Γιορτάστηκε η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 στην Άρτα

Με τήρηση των προβλεπομένων μέτρων

Την Τετάρτη 28η Οκτωβρίου 2020, το πρωί, στην πλατεία Αγίου Δημητρίου Άρτης, έμπροσθεν του Ηρώου, εψάλη Επιμνημόσυνος Δέησις, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Άρτης κ. Καλλινίκου.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, από εκπροσώπους Αρχών και Φορέων, τηρηθέντων των προβλεπομένων, για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μέτρων.

Προηγήθηκε Δοξολογία, για την Εθνική Επέτειο του «ΟΧΙ», από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Άρτης κ. Καλλίνικο, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Άρτης, στην οποία, εφέτος, λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δεν παρέστησαν εκπρόσωποι των Αρχών και Φορέων.

Μήνυμα Χρήστου Τσιρογιάννη
Την 28η Οκτωβρίου γιορτάζουμε το υπερήφανο «ΟΧΙ» των Ελλήνων απέναντι στους εισβολείς που θέλησαν να κατακτήσουν την Πατρίδα μας και να αλώσουν την Δημοκρατία μας. Ήταν αυτό το «ΟΧΙ» που όπλισε τους προγόνους μας στα βουνά της Ηπείρου και στην Αντίσταση.
Ήταν αυτό το «ΟΧΙ», που τους έδωσε δύναμη να σηκωθούν ξανά. Με υπερηφάνεια, με δύναμη, με αντοχή.
Και αυτό είναι το μεγαλύτερο μήνυμα ζωής που μας έχουν αφήσει στην εθνική μας παρακαταθήκη: την επιμονή και υπομονή ακόμη και όταν όλα δείχνουν προδιαγεγραμμένα, ακόμη και όταν η αριθμητική υπεροχή μας δείχνει καταδικασμένους.
Γιατί καταδικασμένοι είναι μόνο όσοι παραδίδονται. Και οι Έλληνες δεν παραδόθηκαν ποτέ.
Εύχομαι από καρδιάς στους συμπολίτες μας, στις δικές τους μάχες – ατομικές και συλλογικές- να εμπνέονται από το μήνυμα της εθνικής επετείου του ΟΧΙ.

Μήνυμα Γ. Στύλιου 
Μεγάλωσα με τις αφηγήσεις των παλαιότερων για το ξημέρωμα της 28ης Οκτωβρίου του 40 και το έπος μιας ολόκληρης γενιάς. Ένα ξημέρωμα που βρήκε τα νιάτα της Άρτας και της Ηπείρου στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Ο τόπος μας πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος.
Η γενιά του ’40 χάρισε στην πατρίδα μας στιγμές μεγαλείου, εθνικής ανάτασης και ελπίδας κερδίζοντας τον παγκόσμιο θαυμασμό στα βουνά της Αλβανίας. Και έδειξε σε όλους μας τον δρόμο για τα δύσκολα. Τον δρόμο της ενότητας, της εθνικής ομοψυχίας και της θυσίας.
Σε αυτή τη γενιά, που ελάχιστοι είναι σήμερα στη ζωή, τη γενιά του ΄40, κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ. Αισθήματα ευγνωμοσύνης βγαίνουν από τα βάθη της ψυχής και της Ιστορίας μας και θα αντηχούν για πάντα στο μέλλον.
Ζήτω η 28η Οκτωβρίου! Ζήτω το ΕΠΟΣ του 40. Χρόνια Πολλά στην πατρίδα μας!

Μήνυμα ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΚΟΚΑ 
Τιμούμε σήμερα, με λιτό τρόπο, μια κορυφαία Εθνική Επέτειο, την Επέτειο του ΟΧΙ στην υποταγή της χώρας μας, την Επέτειο του ΟΧΙ απέναντι στο φασισμό και το ναζισμό.
Εύχομαι και ελπίζω να είναι η τελευταία φορά που οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την ιστορική αυτή Επέτειο, γίνονται μ’ αυτό τον τρόπο, λόγω της πανδημίας, που απειλεί τη ζωή και την υγεία όλων μας. Και εύχομαι και σ’ αυτόν τον αγώνα να τα καταφέρουμε, να ξεπεράσουμε αυτή την πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση και τα επακόλουθά της, με την οικονομική κρίση και τα κοινωνικά προβλήματα που δημιουργεί. Ζούμε κρίσιμες στιγμές που απαιτούν οργανωμένη και αποτελεσματική διαχείριση.
Όμως πάντα, πρέπει να κρατάμε ζωντανό το μήνυμα της σημερινής μέρας.
Το ιστορικό ΟΧΙ του Έθνους μας απέναντι στον επίδοξο κατακτητή και η αντίσταση του Ελληνικού λαού απέναντι στα απάνθρωπα εγκλήματα του φασισμού και του ναζισμού, ήταν η πατριωτική απάντηση του Ελληνισμού, όπως ορίζεται από τις διαχρονικές αξίες και τα ιδανικά που υπηρετεί, όπως η Ελευθερία και η Δημοκρατία.

Σήμερα, αντιμετωπίζουμε τους σύγχρονους κινδύνους, τις σύγχρονες προκλήσεις. Στα Εθνικά μας θέματα, ιδίως με την επιθετικότητας της Τουρκίας, της υπέρβασης της υπερδεκαετούς οικονομικής κρίσης, και παράλληλα το μέτωπο της υγειονομικής κρίσης.
Και βέβαια η σκέψη μας είναι σ’ αυτούς που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή για την ασφάλεια της πατρίδας μας και για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Το πατριωτικό μας χρέος αφορά στην υπεράσπιση της Εθνικής κυριαρχίας, της άσκησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, της Εθνικής μας αξιοπρέπειας. Είναι δεδομένη η Εθνική ενότητα και η ομοψυχία. Πρέπει όμως να ενισχυθεί μέσα από την Εθνική συνεννόηση και συναίνεση, για την διαμόρφωση μιας Εθνικής Γραμμής που σταθερά και αποφασιστικά θα υπερασπίζεται τα Εθνικά μας δίκαια και την Ελευθερία μας.

Το δημοκρατικό μας καθήκον, το δημοκρατικό μας χρέος αφορά στην υπεράσπιση και τη θωράκιση της Δημοκρατίας μας, μέσα από τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών της πολιτείας, απέναντι στους σύγχρονους κινδύνους, όπως των νοσταλγών του φασισμού και των οπαδών του νεοναζισμού. Καθήκον που πιστά πρέπει να υπηρετηθεί από το πολιτικό σύστημα, για να μη ξαναζήσουμε στη χώρα μας τα γεγονότα που γνωρίσαμε από την εγκληματική οργάνωση που τιμωρήθηκε πρόσφατα από την Ελληνική Δικαιοσύνη.
Για να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον σε μια ελεύθερη και δημοκρατική χώρα. Ένα καλύτερο μέλλον για όλους, και ιδιαίτερα για τη νέα γενιά.