ΓΟΝΑΤΙΖΟΥΝ και οι Πτηνοτρόφοι

Καμπανάκι από την ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ προς τις Πτηνοτροφικές Επιχειρήσεις και την πολιτεία

Κανείς δεν κερδίζει από τον οικονομικό αφανισμό μας

Στα ύψη το κόστος εκτροφής των ζωντανών ορνιθίων

Καμία οικονομική στήριξη από την πολιτεία

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ (Π.Ε.Ο.Π.Π.) σχετικά με τις δυσμενείς εξελίξεις στο χώρο της πτηνοτροφίας.
Η Π.Ε.Ο.Π.Π. απευθυνόμενη στις μεγάλες Πτηνοτροφικές Επιχειρήσεις του κλάδου, τονίζει την σχέση που υπάρχει μεταξύ των πτηνοτρόφων και των Επιχειρήσεων Κοτόπουλου, ενώ επισημαίνει πως θα πρέπει να υπάρξει λόγω της πανδημίας, μια νέα σχέση στη συνεργασία μεταξύ τους.

Και τούτο επειδή –όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση- υπάρχει μια μονομερής αλλαγή στους όρους συνεργασίας, που είναι εις βάρος των πτηνοτρόφων που καλούνται να σηκώσουν το βάρος τόσο της απώλειας εσόδων λόγω μείωσης των πωλήσεων λόγω του κορωνοϊού, όσο και την αύξηση τιμών των πρώτων υλών.
«Αισθανόμαστε κρίκοι της ίδιας αλυσίδας στην οποία βρίσκεστε και εσείς. Πιστεύουμε ότι με βάση αυτό το πνεύμα συνεργασίας και αλληλοβοήθειας τόσο από την πλευρά των παραγωγών εκτροφέων, όσο και από την πλευρά των κάθετων πτηνοτροφικών επιχειρήσεων, δημιουργήθηκε σταδιακά το Ελληνικό μοντέλο εκτροφής ορνιθίων κρεοπαραγωγής που γίνεται σε ποσοστό τουλάχιστον 90% από τους ιδιώτες παραγωγούς μέλη της Ενωσής μας» αναφέρει σε δραματικούς τόνους η ΠΕΟΠΠ.

Στην παρούσα υγειονομική κρίση –σημειώνεται στην επιστολή- αναγνωρίζουμε ότι κατά την διάρκεια του 2020 η αιφνιδιαστική και απρόσμενη απώλεια του τουρισμού και της εστίασης προκάλεσε σοβαρότατα προβλήματα στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις. Επιπλέον πριν προλάβετε να αναπρογραμματιστείτε προστέθηκε και η αύξηση τιμών των πρώτων υλών. Αυτό συμβαίνει κατά τακτά χρονικά διαστήματα για λόγους κυρίως κερδοσκοπικούς κατά τη γνώμη μας από τα μεγάλα παγκόσμια χρηματιστήρια αγαθών».
Όμως «Λόγω αδυναμίας να περάσετε μέρος του επιπλέον κόστους στην αγορά, η αντίδρασή σας εξαντλήθηκε σε αλλεπάλληλες μονομερείς αλλαγές των κανόνων συνεργασίας μαζί μας, είτε μειώνοντας τις τιμές επαναγοράς των ζωντανών ορνιθίων, είτε αυξάνοντας την τιμή της τροφής, είτε υποβαθμίζοντας την ποιότητα της τροφής, είτε κάνοντας συνδυασμό όλων αυτών μαζί» επισημαίνει η ΠΕΟΠΠ .

