
Γκρίζο Το μέλλον Για το ΒΕΡΣΗ
Αιφνιδιασμός από την βιαστική “αποξήλωση” του στρατοπέδου
Έρχεται… Hot Spot μεταναστών από Κρήτη;
Άμεση ανακοίνωση για μεταθέσεις όλου του προσωπικού
Μέχρι τέλους Ιουλίου ολοκληρώνεται και η μεταφορά των υλικών
Τι παίζει με το Στρατόπεδο Βελισσαρίου στα Γιάννενα;
Εκτενή αναφορά στο μεταναστευτικό έκανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην καθιερωμένη του εβδομαδιαία του ανασκόπηση στον λογαριασμό του στο Facebook. «Η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει να εδραιωθεί νέα δίοδος παράνομης εισόδου στη χώρα και στην Ευρώπη», διαμηνύει ο και σημειώνει: «Οι άθλιοι διακινητές αλλάζουν τακτικές και διαδρομές, μεταφέροντας τη δράση τους εκεί όπου βρίσκουν έδαφος -και αυτή τη φορά, αυτό το έδαφος είναι η Λιβύη… Η Ελλάδα δεν θα γίνει ξέφραγο αμπέλι, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να σταματήσουμε τους άθλιους διακινητές» σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.
Όμως οι καθυστερήσεις και οι αβελτηρίες των πολιτικών εκπροσώπων της Άρτας σχετικά με την υπόθεση του στρατοπέδου ΒΕΡΣΗ, όπου όλοι επέμεναν μονοσήμαντα στην χρήση του ως στρατοπέδου, φαίνεται πως μπορεί να οδηγήσουν σε κυβερνητικές επιλογές που μπορεί να μην είναι αρεστές στους απλούς πολίτες.
Και τούτο επειδή η μαζική μετακίνηση μεγάλων πληθυσμών μεταναστών από την Λιβύη στην Κρήτη, που οδήγησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη σε αλλαγή στάσης σε ότι αφορά την χορήγηση ασύλου και την επιλογή για κράτηση σε κλειστές δομές, μπορεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα στη χρήση ανενεργών στρατοπέδων όπως το ΒΕΡΣΗ της Άρτας.
Τους χειρότερους φόβους της τοπικής κοινωνίας, για την τύχη του ΒΕΡΣΗ, εκφράζει με ανάρτηση του ο Δημήτρης Βαρέλης Συνταγματάρχης εα, π. Περιφερειακός Σύμβουλος και π. Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης τέως Στρατοπεδάρχης και Ανώτερος Διοικητής Φρουράς Άρτας.
Ο κ. Βαρέλης αφού καταγράφει την επίσπευση των διαδικασιών για την μεταφορά των πάσης φύσεως υλικών από το στρατόπεδο της Άρτας αλλά και τις μεταθέσεις του προσωπικού, προειδοποιεί πως –με δεδομένη την ρευστότητα στα νότια σύνορα της χώρας – πρέπει να προσέξουν οι αρμόδιοι την επόμενη ημέρα καθώς μπορεί να γίνει κίνηση να δημιουργηθεί στο ΒΕΡΣΗ κλειστό κέντρο μεταναστών!!!
Η ανάρτηση
Η ανάρτηση του Δημήτρη Βαρέλη αναφέρει: «Είναι πολύ αργά για δάκρυα. Την επομένη εβδομάδα θα έχουν ανακοινωθεί οι μεταθέσεις όλου του προσωπικού του στρατοπέδου Άρτας. Μέχρι τέλους Ιουλίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταφοράς των πάσης φύσεως υλικών από το στρατόπεδο της Άρτας. Τονίζεται πάσης φύσεως ακόμη και ο εξοπλισμός των μαγειρείων, διερωτώμαι εάν ήταν να γίνει κάποιας μορφής στρατιωτικής μονάδας γιατί να ξηλωθούν και τα μαγειρεία γιατί να φύγουν όλα τα υλικά??? Τόσο απλό.
Ακούγοντας το δημοτικό συμβούλιο για το θέμα του στρατοπέδου νομίζω ότι κάποιοι γνωρίζουν και δεν μιλάνε.
Μάλλον κύριοι πρέπει να κοιτάξετε την επόμενη μέρα για την χρήση του στρατοπέδου Άρτας και προσέξτε μην ξαφνικά ακούσουμε για κλειστό κέντρο μεταναστών.. Ξέρω κάποιοι θα πουν αυτός λέει…. Εύχομαι να κάνω λάθος και να είμαι υπερβολικός.
Αν θέλετε να προλάβετε κάτι, εφόσον δεν γνωρίζετε,.. που νομίζω ότι γνωρίζετε. Κλείστε ραντεβού με υπουργό Άμυνας την επόμενη εβδομάδα μαζί με τους Βουλευτές και περιφέρεια .
Ως τέως Στρατοπεδάρχης και Ανώτερος Διοικητής Φρουράς Άρτας δεν δέχομαι την κοροϊδία και την μικροπολιτική διαχείριση. Πείτε την αλήθεια».
