Γιώργος Στύλιος για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών
Το θέμα της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών και του επιστημονικού προσωπικού της χώρας μας για τον πολλαπλασιασμό των κερδών των παραγωγικών τομέων έφερε στη Βουλή με σχετική ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό ο Γιώργος Στύλιος. Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρθηκε στον καταλυτικό ρόλο που θα διαδραματίσει το άμεσο μέλλον η τεχνολογία blockchain στην αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων που μαστίζουν τους τομείς αυτούς, όπως η αναποτελεσματική διαχείριση των επιδοτήσεων, ο υπέρογκος δανεισμός και η βελτιστοποίηση του τρόπου καλλιέργειας μικρών σε έκταση κλήρων.
Ήδη, ανέφερε ο κ. Στύλιος, αρκετά κράτη χρησιμοποιούν τα τελευταία χρόνια τις τεχνολογίες αυτές σε τομείς όπως: βελτίωση της ανιχνευσιμότητας και ασφάλειας των τροφίμων και καλύτερη γνώση των απαιτήσεων των αγορών ως προς την ανάγκη για εφοδιασμό για συγκεκριμένα τρόφιμα και πρώτες ύλες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τόνισε ο Βουλευτής, αντιλαμβανόμενη τη σημασία της έγκαιρης αξιοποίησης της εν λόγω τεχνολογίας, πέρυσι δημιούργησε το παρατηρητήριο blockchain. Στόχος του είναι η επένδυση 300 εκατ. € σε έργα που στηρίζουν τη χρήση της. Το ίδιο έτος, υπογράφτηκε παρουσία Υπουργών και εκπροσώπων 22 χωρών συμφωνία για τη δημιουργία ευρωπαϊκής συνεργασίας για το blockchain. Η Ελλάδα, απουσίαζε από την όλη τη διαδικασία.
«Μέτα από πέντε έτη κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η χώρα μας δεν έχει κανένα όραμα ή στόχο για την αξιοποίηση των εν λόγω τεχνολογιών.
Απουσία στρατηγικού πλάνου, η Ελλάδα, δεν εκμεταλλεύεται τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις. Μένει αμέτοχη στη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την εντατικοποίηση της χρήσης τους. Οι νέοι επιστήμονές μας μεταναστεύουν αυξάνοντας το ΑΕΠ των χωρών υποδοχής…», ανέφερε ο κ. Στύλιος, ο οποίος καταλήγοντας ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό:
1.Συμμετέχει η χώρα μας στην ευρωπαϊκή συνεργασία για το blockchain και αν ναι με ποιους τρόπους;
2.Ποια η στρατηγική της Κυβέρνησης για την αξιοποίηση της τεχνολογίας blockchain στους παραγωγικούς τομείς;
3.Δεδομένου ότι διαθέτουμε επιστήμονες καταρτισμένους στον εν λόγω τομέα, πως αυτοί αξιοποιούνται στη χώρα μας;
4.Σε ποιες δράσεις προτίθεστε να προχωρήσετε προκειμένου η Ελλάδα να μην μείνει πίσω στις νέες αυτές τεχνολογικές εξελίξεις και να επωφεληθεί στο έπακρο από αυτές;