Και αναφέρει εμφαντικά: «Οι μονομερείς όμως αυτές αλλαγές έχουν φέρει σε απόγνωση τους παραγωγούς μέλη της ένωσής μας και πάρα πολλοί σκέφτονται να σταματήσουν τις τοποθετήσεις νέων κοπαδιών παρά το ότι τα λειτουργικά και δανειακά έξοδά τους θα συνεχίσουν να τρέχουν, γιατί η μεικτή αμοιβή που θα προκύπτει από τις νέες τιμές που ανακοινώνετε δεν καλύπτει τα υπόλοιπα έξοδα (εργατικά, ενέργεια, υλικά στρωμνής, εμβόλια, φάρμακα, διατροφικά, καύσιμα, συντήρηση και ζημιές εξοπλισμού). Η ΠΕΟΠΠ πιστεύει ότι εχθρός σας δεν είμαστε εμείς οι παραγωγοί. Οι παραγωγοί είναι οι συνεργάτες σας και είναι άδικο να ζητάτε να πληρώσουν τη διαφορά κόστους της τροφής αλλάζοντας τις τιμές που είχαν διαμορφωθεί… Η ΠΕΟΠΠ πιστεύει ότι οι επιχειρήσεις σας είναι απαραίτητο να παραμείνουν υγιείς, αλλά αυτό είναι αδύνατον να επιτευχθεί αποκλειστικά με ακρότητες εις βάρος μας. Θεωρούμε ότι δεν έχετε τίποτα να κερδίσετε από τον οικονομικό αφανισμό μας…. Ας βρούμε λοιπόν τη χρυσή τομή που δεν εξαναγκάζει σε θάνατο καμία πλευρά».

Η επιστολή από την ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ (Π.Ε.Ο.Π.Π.)
Απευθύνεται προς τις Διοικήσεις Πτηνοτροφικών Επιχειρήσεων: Νιτσιάκος ΑΒΕΕ, ΑΠΣΙ Πίνδος, Αμβροσιάδης ΑΒΕΕ, Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας, H.Q.F., Μαζαράκι ΑΒΕΕ, Αγγελάκης ΑΒΕΕ, Πτηνοτροφικές επιχειρήσεις Ναυπάκτου ΑΕ, ΚΟΤΙΝΟ ΑΒΕΕ, ενώ κοινοποιείται και στην Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πτηνοτροφίας (Ε.Δ.Ο.Π.)
Στην «Επίσημη διαβίβαση της συλλογικής αγωνίας των εκτροφέων κρεοπαραγωγής για την επιβίωση των πτηνοτροφικών μονάδων τους και υποβολή προτάσεων αμοιβαίας κατανόησης και αλληλοβοήθειας» όπως χαρακτηρίζεται η επιστολή αναφέρονται τα εξής:
«Αξιότιμοι κύριοι,

Με το παρόν έγγραφο της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ μεταφέρουμε επίσημα στις διοίκησης των πτηνοτροφικών επιχειρήσεων την εξαιρετικά μεγάλη ανησυχία των πτηνοτρόφων-εκτροφέων μελών μας και συνεργατών σας, αναφορικά με την οικονομική επιβίωση τους, όπως εκφράζεται με τις καθημερινές τηλεφωνικές επικοινωνίες μαζί μας, μετά τις αλλεπάλληλες αλλαγές που επιβάλλατε μονομερώς στις οικονομικές συμφωνίες που ίσχυαν έως πρόσφατα.
Οι πτηνοτρόφοι με τα πτηνοτροφεία μας στελεχώνουμε τον δυναμικότερο και πιο ανεπτυγμένο κλάδο ζωικής παραγωγής της χώρας. Έχουμε σαν έργο την ανάπτυξη ορνιθίων κρεοπαραγωγής, τηρώντας αυστηρούς όρους υγιεινής και ευζωίας. Στόχος μας η παραγωγή κρέατος υψηλής βιολογικής αξίας, σε τιμές που να ανταποκρίνονται στις δυνατότητες των οικονομικών της σημερινής Ελληνικής οικογένειας.

Οι πτηνοτρόφοι, έχουμε πλήρη συναίσθηση της ευθύνης και του καθήκοντος μας και γνωρίζουμε πολύ καλά πως στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη οικονομία, η επιβίωση κάθε είδους οικονομικής δραστηριότητας εξαρτάται αποκλειστικά από την ανταγωνιστικότητα.
Έτσι συνεχίσαμε να επενδύουμε (πάρα πολλές φορές χωρίς καμία οικονομική στήριξη από την πολιτεία) στην αναβάθμιση των πτηνοτροφείων μας. Συνεχίσαμε ακόμα και κάτω από τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες της υπερδεκαετούς οικονομικής κρίσης της χώρας μας. Αυτό όμως είχε σαν αποτέλεσμα την συσσώρευση σημαντικών δανειακών υποχρεώσεων και μάλιστα με εξαιρετικά δυσμενείς όρους δανεισμού.

