείνονται πριν λίγες μέρες η Περιφερειακή Αρχή» ενώ άφησε αιχμές για τις άλλες παρατάξεις τονίζοντας: «το πόσο γρήγορα «ξεχώρισε η ήρα από το σιτάρι» με τις παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ να μην βγάζουν άχνα και τη «Λαϊκή Συσπείρωση Ηπείρου» για ακόμα μια φορά να αγωνίζεται μόνη της για τα λαϊκά συμφέροντα, καθώς για τη «Λαϊκή Συσπείρωση» η αναγκαιότητα των έργων δεν δικαιολογεί τέτοιες πρακτικές όταν πρόκειται για τη διαχείριση δημόσιου χρήματος. Οι μελέτες μικρές ή μεγάλες, καθορίζουν τις ποσότητες των υλικών που πρέπει να χρησιμοποιηθούν, τις εργασίες που πρέπει να γίνουν και τον τόπο που θα γίνουν, ώστε να ελεγχθεί η πληρότητα του έργου και η νομιμότητα της δαπάνης. Οτιδήποτε άλλο, συντηρεί το κλίμα αναξιοπιστίας των έργων που γίνονται και ξαναγίνονται μετά από ένα χρόνο και συντηρεί τις πελατειακές σχέσεις με μικρούς και μεγαλύτερους εργολάβους. ”

Απάντηση της Περιφέρειας Ηπείρου

Απάντηση στη «Λαϊκή Συσπείρωση» έδωσε με δική της ανακοίνωση η Περιφέρειας Ηπείρου στην οποία σημειώνει και τα εξής: «Η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης», για λόγους εντυπώσεων, επανέρχεται ακόμη μια φορά στο ζήτημα των έργων, προμηθειών και παροχής υπηρεσιών μικρής κλίμακας, που μετά από εισηγήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών, εγκρίνονται από την Περιφερειακή Επιτροπή.
Και το πράττει αυτό, όταν στη χθεσινή συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής δόθηκαν για πολλοστή φορά εξηγήσεις, κλήθηκε ο υπεύθυνος Μηχανικός για διευκρινίσεις και προτάθηκε στον επικεφαλής της κ. Γεώργιο Πρέντζα να επισκεφθεί και να ενημερωθεί για όλα τα στοιχεία που ζητούσε στην Τεχνική Υπηρεσία, πράγμα που έπραξε.

Προκειμένου να μην αιωρούνται φήμες, να μη θίγεται η υπόληψη και το ήθος υπαλλήλων που εργάζονται άοκνα και ευσυνείδητα, όπως ο Περιφερειάρχης και στη χθεσινή συνεδρίαση εξήγησε, επαναλαμβάνεται ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται στηρίζονται – κατά περίπτωση και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα-είτε σε μελέτες, είτε σε τεχνικές εκθέσεις και δεν μπορεί να αμφισβητείται η υπευθυνότητα των υπαλλήλων που τις υπογράφουν και είναι υποχρεωμένοι να τις εφαρμόσουν και να τις ελέγξουν.

Η επιλογή δε των αναδόχων γίνεται βάσει των τιμών εργασιών που έχουν δώσει μετά από δημόσια πρόσκληση που εκδίδεται και ανανεώνεται κάθε χρόνο.

Σε πρακτικό επίπεδο η «Λαϊκή Συσπείρωση» θα πρέπει να εξηγήσει εάν πρέπει να γίνεται μεταφορά νερού σε κτηνοτροφικές μονάδες, εάν πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα ζημιές σε δρόμους, εάν πρέπει να γίνονται προμήθειες ανταλλακτικών οχημάτων, εάν πρέπει να απομακρύνονται φερτά υλικά και βράχοι από τους δρόμους, εάν πρέπει να αποκαθίστανται ζημιές σε δίκτυα ΤΟΕΒ κ.α. Να πάρει θέση δηλαδή, εάν πρέπει να εγκαταλειφθούν όλοικαι όλα στην τύχη τους.

Για την Περιφερειακή Αρχή, όλα αυτά είναι έργα και παρεμβάσεις που αντιμετωπίζουν άμεσα προβλήματα καθημερινότητας των πολιτών. Είναι έργα και παρεμβάσεις που δεν υλοποιούνται από μεγαλοεργολάβους και μεγαλοπρομηθευτές, τους οποίους «καταγγέλλει» σε άλλες περιπτώσεις η ίδια παράταξη, αλλά από μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ηπείρου».

 

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΖΟΥΜΠΑΣ

Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με την ψήφιση των απευθείας αναθέσεων

Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΖΟΥΜΠΑΣ Επικεφαλής Παράταξης “ΗΠΕΙΡΟΣ ΟΛΟΝ-ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ”, σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής: «H Παράταξή μας δηλώνει κατηγορηματικά την αντίθεσή της με την ψήφιση των απευθείας αναθέσεων από μέρους της περιφερειακής αρχής και μάλιστα χωρίς καμία τεχνική περιγραφή των έργων κατά το προσφιλές: «πρώτα εκτελούμε και μετά μελετούμε» με ότι συνεπάγεται αυτό για την διαφάνεια των διαδικασιών.

-Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε όλες τις αποφάσεις της Περιφερειακής Αρχής που αφορούν απευθείας αναθέσεις παροχής υπηρεσιών, εκτός από αυτές που αφορούν έκτακτες και επιτακτικές ανάγκες (φωτιές πλημμύρες κλπ).

-Mε συγκεκριμένες προτάσεις διατυπώνουμε τις θέσεις μας για έργα που γίνονται, καθώς και γιατί διαφωνούμε και προτείνουμε έργα που πρέπει να γίνουν και δεν γίνονται με ευθύνη της Περιφερειακής Αρχής.

Δεν δίνουμε σε κανέναν λευκή επιταγή.

-Τα πρακτικά των συνεδριάσεων είναι στη διάθεση όλων και μπορούν να τα έχουν τόσο οι παρατάξεις όσο και οι «φίλοι» τους και ναι συμφωνούμε ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι και μπορούμε να ξεχωρίζουμε την «ήρα από το στάρι» αν και κάποιοι την θέλουν μαζί για να έχουν λόγο ύπαρξης.