Γιώργος Στύλιος: αλευρώδεις, και το κυκλοκόνιο προκαλούν ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο
Είναι ανάγκη να εξεταστεί η επιδότηση των καλλιεργητών
Το θέμα της επιδότησης των καλλιεργητών για την προστασία του φυτικού τους κεφαλαίου έφερε στη Βουλή ο Γιώργος Στύλιος. Ο Βουλευτής, κατέθεσε ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς, επισημαίνοντας ότι ολοένα και πληθαίνουν οι αναφορές αγροτών στην Άρτα και σε ολόκληρη την Ήπειρο, σχετικά με τη συχνότερη και εντονότερη εμφάνιση ασθενειών. Πρόκειται για ασθένειες, ανέφερε ο κ. Στύλιος, που οφείλονται κατά κύριο λόγο σε έντομα και μύκητες των οποίων η επιβίωση ευνοείται ολοένα και περισσότερο από τις περιβαλλοντολογικές συνθήκες όπως αυτές διαμορφώνονται, εξ’ αιτίας του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.
Ενδεικτικά, ο κ. Στύλιος ανέφερε το κυκλοκόνιο και το γλυοσπόριο, μύκητες που εμφανίζονται στα φύλλα και στους καρπούς των ελαιόδεντρων λόγω υπερβολικής υγρασίας. Οι μύκητες αυτοί μειώνουν την παραγωγή του δέντρου για τα επόμενα ένα με δύο χρόνια, αχρηστεύουν τον καρπό και μειώνουν την εμπορική αξία του ελαιόλαδου εξ’ αιτίας της αυξημένης οξύτητας. Αντίστοιχα στα εσπεριδοειδή, έντομα όπως οι αλευρώδεις και η μεσογειακή μύγα, που απορροφούν τους χυμούς των δέντρων και προκαλούν πτώσεις και παραμορφώσεις των καρπών, εμφανίζονται όλο και συχνότερα. Οι καλλιεργητές, επισήμανε ο Βουλευτής, καταπολεμούν τις παραπάνω ασθένειες με πολλαπλούς ψεκασμούς καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου με χαλκούχα σκευάσματα ή εντομοκτόνα. Ωστόσο, σε μερικές περιπτώσεις αυτές μπορεί να επανεμφανισθούν, οπότε απαιτούνται περισσότεροι ραντισμοί, γεγονός που αυξάνει κατακόρυφα το κόστος παραγωγής.
Με την υγειονομική κρίση της πανδημίας, τόνισε ο κ. Στύλιος, οι εξαγωγές και η κατανάλωση έχουν επηρεασθεί. Oι καλλιεργητές δεν διαθέτουν την αναγκαία ταμειακή ρευστότητα για να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε πιθανές ασθένειες που θα αντιμετωπίσει το φυτικό τους κεφάλαιο. Οι αγρότες βρίσκονται μπροστά σε ένα μεγάλο πρόβλημα που εάν δεν αντιμετωπισθεί άμεσα θα θέσει σε κίνδυνο την παραγωγική τους ικανότητα και την διατροφική αυτάρκεια της χώρας.
Καταλήγοντας ο κύριος Στύλιος ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς:
1. Με ποιους τρόπους προτίθεστε να διαχειριστείτε τα παραπάνω ζητήματα;
2. Είναι στα σχέδιά σας να επιδοτήσετε την αγορά των μέσων – υλικών που απαιτούνται;
3. Υπάρχει στρατηγικό σχέδιο ώστε να προστατευτεί το φυτικό κεφάλαιο με φιλικότερους προς το περιβάλλον τρόπους;
4. Υπάρχει σχέδιο ενημέρωσης – συμβουλευτικής των καλλιεργητών για όλα τα παραπάνω θέματα;