Γιορτάστηκε με όλες τις τιμές η Εθνική Επέτειος του "OXI" στην Άρτα

Με δοξολογία και παρέλαση, γιόρτασε η Άρτα την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Πιο συγκεκριμένα το πρωί, της Πέμπτης 28ης Οκτωβρίου 2021, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Άρτης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος ετέλεσε την καθιερωμένη Δοξολογία, για την Εθνική Επέτειο παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών και φορέων.
Στην συνέχεια εψάλη η επιμνημόσυνος δέησις, στην πλατεία Αγίου Δημητρίου, έμπροσθεν του Ηρώου και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη παρέλαση.

Μήνυμα του Υφυπουργού Γιώργου Στύλιου
Σήμερα, είχα την τιμή και την χαρά να εκπροσωπήσω την Ελληνική Κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Άρτα, στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου.
Η επέτειος αυτή μας θυμίζει το ΟΧΙ των Ελλήνων στα ολοκληρωτικά καθεστώτα και το όραμά τους για ένα έθνος ενωμένο. Για μία καλύτερη Ελλάδα.
Τιμούμε τους αγώνες των προγόνων μας και παραδειγματιζόμαστε από τη γενναιότητά με την οποία υπερασπίστηκαν τα ιδανικά τους. Ο αγώνας τους μας θυμίζει πως ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Μπορούμε να νικήσουμε κάθε ορατό και αόρατο εχθρό, όπως η πανδημία. Για αυτό, ακούμε τους ειδικούς, προχωράμε στον εμβολιασμό και τηρούμε τους κανόνες υγιεινής.
Η χώρα μας είναι, επίσης, θωρακισμένη και ασφαλής απέναντι σε όσους επιβουλεύονται την εθνική μας κυριαρχία. Αυτό φανερώνει και η πρόσφατη συμφωνία που πέτυχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τη Γαλλία, αλλά και η συμφωνία με την Κύπρο και την Αίγυπτο. Η Ελλάδα έχει πλέον καταστεί παράγοντας σταθερότητας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Εύχομαι Χρόνια Πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες !

Μήνυμα της βουλευτή Όλγας Γεροβασίλη
81 χρόνια πριν οι Έλληνες πήγαν στον πόλεμο σαν σε γιορτή.
Γνώριζαν πως πολεμούσαν για την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, την εθνική ανεξαρτησία και την αξιοπρέπεια τους. Έγραψαν σελίδες δόξας και αμέτρητων θυσιών στο βωμό αυτού του αγώνα.
Ο προσωρινός καταπατητής – κατακτητής μας αιματοκύλισε αλλά δεν μας υποδούλωσε. Το αίμα που χύθηκε για την ελευθερία καρπίζει και γεννά νέους αγώνες για την αξιοπρέπεια του λαού μας.
Η αταλάντευτη μάχη μας απέναντι στο φασισμό και όλες τις εκφάνσεις του, σε κάθε προσπάθεια υπονόμευσης του αδούλωτου δημοκρατικού φρονήματος του λαού μας, είναι έμπρακτη απόδειξη πως το πνεύμα εκείνων των ημερών παραμένει βαθιά χαραγμένο στην ψυχή μας.

Μήνυμα του βουλευτή Χρήστου Γκόκα
Το Ιστορικό ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου 1940, αφορά στη διαχρονική στάση του Ελληνικού λαού απέναντι σε οποιονδήποτε και οτιδήποτε απειλεί την Ελευθερία και την Εθνική Κυριαρχία της πατρίδας μας.
Οι Έλληνες, με Εθνική ενότητα και ομοψυχία ύψωσαν, με ηρωικό τρόπο και αυτοθυσία, το τείχος της αντίστασης στους επίδοξους κατακτητές. Η Εθνική Αντίσταση συνεχίστηκε, στην περίοδο της κατοχής, απέναντι στις φρικαλεότητες και τα απάνθρωπα εγκλήματα του φασισμού και του ναζισμού.
Τα μηνύματα της Επετείου του ΟΧΙ είναι πάντα επίκαιρα. Είναι δεδομένη η πίστη του Ελληνικού λαού στις αξίες της ελευθερίας και της Δημοκρατίας.
Χρειάζεται επαγρύπνηση για την υπεράσπιση της Εθνικής μας κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, από τις σύγχρονες απειλές, με διάλογο και Εθνική συνεννόηση, για μια Εθνική γραμμή που θα υπηρετεί τα Εθνικά μας Δίκαια και την Εθνική Αξιοπρέπεια, αλλά και για άλλα σύγχρονα Εθνικά Μέτωπα, όπως η υγειονομική και οικονομική κρίση.
Αυτό άλλωστε αποτελούσε μόνιμη επιδίωξη και βασική πολιτική επιλογή της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, που τόσο πρόωρα αποχαιρετήσαμε, μέσα σε ένα αντίστοιχο κλίμα ενότητας.
Επίσης το Δημοκρατικό μας καθήκον επιβάλλει τη θωράκιση της Δημοκρατίας, των Δημοκρατικών θεσμών, από τους κινδύνους που εγκυμονεί η αναβίωση κινημάτων από νοσταλγούς του φασισμού και του ναζισμού.
Αυτή η προσπάθεια μας αφορά όλους, ώστε να προχωρήσουμε στη δημιουργία μια ισχυρής και σύγχρονης Ελλάδας, Ελεύθερης και Δημοκρατικής, με προοπτική και πρόοδο για ολόκληρη την Ελληνική κοινωνία.

Μήνυμα Βασίλη Ψαθά Αντιπεριφερειάρχη Άρτας
Ζήτω η 28η Οκτωβρίου!
Η Άρτα τίμησε την Εθνική Επέτειο με μαθητική παρέλαση παρουσία πλήθους κόσμου.
Τιμούμε όσους πολέμησαν για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της πατρίδας, δίνοντας τη ζωή τους!

Μήνυμα Χρήστου Τσιρογιάννη Δημάρχου Αρταίων
Με κάθε επισημότητα, μετά από πολύ καιρό και με εθνική υπερηφάνεια, τιμήσαμε σήμερα τους ήρωες και τις ηρωίδες του έπους του ’40.
Χρόνια Πολλά Άρτα!
Ζήτω η 28η Οκτωβρίου!