Ταυτόχρονα γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι και εσείς, οι άμεσοι συνεργάτες μας, οι πτηνοτροφικές παραγωγικές επιχειρήσεις, είσαστε εκτεθειμένοι στον διεθνή ανταγωνισμό προϊόντων από χώρες με φθηνά εργατικά, χαμηλές εργατικές και φορολογικές επιβαρύνσεις και φθηνές πρώτες ύλες. Η οικονομική υγεία των επιχειρήσεών σας είναι μέσα στις επιδιώξεις και προτεραιότητές μας απλούστατα γιατί συνδέεται άρρηκτα και με την δική μας οικονομική επιβίωση. Αισθανόμαστε κρίκοι της ίδιας αλυσίδας στην οποία βρίσκεστε και εσείς.
Πιστεύουμε ότι με βάση αυτό το πνεύμα συνεργασίας και αλληλοβοήθειας τόσο από την πλευρά των παραγωγών εκτροφέων, όσο και από την πλευρά των κάθετων πτηνοτροφικών επιχειρήσεων, δημιουργήθηκε σταδιακά το Ελληνικό μοντέλο εκτροφής ορνιθίων κρεοπαραγωγής που γίνεται σε ποσοστό τουλάχιστον 90% από τους ιδιώτες παραγωγούς μέλη της ένωσής μας.

Αυτό το μοντέλο συνεργασίας είχε πάρει την τελική του μορφή εδώ και τουλάχιστον 10-15 χρόνια και συμπεριελάμβανε τις συμφωνημένες τιμές που διαμορφώθηκαν (με πτωτική τάση) κατά την διάρκεια των προηγούμενων κρίσεων του 2007 και 2012 και ίσχυαν μέχρι πρόσφατα.
Στην παρούσα υγειονομική κρίση του SAR-COV-2 αναγνωρίζουμε ότι κατά την διάρκεια του 2020 η αιφνιδιαστική και απρόσμενη απώλεια του τουρισμού και της εστίασης προκάλεσε σοβαρότατα προβλήματα στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις. Επιπλέον πριν προλάβετε να αναπρογραμματιστείτε προστέθηκε και η αύξηση τιμών των πρώτων υλών. Αυτό συμβαίνει κατά τακτά χρονικά διαστήματα για λόγους κυρίως κερδοσκοπικούς κατά τη γνώμη μας από τα μεγάλα παγκόσμια χρηματιστήρια αγαθών.

Λόγω αδυναμίας να περάσετε μέρος του επιπλέον κόστους στην αγορά, η αντίδρασή σας εξαντλήθηκε σε αλλεπάλληλες μονομερείς αλλαγές των κανόνων συνεργασίας μαζί μας, είτε μειώνοντας τις τιμές επαναγοράς των ζωντανών ορνιθίων, είτε αυξάνοντας την τιμή της τροφής, είτε υποβαθμίζοντας την ποιότητα της τροφής, είτε κάνοντας συνδυασμό όλων αυτών μαζί.
Οι μονομερείς όμως αυτές αλλαγές έχουν φέρει σε απόγνωση τους παραγωγούς μέλη της ένωσής μας και πάρα πολλοί σκέφτονται να σταματήσουν τις τοποθετήσεις νέων κοπαδιών παρά το ότι τα λειτουργικά και δανειακά έξοδά τους θα συνεχίσουν να τρέχουν, γιατί η μεικτή αμοιβή που θα προκύπτει από τις νέες τιμές που ανακοινώνετε δεν καλύπτει τα υπόλοιπα έξοδα (εργατικά, ενέργεια, υλικά στρωμνής, εμβόλια, φάρμακα, διατροφικά, καύσιμα, συντήρηση και ζημιές εξοπλισμού).

Η ΠΕΟΠΠ πιστεύει ότι εχθρός σας δεν είμαστε εμείς οι παραγωγοί. Οι παραγωγοί είναι οι συνεργάτες σας και είναι άδικο να ζητάτε να πληρώσουν τη διαφορά κόστους της τροφής αλλάζοντας τις τιμές που είχαν διαμορφωθεί κατά την διάρκεια της προηγούμενης κρίσης τιμών του 2012 όταν οι τιμές είταν σημαντικά υψηλότερες ακόμα και από σήμερα και ενώ δεν καρπώθηκαν το παραμικρό κατά την διάρκεια την επταετίας που οι τιμές πρώτων υλών ήταν χαμηλές. Σας επισυνάπτουμε πίνακες ιστορικών τιμών σόγιας, καλαμποκιού και σιταριού της τελευταίας δεκαετίας που μας έστειλαν μέλη μας και αποδεικνύουν τα παραπάνω.

