Γιορτάστηκε η μνήμη του πολιούχου Φιλιππιάδας Αγίου Βησσαρίωνα

Με κάθε επισημότητα, λαμπρότητα και θρησκευτική ευλάβεια η Φιλιππιάδα τίμησε τον πολιούχο της Άγιο Βησσαρίωνα. Τόσο το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου όσο και την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου, πλήθος πιστών παρακολούθησαν τον Μέγα Εσπερινό, τη θεία λειτουργία και την περιφορά της ιεράς εικόνας. Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Ζηρού κ. Νικόλαος Καλαντζής, ο βουλευτής του Νομού Πρέβεζας κ.Κωνσταντίνος Μπάρκας, οι δήμαρχοι, Αρταίων κ. Χρήστος Τσιρογιάννης, Νικολάου Σκουφά κα Ροζίνα Βαβέτση, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χρήστος Χασίδης, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι και μέλη Κοινοτήτων καθώς και εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας.

Την λατρευτική πομπή συνόδευε με τους ήχους της η φιλαρμονική Θεσπρωτικού, ενώ συμμετείχαν οι μαθητές των Σχολείων της Φιλιππιάδας, με τις μαθήτριες να κρατούν στα χέρια τους από ένα τριαντάφυλλο, εκπαιδευτικοί, στελέχη της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και βέβαια της εκκλησίας, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ.κ. Χρυσοστόμου.

Έγγραφο Θεοδωρικάκου για τη μεταφορά μαθητών 2019-2020
Ενημέρωση προς τις Περιφέρειες της Χώρας για τη μεταφορά μαθητών απέστειλε ο Υπουργός Εσωτερικώνκαι συγκεκριμένα για τον τρόπο με τον οποίο μεταβατικά ρυθμίστηκε σειρά ζητημάτων με το αρ.15 του ν.4625/2019.
Ειδικότερα o Π. Θεοδωρικάκος, με το αριθμ. 63183/11.9.2019 έγγραφό του, γνωρίζει στις Περιφέρειες τα εξής:
Α) Στο πρώτο εδάφιο του αρ.15 ρυθμίζονται οι περιπτώσεις των εκκρεμών έως την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2019-2020 διαγωνισμών, για τις οποίες η Οικονομική Επιτροπή μπορεί να αποφασίζει την ανάθεση της εκτέλεσης των σχετικών δρομολογίων στους προσωρινούς μειοδότες ή προσωρινούς αναδόχους μέχρι την ολοκλήρωση των διαγωνισμών με την υπογραφή των οικείων συμβάσεων και πάντως το αργότερο μέχρι 30.6.2020.

Β) Στο δεύτερο εδάφιο του αρ.15 ρυθμίζονται οι περιπτώσεις που: (i) δεν κατέστη εφικτό από τις οικείες περιφέρειες να προκηρύξουν διαγωνισμούς, (ii) προέκυψαν νέες ανάγκες μετά την προκήρυξη των διαγωνισμών, (iii) υπάρχουν αδιάθετα δρομολόγια για τα οποία είτε δεν υποβλήθηκαν προσφορές είτε οι υποβληθείσες προσφορές κρίθηκαν μη κατάλληλες, (iv) δεν έχουν αναδειχθεί μειοδότες ή προσωρινοί ανάδοχοι στους εκκρεμείς διαγωνισμούς, για τις οποίες η Οικονομική Επιτροπή μπορεί με απόφασή της να παρατείνει έως 30.6.2020, την εκτέλεση των συμβάσεων που ήταν σε ισχύ στις 30.6.2019. Σε κάθε περίπτωση, λαμβάνονται υπόψη κριτήρια οικονομικότητας και εξασφάλισης συνθηκών γνήσιου ανταγωνισμού.
Οι παραπάνω ρυθμίσεις, είναι μεταβατικού χαρακτήρα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη μεταφορά των μαθητών σε όλη τη Χώρα, και μέχρι την ολοκλήρωση της επεξεργασίας, από το Υπουργείο Εσωτερικών, του νέου πλαισίου ρύθμισης του θέματος.
Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τοαρ.3της αριθμ.50025/2018ΚΥΑ (Β΄4217), μπορεί να χορηγείται προσωρινά επιδότησησε μαθητές μέχρι να ολοκληρωθεί τόσο ο διαγωνισμός όσο και οι άλλες διαδικασίες ανάθεσης της μεταφοράς.
Έχει ήδη αποσταλεί προς όλες τις Περιφέρειες υπόδειγμα προκήρυξης για την ανάθεση συμβάσεων παροχής υπηρεσιών μεταφοράς μαθητών με το Δυναμικό Σύστημα Αγορών (ΔΣΑ). Αναμένεται οι νέες διακηρύξεις του ΔΣΑ, σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που θα μπορούν να αντληθούν από το πληροφοριακό σύστημα “myschool” του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, να συμβάλλουν αποφασιστικά στην έγκαιρη διενέργεια των διαγωνισμών, με μεγαλύτερη διαφάνεια και μικρότερο διοικητικό βάρος.

