ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟ ΑΥΡΙΟ

Γράφει ο Γιάννης Σκούφος, Καθηγητής, Τμήμα Γεωπονίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

(ΜΙΑ ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ)

Μπορείτε να γράψετε κ. Κυβερνήτα
ότι η πατρίδα μου είναι οι πορτοκαλιές της Άρτας,
οι νεοσσοί της πρώτης μέρας στη Γαβριά,
τα γουρουνάκια της Καμπής που σε κοιτούν στα μάτια
το τρυφερό γλείψιμο του Καλαρρύτικου στο νεογέννητο αρνί του,
το αναμμένο φως του γραφείου στους Κωστακιούς,
η γλυκιά σιγή της δουλειάς στο εργαστήριο,
οι ιδέες που δεν έχουν εξουσία να επιβληθούν,
έχουν όμως πάθος κι αγάπη και γνώση το κύμα να σηκώσουν,
που μπορούν να μεγαλώσουν την Ήπειρο σωστά
κοιτώντας τους ανθρώπους και το μέλλον στα μάτια.
Οι άλλοι δεν ξέρω, εγώ υπογράφω.

Τι θα πει σκέφτομαι; Γίνομαι δυστυχισμένος αυτό θα πει. Τι θα πει δουλεύω; Γίνομαι αρνητικό παράδειγμα αυτό θα πει. Τι θα πει προτείνω; Θα πει αν δεν έχεις πολιτικό μέντορα δεν εισακούγεσαι. Αν τυχόν απευθυνθείς στον ένα θεσμό τότε θα απομονωθείς από τον άλλο θεσμό, αν ζητήσεις να δεις τον ένα φορέα θα απαξιωθείς από τον έτερο. Δεν είναι καλύτερα λοιπόν να μην συλλογιέσαι, να μην κοπιάζεις για τίποτα, να παραθερίζεις εργαζόμενος χωρίς την ακτίδα της ζωής μέσα σου, να μη μιλάς για τίποτα αφήνοντας τη σιωπή να τα πει όλα; Βέβαια κάποιοι άλλοι θα σκάβουν όχι για το καλό, αλλά ίσως για να μας σκεπάσουν.
Η τελική συζήτηση έχει να κάνει με την απογοήτευση του να αντιγράφονται όλα όσα προτείνονται για τον τόπο κυρίως λόγω της τοπικής απραξίας, αδιαφορίας αλλά όχι διαφορετικής προσέγγισης και του χρονικού ευτελισμού που καταλήγει στη γραφικότητα να λέγονται τα ίδια πράγματα χωρίς να γίνεται ένα βήμα προς τα μπροστά. Βέβαια, λίγοι γνωρίζουν ότι όσα προτείνονται στην Ήπειρο γίνονται σε τόπους που δεν είχαν ποτέ προταθεί και να αναδεικνύονται μέσα από ανθρώπους που έχουν αποκλειστικά τη δυνατότητα προβολής και της απορρόφησης ιδεών. Η παρέμβαση από εμάς ξανά για το Πρότυπο Αγροδιατροφικό Πάρκο Ηπείρου στην Άρτα δεν θα είχε αντίκτυπο αν δεν είχαν μιλήσει πρόσφατα η κ. Όλγα Γεροβασίλη και ο κ. Χρήστος Γκόκας, όπως και ο κ. Χρήστος Τσιρογιάννης, Δήμαρχος Αρταίων. Μια ερώτηση που μπορεί να σημαίνει από τίποτα έως πολλά. Μια ερώτηση που έπρεπε όμως να την είχαμε κάνει όλοι μας,γιατί δεν υπάρχει εναλλακτική για την ενδυνάμωση της Άρτας στο επιστημονικό επίπεδο της Αγροδιατροφήςκαι στην παραγωγική της βάση, η τουλάχιστον δεν έχει αναφερθείεμφανώς κάποια εναλλακτική.Αυτό αποτελεί κοινό κτήμα και για τον βουλευτή της συμπολίτευσης που γνωρίζει τα Αγροτικά θέματα, αλλά και για τον Περιφερειάρχη που έχει σηκώσει ψηλά τη σημαία του ευ παράγειν στην Ήπειρο.
Γιατί όμως έχουμε φτάσει στο σημείο ένα μικρό θαύμα της Άρτας να γίνεται αποδιοπομπαίος τράγος, να απαξιώνεται ενώ θα έπρεπε να γίνει σημαία κατά τη γνώμη μου πολύ μεγαλύτερη του Ξενία και του Κτιρίου της Περιφέρειας και του στρατοπέδου και του Βιομηχανικού πάρκου. Διότι δημιουργεί πραγματική νέα ζωή στην Άρτα, πραγματική εξωστρέφεια, πραγματική δυναμική, πρόοδο, τεχνολογία, πολυμορφία στην παραγωγικότητά της, στην ευφυΐα των τροφίμων της, στη μεστή αφθονία του κάμπου, του ορεινού όγκου και του όμορφου κόλπου. Μια μαγεία. Σκεφτείτε, το έχω ξαναπεί στην ακραία αλλά όχι στην ασύλληπτη μορφή του, ένα τοπικό διάσημο εστιατόριο έρευνας που παρουσιάζει τα τοπικά τρόφιμα του αύριο της Άρτας και της Ηπείρου, τη Νέα Μεσογειακή διατροφή με άξονα την Ήπειρο, τα τρόφιμα Υγείας, τις εκτροφές ειδικού τύπου για τρόφιμα ειδικών κατηγοριών ευπαθών ομάδων, την επωνυμία στοιχειοθετημένη επιστημονικά και με νέες τεχνολογίες στο Ξενία.Γιατί το Ξενία να μην προσφερθεί για ενός τέτοιου τύπου πειραματικού εστιατορίου που να το έκλεινες ένα μήνα πριν για να δοκιμάσεις την επιτομή του γαστριμαργικού πλούτου, τα τρόφιμα μηδενικών αποστάσεων, τα βιοτρόφιμα, τα πράσινα τρόφιμα όπως λέει και η νέα ΚΑΠ και να είναι πόλος και μαγνήτης επισκεψιμότητας στο πλαίσιο μιας ολιστικής ενιαίας πολιτικής έρευνας και παραγωγής με τον κάμπο και τα βουνά της Άρτας.