Χωρητικότητα
Σύμφωνα με υπολογισμούς, το στρατόπεδο ΒΕΡΣΗ ως κλειστό κέντρο κράτησης είναι ιδανικό καθώς μπορεί να φιλοξενήσει από 500 έως και 800 μετανάστες, χωρίς πολλές μετατροπές, καθώς η περίφραξη είναι με προδιαγραφές ΝΑΤΟ, ενώ υπάρχουν τουαλέτες και λουτρά εν λειτουργία. Όσο για την μεταφορά των μαγειρείων, δεν θα υπάρχει πρόβλημα καθώς οι μετανάστες σιτίζονται μέσω κέτερινγκ, οπότε δεν είναι αναγκαία τα μαγειρεία.
Τέλος σύμφωνα με ειδικούς, η φύλαξη είναι εύκολη υπόθεση, καθώς υπάρχουν δρόμοι πέριξ του στρατοπέδου, όπου οι περιπολίες μπορούν να διασφαλίσουν πως δεν θα υπάρξουν περιπτώσεις διαφυγής.
Μικρά hotspot
Εν τω μεταξύ με το Προεδρικό Διάταγμα 15-4-2025 κάθε οικισμός κάτω των 2.000 κατοίκων θα μπορεί να υποδέχεται 100 μετανάστες!!!
Όπως είναι γνωστό το Προεδρικό Διάταγμα της 15ης Απριλίου 2025 (ΦΕΚ Δ 194/15.04.2025) που αφορά τον καθορισμό κριτηρίων, τρόπου και διαδικασιών οριοθέτησης οικισμών με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που προϋφίστανται του 1923, καθώς και τον καθορισμό χρήσεων γης και γενικών όρων και περιορισμών δόμησης δημιούργησε αντιδράσεις που όμως μειώθηκαν μετά από σχετικές τροποποιήσεις.
Όμως όπως καταγγέλλεται από πολλές πλευρές η κυβέρνηση ετοιμάζει εποικισμό από μετανάστες των οικισμών με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, με όχημα το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα.
Πιο συγκεκριμένα το άρθρο 14 στην παράγραφο «Γ.» αναφέρει πως «Με το π.δ. της οριοθέτησης μπορεί να καθορίζονται εντός της Ζώνης Β1 του οικισμού, με βάση τα ειδικότερα χαρακτηριστικά και τη φυσιογνωμία του, πέραν των επιτρεπόμενων χρήσεων, και οι εξής:
α. (16.1) Στάθμευση αυτοκινήτων μέχρι 3,5 τόνους κοινής χρήσης, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων.
β. (17) Πρατήρια παροχής καυσίμων και ενέργειας. (…)
ι. (41) Eγκαταστάσεις προσωρινής υποδοχής και φιλοξενία προσφύγων μέχρι εκατό (100) ατόμων».
Η περίπτωση Βελισσαρίου
Εν τω μεταξύ, αντιπαράθεση υπάρχει ανάμεσα στο Υπουργείο Άμυνας και τον Δήμο Ιωαννιτών. Ενώ το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας παραχωρεί το 60% του στρατοπέδου Βελισσαρίου στον Δήμο Ιωαννιτών τελεί εν αναμονή της απάντησης του Δήμου, την οποία δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής για να προχωρήσει την διαδικασία.
Αυτό ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο Υφυπουργός Αθανάσιος Δαβάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ στο Νομό Ιωαννίνων Νίκου Έξαρχου, καθώς ο Δήμος έχει απευθύνει επιστολή στον Πρωθυπουργό ζητώντας ουσιαστικά επικαιροποίηση της προεκλογικής του δέσμευσης για παραχώρηση ολόκληρου του στρατοπέδου, ενώ το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αποφάσισε την παραχώρηση μόνο τμήματος του στρατοπέδου.
Στην ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε την ανάγκη να αξιοποιηθεί ο χώρος ως δημόσιο πάρκο με υποδομές πολιτισμού, ψυχαγωγίας και αθλητισμού, ενώ σημείωσε ότι απαιτείται κρατική χρηματοδότηση για την υλοποίηση του σχεδίου εκφράζοντας την ανησυχία του για πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και αφορούν την ενδεχόμενη αξιοποίηση του χώρου για ανέγερση κοινωνικών κατοικιών, κάτι που, όπως επεσήμανε, αλλοιώνει τον χαρακτήρα του δημόσιου χώρου.
Απαντώντας, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Θανάσης Δαβάκης, σημείωσε πως το στρατόπεδο «Βελισσαρίου» έχει χαρακτηριστεί ως μη επιχειρησιακά αναγκαίο και υπάρχει πρόθεση απόδοσης στην τοπική κοινωνία. Ωστόσο, όπως ανέφερε, το Υπουργείο και το ΤΕΘΑ δεν έχουν λάβει ακόμη επίσημη απάντηση από τον Δήμο Ιωαννιτών στην πρόταση που τους είχε σταλεί. «Δίνουμε το 60% του Βελισσαρίου και δεν υπάρχει καμία απάντηση. Ο Δήμος πρέπει να δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη πρόταση, έναν φάκελο, ώστε να ξέρουμε πού βαδίζουμε. Περιμένουμε συγκεκριμένο σχέδιο αξιοποίησης και πολεοδόμησης, όπως έχει συμβεί και με άλλους δήμους», τόνισε ο υφυπουργός.
