Για τη μη απαλλαγή των κατοίκων της Π.Ε. Ιωαννίνων από τα διόδια της Εγνατίας

Χρηματική ποινή 70.000 ευρώ από το ΣτΕ στο Υπ. Υποδομών και Μεταφορών 

Το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαίωσε την Περιφέρεια Ηπείρου για τη μη απαλλαγή από την καταβολή διοδίων των κατοίκων της Π.Ε. Ιωαννίνων στους σταθμούς Τύριας, Παμβώτιδας και Μαλακασίου της Εγνατίας οδού.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, το ΣτΕ με απόφασή του ( 21 Μαΐου 2024.) επέβαλε χρηματική ποινή ύψους 70.000€ σε βάρος του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών την οποία κατανέμει συμμέτρως υπέρ της Περιφέρειας Ηπείρου και λοιπών φυσικών και νομικών προσώπων και συνδικαλιστικών οργανώσεων που συμμετείχαν υποστηρικτικά στην αίτηση που είχε ασκήσει η Περιφέρεια στο ΣτΕ, όπως εργαζόμενοι σε δήμους, εκπαιδευτικοί, ενώσεις εκπαιδευτικών, επαγγελματίες αυτοκινητιστές κλπ.

Μετά την απόφαση αυτή έχει ανοίξει διάπλατα η πόρτα να διεκδικήσουν δικαστικά όλοι οι κάτοικοι της Π. Ε. Ιωαννίνων τα τέλη διοδίων που έχουν καταβάλλει κατά τις διελεύσεις τους από τους σταθμούς διοδίων Τύριας, Δροσοχωρίου και Μαλακασίουτην τελευταία πενταετία, καθώς επίσης και για την ηθική βλάβη, την προσβολή, δηλαδή, που έχουν υποστεί από την αδικαιολόγητη, όπως την χαρακτήρισε το Ανώτατο Ακυρωτικό της χώρας, άρνηση του Υπουργείου να χορηγήσει και σε αυτούς απαλλαγή από την καταβολή διοδίων τελών.

Όπως είναι γνωστό, η Περιφέρεια Ηπείρου έχει απευθυνθεί προ πολλού στον Δικηγορικό Σύλλογο Ιωαννίνων για την ανάληψη πρωτοβουλίας άσκησης ομαδικών αγωγών και ο Δικηγορικός Σύλλογος ανταποκρίθηκε. Η Περιφέρεια θέτει όλο το υποστηρικτικό υλικό που έχει επεξεργασθεί στα πλαίσια τόσο της ακυρωτικής δίκης όσο και στη διαδικασία της συμμόρφωσης στη διάθεσή του για τη διευκόλυνση των διεκδικήσεων.