Το Γεωπονικό, ή Άρτα και η Ήπειρος πρέπει να προστατευτούν από μιμητές ή ανθρώπους που παραμονεύουν να μετακυλήσουν ιδέες και να τις πουλήσουν στα μεγάλα σαλόνια. Μόλις προχθές ο Περιφερειάρχης Αττικής μαζί με τον Πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Ζώων ανακοίνωσαν το Πρότυπο Γεωργο-Κτηνοτροφικό πάρκο Αττικής σε 1.000 στρέμματα με αρχική χρηματοδότηση 1.000.000 ευρώ για να χρησιμοποιούν καινοτόμες μεθόδους παραγωγής, να παραχθούν προϊόντα προστιθέμενης αξίας, ότι ακριβώς έχουμε περιγράψει εδώ και 10 χρόνια για το Πρότυπο Αγροδιατροφικότεχνολογικό πάρκο Ηπείρου. Εκείνοι εστιάζουν σε Οινολογικό Ινστιτούτο διεθνούς εμβέλειας παραφράζοντας την πρόταση για Κέντρο Καινοτομίας Κρέατος διεθνούς εμβέλειας, εστιάζουν για πρότυπες κτηνοτροφικές μονάδες, παραφράζοντας το Πρότυπο Κέντρο αναπαραγωγής και γενετικής βελτίωσης για αυτόχθονες φυλές, επενδύουν στο brandnameτης Αττικής όπως γράφουμε και εμείς για το brandnameΉπειρος, διότι όπως είπε ο Περιφερειάρχης Αττικής θέλουν να αναδείξουν την εξαιρετική τοπική τους παραγωγή. Εμείς δηλαδή τι έπρεπε να πούμε και τι λόγια να χρησιμοποιήσει ο Περιφερειάρχης Ηπείρου και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για να εξαγγείλει το Αγροδιατροφικό Πάρκο Ηπείρου με τα κέντρα καινοτομίας Κρέατος, Αναπαραγωγής και Γενετικής Βελτίωσης, Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών, όταν η Ήπειρος είναι η κιβωτός της πρωτογενούς παραγωγής σχεδόν σε όλους τους τομείς που θέλουμε να αναδείξουμε;