Η έκταση του πρώην στρατοπέδου ξεπερνά τα 550 στρέμματα και ο Δήμος Ιωαννιτών, καλείται να καταθέσει σαφή πρόταση για την αξιοποίηση της έκτασης, στην οποία ωστόσο υπάρχουν διάσπαρτα κτίρια όπου φιλοξενούνταν διάφορες μονάδες και τα οποία αυτή τη στιγμή παραμένουν κενά.
Ήδη σε ορισμένους κύκλους, ακούγεται πως και το Στρατόπεδο Βελισσαρίου, θα μπορούσε να αποτελέσει μια προσωρινή δομή κράτησης μεταναστών, καθώς σύμφωνα με υπολογισμούς στα ανενεργά κτίρια θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν πάνω από χίλια άτομα.
Το Μνημόνιο Δήμου Ιωαννιτών και SolidarityNow
Να σημειωθεί πως ήδη η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Ιωαννιτών και της ΜΚΟ SolidarityNow που ανακοινώθηκε στις 2 Ιουλίου 2025 βρίσκεται στο κέντρο των συζητήσεων που αφορούν την διαχείριση του μεταναστευτικού ρεύματος που διογκώνεται στην χώρα μας.
Μάλιστα η σχετική ανακοίνωση αναφέρει πως «Ο Δήμος Ιωαννιτών και η ΜΚΟ SolidarityNow ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, την προστασία των ευάλωτων ομάδων και την προώθηση της ένταξης μεταναστών και προσφύγων στην τοπική κοινωνία».
Το θέμα είναι πως αυτή τη στιγμή στην Ήπειρο δεν υπάρχουν τόσοι και τέτοιοι μετανάστες που να χρήζουν των άμεσων υπηρεσιών Δήμου και ΜΚΟ καθώς η συνεργασία «περιλαμβάνει δράσεις που εστιάζουν σε κρίσιμους τομείς όπως η παροχή ψυχοκοινωνικής και νομικής υποστήριξης σε ασυνόδευτους ανηλίκους, η ενίσχυση της συμμετοχής τους στην εκπαίδευση, η ομαλή ένταξη πρώην ασυνόδευτων ανηλίκων στην ενήλικη ζωή, αλλά και η στήριξη ενηλίκων πολιτών τρίτων χωρών για την πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας, τη γλώσσα, την κοινωνική ένταξη και τη στέγαση».
Οι μετανάστες στην Ήπειρο
Όσοι μετανάστες βρίσκονται στην Ήπειρο, ήδη φιλοξενούνται στις υπάρχουσες Δομές Φιλοξενίας σε Γιάννενα και Φιλιππιάδα. Δεν υπάρχει διαθέσιμα επικαιροποιημένα στοιχεία για τον συνολικό αριθμό μεταναστών που βρίσκονται σε δομές στην Περιφέρεια Ηπείρου. Οι αριθμοί αυτοί μεταβάλλονται συνεχώς και εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, όπως οι ροές μεταναστών, οι αποφάσεις για παροχή ασύλου και οι πολιτικές διαχείρισης της μετανάστευσης.
Σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα, οι νομοί Ιωαννίνων και Πρέβεζας είναι αυτοί που σηκώνουν το βάρος του μεταναστευτικού στην Ήπειρο. Σε δομές, σπίτια και ξενοδοχεία βρίσκονταν περίπου 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες , εκ των οποίων η μεγάλη πλειοψηφία φιλοξενούνταν στο Νομό Ιωαννίνων, στα όρια του Δήμου Ιωαννιτών, στον Κατσικά, στην Παιδόπολη της Αγίας Ελένης στο Δήμο Ζίτσας, στα Δολιανά και στην Κόνιτσα. Στην Πρέβεζα ο βασικός όγκος φιλοξενείται στο στρατόπεδο Πετροπουλάκη στη Φιλιππιάδα, ενώ λίγα άτομα φιλοξενούνταν στο Νομό Θεσπρωτίας.
Ο Νομός Άρτας είναι ο μοναδικός που δεν φιλοξένησε μέχρι στιγμής καμία δομή, κανέναν πρόσφυγα- μετανάστη επίσημα και σήμερα βρίσκεται με ένα μεγάλο στρατόπεδο άδειο.
Εάν οι αφίξεις μεταναστών συνεχιστούν σε αυτούς τους ρυθμούς, και δεν συμβεί κάτι άλλο που να διαφυλάξει το Στρατόπεδο ΒΕΡΣΗ, το μέλλον της χρήσης του φαντάζει δυστοπικό και γκρίζο.