Βασίλης Φεύγας: Η προσέλκυση επενδύσεων ο στόχος του νέου αναπτυξιακού νόμου
Στόχος του αναπτυξιακού νόμου είναι η προσέλκυση επενδύσεων, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και να μειωθεί η αδήλωτη εργασία ανέφερε σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, ο Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Φεύγας.
Ο κ. Φεύγας επεσήμανε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα πως ο νέος αναπτυξιακός νόμος μειώνει τη γραφειοκρατία και διαδικασίες για να προχωρήσουν οι επενδύσεις.
Παράδειγμα 1ο: Όταν κάποια επιχείρηση θέλει να εγκατασταθεί σε ένα επιχειρηματικό πάρκο και το πάρκο έχει αδειοδοτηθεί, δεν χρειάζεται να πάρει νέα άδεια λειτουργίας.
Παράδειγμα 2ο: Όταν σε μια μεγάλη επένδυση βρεθούν αρχαία, η Αρχαιολογική Υπηρεσία εντός 60 ημερών θα πρέπει να απαντήσει πως προστατευθούν τα αρχαία δίχως να σταματήσει η επένδυση. Κάνεις επενδυτής δεν θα έρθει όταν ξέρει ότι μπορεί να «πέσει» σε αρχαία και θα υπάρχει ένα αόριστο χρονοδιάγραμμα επίλυσης του προβλήματος.
Στη συνέχεια της συνέντευξής του ο κ. Φεύγας αναφέρθηκε στο Εθνικό Μητρώο Υποδομώνπου δημιουργείται με τον Αναπτυξιακό Νόμο, ώστε να ξέρουμε με απόλυτη σαφήνεια ποιος φορέας είναι υπεύθυνος για τη συντήρηση και τον έλεγχο των δημοσίων υποδομών και των δημοσίων κτιρίωνΕπίσης, τόνισε την αξία του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη,ο οποίος θα μπορεί να αποτυπώνει με το πάτημα ενός κουμπιού όλες τις γεωχωρικές πληροφορίες που συνδέονται με την άσκηση επενδυτικής ή κατασκευαστικής δραστηριότητας.

Κατατακτήριες εξετάσεις για 29 θέσεις στο Μουσικό Σχολείο Άρτας
Το Μουσικό Σχολείο Άρτας γνωστοποιεί ότι προκηρύσσει κατατακτήριες εξετάσεις για την πλήρωση κενών θέσεων μαθητών, στις τάξεις Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου, καθώς και την Α΄, B΄, Γ΄ Λυκείου, του σχολικού έτους 2019-2020. Η προκήρυξη γίνεται σύμφωνα με την Υ.Α. 58167/Δ2/13-04-2018, ΦΕΚ τ.β΄ 1371/24-04-2018 με θέμα «Λειτουργία Μουσικών Σχολείων».
Συγκεκριμένα προκηρύσσει: τρεις (03) κενές θέσεις στην Β΄ Γυμνασίου, εννέα (09) κενές θέσεις στη Γ΄ Γυμνασίου, πέντε (05) κενές θέσεις στην Α΄ Λυκείου, έξι (6) κενές θέσεις στην Β΄ Λυκείου και έξι (6) κενές θέσεις στην Γ΄ Λυκείου.
Οι κατατακτήριες εξετάσεις θα διενεργηθούν στο χώρο του Σχολείου τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 09:00 .
Την εξεταστέα ύλη των μαθημάτωνοι υποψήφιοι μαθητές μπορούν να την πληροφορηθούν στο σχολείο.
Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν σχετική αίτηση στη γραμματεία του σχολείου μέχρι την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου.
Στοιχεία επικοινωνίας:
Επίσημη ιστοσελίδα του Μουσικού Σχολείου Άρτας: http://gym-mous-artas.art.sch.gr/
Διεύθυνση: Φιλοθέη Άρτας, Τ.Κ: 47042
Τηλέφωνο: 2681085364
Ηλεκτρονική διεύθυνση: mail@gym-mous-artas.art.sch.gr

“MAGNA GRECIA” ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ
Tη Συμφωνική Ορχήστρα «Magna Grecia» από τον Τάραντα της Ιταλίας φιλοξενεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου, στις 19:00, στο θέατρο του Κάστρου της Άρτας.
Περισσότεροι από 30 μουσικοί και τέσσερις τενόροι και σοπράνο επί σκηνής, υπό την καθοδήγηση του γνωστού μαέστρου Piero Romano, θα ερμηνεύσουν ιταλικές και άλλες άριες, ενώ για πρώτη φορά θα παρουσιάσουν τον ύμνο που συνέθεσαν οι μουσικοί Simone Falkone και Claudia Ostouni εμπνεόμενοι από την ιστορία και τα μνημεία της αρχαίας Ηπείρου.
Η εκδήλωση εντάσσεται στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα «Μία Συναυλία για την ειρήνη» που σχεδιάστηκε και ξεκίνησε να υλοποιείται από τον Δήμο του Φίερι σε συνεργασία με το Δήμο Τιράνων και την Περιφέρεια της Απουλίας. Πρόκειται για ένα καλλιτεχνικό, πολιτιστικό και κοινωνικό εγχείρημα που περιλαμβάνει σειρά από συναυλίες με στόχο την προώθηση της ιδέας της ειρήνης μεταξύ των κατοίκων στην περιοχή της Απουλίας, της Ηπείρου και της Αλβανίας.
Τη συναυλία διοργανώνουν από κοινού η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας, ο Δήμος Αρταίων, η Περιφέρεια της Απουλίας Ιταλίας και ο Δήμος του Φίερι της Αλβανίας. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.