Αναζητώντας την χρυσή τομή
Η ΠΕΟΠΠ πιστεύει ότι οι επιχειρήσεις σας είναι απαραίτητο να παραμείνουν υγιείς, αλλά αυτό είναι αδύνατον να επιτευχθεί αποκλειστικά με ακρότητες εις βάρος μας. θεωρούμε ότι δεν έχετε τίποτα να κερδίσετε από τον οικονομικό αφανισμό μας. Πάντα θα χρειάζεστε τις μονάδες μας για συνεργασία εφόσον συνεχίζετε την λειτουργία σας, όπως πάντα θα σας χρειαζόμαστε και εμείς για να συνεχίσουμε να έχουμε εκτροφές. Ας βρούμε λοιπόν τη χρυσή τομή που δεν εξαναγκάζει σε θάνατο καμία πλευρά.

Οι προτάσεις μας
• Το 2021 με την επιστημονική και οικονομική γνώση που έχει συσσωρεύσει ο κλάδος είναι εντελώς λάθος οι επιχειρήσεις να προσπαθούν να μειώσουν τις αμοιβές των πτηνοτρόφων μειώνοντας τις προδιαγραφές και την ποιότητα της τροφής με αποτέλεσμα να χειροτερεύει δραματικά ο δείκτης μετατρεψιμότητας. Μπορεί έτσι να πληρώνουν περισσότερα οι πτηνοτρόφοι στις επιχειρήσεις, αλλά και οι επιχειρήσεις πληρώνουν περισσότερα στους προμηθευτές ζωοτροφών για τις επιπλέον (μη απαρραίτητες τεχνικά) ποσότητες τροφής. Έτσι είναι αμφίβολο αν τελικά υπάρχει όφελος για οποιονδήποτε άλλον εκτός του εμπόρου ζωοτροφών. Προτείνουμε λοιπόν να γίνεται και στην Ελλάδα χωρίς εξαιρέσεις ότι γίνεται σε όλον τον κόσμο: Να σχεδιάζεται και να προσφέρεται η καλύτερη δυνατή τροφή που θα φέρει τις καλύτερες δυνατές αποδόσεις.

• Επειδή όπως είπαμε και παραπάνω οι μειώσεις τιμών εις βάρος μας είναι εντελώς άδικες (καθώς οι τιμές είχαν δημιουργηθεί και συμφωνηθεί όταν οι τιμές πρώτων υλών ήταν ακόμα υψηλότερες από σήμερα και όχι όταν ήταν χαμηλές όπώς όλη την περασμένη επταετία) θέλουμε να τηρήσετε την δέσμευσή σας ότι η διάρκεια αυτών των μειώσεων είναι 2 εκτροφές και να θεσπίσετε για αυτήν την περίοδο μια δίκαιη κατώτατη αμοιβή που πρέπει να υπολογιστεί με τρόπο που να υπερκαλύπτει τα έξοδα του παραγωγού και να του αφήνει ένα μικρό περιθώριο κέρδους.

• Εναλλακτικά θα προτιμούσαμε ένα τροποποιημένο σύστημα συνεργασίας το οποίο θα προβλέπει τις παλιές συμφωνημένες τιμές, αλλά με συμφωνημένη ανώτατη μεικτή αμοιβή. Μια δίκαιη και συμφωνημένη ανώτατη μεικτή αμοιβή διασφαλίζει τις εταιρείες από διάφορες περιπτώσεις που συμπίπτει ένας πολύ καλός παραγωγός να σφάξει τα πουλιά σε μεγάλη ηλικία και βάρος γιατί αυτό επέβαλαν οι συνθήκες της αγοράς, ενώ η εμπορευσιμότητα των συγκεκριμένων πουλιών είναι μικρότερη.”
Καλούμε λοιπόν τις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις συνεργάτες μας να δουν την πραγματική διάσταση του προβλήματος και να σταθούν δίπλα στον Έλληνα πτηνοτρόφο με ευαισθησία και δικαιοσύνη ώστε να ξεπεράσουμε και αυτήν την κρίση με τον προσφορότερο τρόπο για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές (επιχειρήσεις-πτηνοτρόφοι) και επαναφέροντας την ηρεμία στα μέλη της ένωσής μας ώστε να συνεχίσουν απερίσπαστοι το έργο τους