Γκούνας, οι τρείς ποιότητες

Γράφει η Ιππολύτη Μηλιώνη,
Υoga instructor

Για να κατανοήσουμε πως οι θέσεις στην γιόγκα, δημιουργούν την αίσθηση της ελαφρότητας στο σώμα μας, θα πρέπει πρώτα να μιλήσουμε με Σανσκριτικούς όρους , αρχίζοντας με τα τρία gunas (γκούνας).
Οτιδήποτε αντιλαμβανόμαστε στο περιβάλλον μας, στον κόσμο γενικά , οτιδήποτε βλέπουμε, ακούμε, γευόμαστε, αγγίζουμε, μυρίζουμε και αισθανόμαστε είναι αποτέλεσμα είναι δημιουργία των τριών αυτών συχνοτήτων, gunas.

Τα τρία γκούνας, ή αλλιώς οι τρεις συχνότητες, ποιότητες που εκπέμπει η Πράνα είναι: Τάμας, Ράτζας και Σάττβα.

α) Τάμας : Αδράνεια
Το Τάμας είναι η πιο χαμηλή συχνότητα, κρύα και σκοτεινή, που λειτουργεί κεντρομόλα και απορροφητικά. Αντιπροσωπεύει τη βαρύτητα, τη συνοχή της ύλης, την πυκνότητα, την ακινησία. Στη Φύση αντιπροσωπεύει τον χειμώνα, τη νύχτα, τον ύπνο, την χαλάρωση. Στον άνθρωπο αντιπροσωπεύει το θηλυκό στοιχείο, τη νωθρότητα, την κόπωση, τα γηρατειά, τη φθορά και το θάνατο. Κυβερνά το νου και τα συναισθήματα και μάλιστα την ασυνείδητη κατάσταση του νου.

β) Ράτζας: Δράση.
Το ράτζας είναι μια υψηλή συχνότητα φωτεινή και ζεστή που λειτουργεί κεντρόφυγα και εκρηκτικά. Αντιπροσωπεύει τη δημιουργικότητα, την κίνηση, την εξωστρέφεια.Στη Φύση αντιπροσωπεύει το καλοκαίρι και την ημέρα. Στον άνθρωπο κυβερνά το αρσενικό στοιχείο , το φυσικό σώμα και τη διέγερση.

γ) Σάττβα : Ισορροπία, Αρμονία.
Το Σάττβα είναι η ισορροπία ανάμεσα στα δυο προηγούμενα Γκούνα.
Αντιπροσωπεύει ότι πιο κοντινό στο πνεύμα. Στη Φύση αντιπροσωπεύει την άνοιξη και το φθινόπωρο, την ανατολή και τη δύση. Στον άνθρωπο αντιπροσωπεύει την επίγνωση, την ήρεμη ετοιμότητα,την υπερσυνείδηση, τη φώτιση.
To Σάττβα (ισορροπία, αρμονία) δεν υπερισχύει για πολύ, αλλιώς δεν θα μπορούσε να υπάρχει εκδηλωμένο σύμπαν. Στο υλικό κόσμο ποτέ δεν κυριαρχεί μια μόνο συχνότητα.Πότε κυριαρχεί για λίγο το Τάμας, αλλά όταν φτάσει στο απόγειό του αλλάζει σε Ράτζας. Όταν κυριαρχεί το Ράντζας και φτάσει στο απόγειό του, γίνεται Τάμας. Τη στιγμή της αλλαγής, περιέχει Τάμας και Ράτζας σε ίσες ποσότητες.Τότε υπάρχει Σάττβα, αλλά μόνο για λίγο.

Στο ανθρώπινο σώμα τα τρία γκούνας αντιπροσωπεύουν :
Σάττβα : το μυαλό
Ράτζας: συνδέεται με το Νευρικό Σύστημα και τη πέψη
Τάμας: συνδέεται με τα οστά και τους μύες.

Οι τρείς αυτές ποιότητες οδηγούν τον άνθρωπο ακόμη και άθελά του, σε συνεχείς αλλαγές.Οι υπερβολές Τάμας και Ράτζας οδηγούν σε ακραίες μεταπτώσεις. Με την υπερκινητικότητα που μας έχει καταβάλλει όλους, ο εθισμός μας αυτός της αδρεναλίνης, οδηγεί πολλές φορές σε εξάντληση , υπερκόπωση, αρχογενείς ασθένειες και πόνο, καταλήγοντας κάποια στιγμή σε ακινητοποίηση και αδράνεια δηλ. Τάμας. Η υπερβολή Τάμας κάνει τον άνθρωπο νωθρό, ασυνείδητο. Γίνεται αδιάφορος, αναβλητικός, παρασιτικός, και αυτοκαταστροφικός.

Η καλλιέργεια του Σάττβα εξομαλύνει τις συχνές και απότομες μεταπτώσεις. Δημιουργεί και σχετική σταθερότητα μέσα στις αλλαγές της ζωής. Με το Σάττβα κανείς μπορεί να διατηρήσει ισορροπία, προσαρμοστικότητα. Προφανώς η ισορροπία αυτή η αρμονία δεν διαρκεί πολύ, αλλά το να μάθει κάποιος να παρατηρεί ποιο Γκούνα ,ποια ποιότητα κυριαρχεί και να το ελέγχει έγκαιρα αυτός είναι ένας συνετός τρόπος ύπαρξης. Όταν κάποιος συνειδητοποιεί ότι τον έχει καταβάλλει το άγχος, παίρνοντας μερικές βαθιές αναπνοές , κάνοντας διαλογισμό ή χαλάρωση τότε για λίγο ηρεμεί, η καρδιά του χτυπά και πάλι φυσιολογικά, και όλα μοιάζουν πιο ανεκτά.

Πηγές: Σημειώσεις της κ.Λίντα Καπετάνιου, Ακαδημία Γιόγκα Λωτός.

* Insta: ippoyoga / Akasha_place
Facebook: akasha place
Στούντιο Γιόγκα,
Περ/κη Οδός Άρτα
Τηλ.6972676341