Γιώργος Ζάψας προς την Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου

Αίτημα για παροχή στοιχείων σχετικά με τον πρωτογενή τομέα στην Ήπειρο

Μια ακόμη συζήτηση για τα «προβλήματα του πρωτογενούς τομέα στην Ήπειρο» θα διεξαχθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου.
Με αφορμή αυτό, ο Γιώργος Ζάψας επικεφαλής της παράταξης ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ, ζητά με επιστολή προς την Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, κα Σταυρούλα Μπραϊμη Μπότση, περισσότερα στοιχεία ώστε να είναι και η συζήτηση πιο ουσιαστική.

Στην επιστολή Ζάψα προς την Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, αναφέρονται τα εξής:
«Σχετικά με το θέμα «Προβλήματα του πρωτογενούς τομέα στην Ήπειρο» που θα συζητηθεί στην συνεδρίαση της Τρίτης 01-02-2022 με εισήγηση της παράταξης “ΛΑ.ΣΥ. ΗΠΕΙΡΟΥ”
Κυρία Πρόεδρε:
Κληθήκαμε να συζητήσουμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο το μονίμως επίκαιρο και μεγάλο θέμα για τα «Προβλήματα του πρωτογενούς τομέα στην Ήπειρο» που απασχολεί οριζόντια τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο της περιφέρειας και σωστά το βάζει η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης.
Πρέπει να είναι η 5η φορά τα τελευταία χρόνια που έρχεται ως θέμα στο συλλογικό μας όργανο. Το ξανάβαλε η ΛΑ.ΣΥ. Ηπείρου, το έβαλε ΑΡ.Π.Η επί Νίκου Ζήκου, πέρσι το έφερε ο ίδιος ο Περιφερειάρχης και ορθώς το συζητούμε εκ νέου, καθόσον ο κλάδος έχει πληγεί ανεπανόρθωτα μέσα στην υγειονομική και οικονομική κρίση, η τιμές ρεύματος και καυσίμων εκτινάχτηκαν στα ύψη, έχουμε συνεχείς ανατιμήσεις ζωοτροφών και γενικά το κόστος παραγωγής υπερδιπλασιάστηκε.

Καλώς γίνεται λοιπόν η συζήτηση και η παράταξη μας θα συμβάλει με τις θέσεις της. Όμως, για την πληρότητα της συζήτησης εκτιμούμε ότι δεν αρκούν μόνο οι θέσεις των παρατάξεων. Θα χρειαστούμε στοιχεία από την Υπηρεσία, όπως:
– Ποιο είναι το ζωικό κεφάλαιο κατά Π.Ε. στην Περιφέρεια της Ηπείρου;
– Πως αυτό κατανέμεται ανά είδος (αιγοπρόβατα, βοοειδή, πτηνοτροφία, χοιροτροφία);
– Πόση είναι η εκτατική και πόση η εντατική εκτροφή (μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι κ.α.);
– Πόσους νέους αγρότες έχουμε σήμερα;
– Ποια συγκεκριμένα έργα έχουμε κάνει ως Περιφέρεια για τον αγροτικό τομέα (εσπεριδοειδή, ελαιοπαραγωγούς κ.α.) και ποια για την κτηνοτροφία επί περιφερειακής συγκρότησης;
– Πόσα χρήματα δαπανήθηκαν για την υποστήριξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων, των ΤΟΕΒ & ΓΟΕΒ;
– Ποια προγράμματα υποστήριξης προκηρύχτηκαν στον πρωτογενή τομέα και πόσο αυτά απέδωσαν;
– Τι άλλο σχεδιάζει η περιφερειακή Αρχή για τον πρωτογενή τομέα και την μεταποίηση;

Είναι κάποια βασικά ερωτήματα χωρίς τις απαντήσεις των οποίων δεν μπορεί να γίνει ολοκληρωμένη συζήτηση και να εξαχθούν σοβαρά συμπεράσματα. Διαφορετικά θα κατατεθούν πολιτικές θέσεις χωρίς αντίκρισμα για τον κλάδο και θα μείνουμε στις εντυπώσεις, πράγμα που δεν το επιθυμούμε.
Επειδή τα περισσότερα, αν όχι όλα, από αυτά τα στοιχεία τα έχουν οι Υπηρεσίες – ενδεχομένως και άλλα σημαντικά, σας παρακαλώ να γίνει προσπάθεια να τα έχουν και οι παρατάξεις πριν τη συζήτηση του θέματος.
Με εκτίμηση».