
Γιώργος Στασινός στην Ημερίδα: «Το ΤΕΕ στην πρώτη γραμμή του Ψηφιακού Μετασχηματισμού»
«Η ψηφιοποίηση είναι χρήσιμη και δημιουργεί μεγάλα οφέλη για όλους. Οτιδήποτε γίνεται ψηφιακά μας δημιουργεί μία ασφάλεια δικαίου, ταυτόχρονα διαλύει τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά σήμερα. Για πετύχει όμως η ψηφιοποίηση και για να κάνουμε τις πράξεις που γίνονται, πιο γρήγορα και χωρίς διαφθορά, θα πρέπει να απλοποιήσουμε ταυτόχρονα τις διαδικασίες και τη νομοθεσία και να μην ψηφιοποιήσουμε τη γραφειοκρατία».
Αυτά τόνισε ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός στην εναρκτήρια ομιλία του, στο συνέδριο με θέμα: «Το ΤΕΕ στην πρώτη γραμμή του Ψηφιακού Μετασχηματισμού», που διεξάγεται στο Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι:
«Το ΤΕΕ με ψηφιακά συστήματα, που προσφέρουν διαφάνεια, ασφάλεια δικαίου και ταχύτητα στο έργο των μηχανικών, στις υποθέσεις των πολιτών, στις επιλογές των επενδυτών και στις αποφάσεις της δημόσιας διοίκησης λειτουργεί ως κόμβος τεχνολογίας, και καινοτομίας. Και ταυτοχρόνως ανοίγει το δρόμο για τον εκσυγχρονισμό του κράτους και της οικονομίας, και για την πραγματική ανάπτυξη της χώρας».
Πρωταγωνιστικός ο ρόλος του ΤΕΕ στην προστασία του περιβάλλοντος και την ανθεκτικότητα Αναδεικνύοντας τον πολυδιάστατο ρόλο της ψηφιοποίησης, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, στάθηκε ιδιαίτερα στα οφέλη για το περιβάλλον, καθώς όπως εξήγησε δεν υπάρχει πλέον η ανάγκη της μετακίνησης για την έκδοση μίας βεβαίωσης ή μιας άδειας. Και υπογράμμισε τη συμβολή των ψηφιακών έργων του ΤΕΕ στην πράσινη μετάβαση και στην ανθεκτικότητα. «Από τα ψηφιακά συστήματα του ΤΕΕ και το έργο των Μηχανικών έχουμε ισχυρή προστασία του περιβάλλοντος στην πράξη και όχι στα λόγια», τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ και παράλληλα σημείωσε ότι: «Δημιουργούμε δυνατότητες για την ανθεκτικότητα κτιρίων και υποδομών από φυσικές καταστροφές, που ποτέ δεν υπήρχαν στη χώρα».
Αναφερόμενος στα σημαντικά ψηφιακά έργα, που ήδη λειτουργούν είτε έχουν μπει σε φάση υλοποίησης από το ΤΕΕ και φέρνουν θεαματικές αλλαγές, ο Γιώργος Στασινός παρουσίασε ειδικότερα:
Tο σύστημα αυτόματου εντοπισμού αυθαιρέτων, τονίζοντας ότι «δίνουμε οριστική λύση στο πρόβλημα και απαντάμε σε όσους λένε ότι εμείς το έχουμε δημιουργήσει», υπογραμμίζοντας ότι: «σε δύο χρόνια τα αυθαίρετα θα τα πιάνουμε σχεδόν «ζωντανά».
Τη ψηφιοποίηση των αρχείων πολεοδομιών, σημειώνοντας ότι: «είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση από μόνη της,που εξελίσσεται κανονικά και αφορά 9,2 εκατομμύρια αρχεία, τα οποία αλλιώς θα ήταν χαρτιά στα υπόγεια των Πολεοδομιών».
Τη Ψηφιακή Τράπεζα Γης, ανακοινώνοντας ότι «έχουμε ανάδοχο, θα τεθεί σε λειτουργία σε ένα χρόνο, προσφέροντας λύσεις σε δικαιώματα δόμησης και πόρους για πράσινα έργα». «Έχουμε βρει το τέλειο εργαλείο, για να κάνουν όλοι οι Δήμοι της χώρας απαλλοτριώσεις για κοινόχρηστους χώρους, χωρίς να χρειαστούν δημόσιοι πόροι αλλά με ιδιωτικά χρήματα» είπε ο Γιώργος Στασινός εξηγώντας ότι «η κατηγορία 5 των αυθαιρέτων, που δεν πρόκειται να κατεδαφιστούν, να μπορούν να τακτοποιηθούν νομίμως καταβάλλοντας τίμημα, που θα πηγαίνουν σε πράσινα έργα» και σημείωσε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία προς τον πρωθυπουργό και το αρμόδιο υπουργείο, για να επισπευθούν οι αποφάσεις.
Τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη και το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, υπογραμμίζοντας ότι «είναι σε κανονική λειτουργία, εμείς ως ΤΕΕ κάναμε και συνεχίζουμε να κάνουμε αυτό που πρέπει». Και ότι το ΤΕΕ βρίσκεται σε συνεργασία με τα υπουργεία και αναμένεται:
-Από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας από το 2026, να μην παράγεται ΦΕΚ εάν δεν έχει πιστοποιητικό ανάρτησης στον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη.
-Από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να εντάξει στη διαδικασία ανάθεσης κάθε νέου έργου την υποχρέωση καταχώρησης του στο Ενιαίο Μητρώο Υποδομών.
-Και παράλληλα να κινητοποιηθούν όλοι οι φορείς και οργανισμοί, που είναι αναθέτουσες αρχές μικρών και μεγάλων δημοσίων έργων, ώστε να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και να καταχωρήσουν τα έργα ευθύνης τους στο Μητρώο.
Σε ό,τι αφορά την Πολιτεία, τα δεδομένα που συγκεντρώνονται αποτελούν ένα ισχυρό εργαλείο για τη χάραξη στρατηγικής και ολοκληρωμένης πολιτικής για το δομημένο περιβάλλον και την ανάπτυξη.
Επομένως, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ «τα ψηφιακά συστήματα που αναπτύσσουμε έχουν μεγάλη σημασία για έγκυρες διοικητικές πράξεις, για ασφάλεια δικαίου, για τη χάραξη και την υλοποίηση αναπτυξιακής στρατηγικής, για την ορθότητα των αποφάσεων σε πανελλαδική κλίμακα και την ομοιογένεια των αποφάσεων αυτών, ενώ αντιμετωπίζουν μία σειρά από παθογένειες του παρελθόντος, καθώς αυτά τα συστήματα διαρκώς αναπτύσσονται».