Θα με πείτε ποιος πρέπει να ενδιαφερθεί για την υλοποίησή του; Μα πρώτα από όλα όλοι οι Αρτινοί, διότι παράγεται κάτι πολύ παραπάνω από ελπίδα μέσα σε αυτό το εγχείρημα. Ουσία, παρόν, μέλλον και αναγνωρισιμότητα, όχι φανφάρες, μεγάλα λόγια και εποχιακές συγκυρίες. Η μόνη αλυσίδα αξίας είναι η παραγωγή, το τρόφιμο και η έρευνα, εκεί πρέπει να γίνει η επένδυση, όλα τα υπόλοιπα αποτελούν δευτερεύουσες παρεμβάσεις και στόχους πέραν της πρώτης γραμμής. Μετά η Υπουργός Παιδείας που ήρθε, είδε ενημερώθηκε και απήλθε χωρίς να τηρήσει όσα συμφωνήθηκαν για μια αναλυτική συζήτηση στην Αθήνα. Πιθανώς μια γρήγορη επίσκεψη δεν δίνει τη δυνατότητα πλήρους ενημέρωσης, αλλά η τοποθέτηση που έγινε ήταν σαφής και η απάντηση σαφής. Δεν συμφωνεί με πρότυπα Πανεπιστήμια και Σχολές ή τμήματα και συμφωνεί με πρότυπα Γυμνάσια και Λύκεια; Μετά ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που θα έπρεπε να ενημερωθεί επίσης για την πρόταση του Αγροτικού Πάρκου και τη σύνδεσή του με την παραγωγή και την επιστήμη, πρωτοπόρο και μοναδικό εγχείρημα που και να μην το ήξερε θα έπρεπε να το επιδιώξει, αλλά κανείς δεν το θεωρεί προτεραιότητα. Σιγή σε όλα τα μέτωπα, άντε και τέσσερα ευρώ ανά προβατίνα αποζημίωση, άντε και πλήρη αποζημίωση από τη χαλαζόπτωση. Η Αβερώφειος Γεωργική Σχολή στη Λάρισα όμως προχωράει.
Μία είναι η πιθανή εξήγηση. Κάποιοι εντός των τειχών θέλουν να το μεταφέρουν αλλού ή να το διαμελίσουν για να ικανοποιηθούν πολλές περιοχές πολιτικά. Μπορείτε όμως να σκεφτείτε η κλινική Παιδιατρικής να πάει στα Γιάννενα, η Καρδιολογία στην Ηγουμενίτσα, η Μαιευτική στην Πρέβεζα και η Χειρουργική στην Άρτα και όλο αυτό να το λέγεταιΠρότυπο Νοσοκομείο Ηπείρου; Όμως μήπως με τον ίδιο τρόπο πολιτικά πρέπει να διαμελιστεί το Πρότυπο Αγροδιατροφικό Πάρκο Ηπείρου και να μην πάει δίπλα στη μοναδική ολοκληρωμένη επιστημονική υποδομή που λειτουργεί και παράγει έργο στους αντίστοιχους τομείς, στη Γεωπονική Σχολή της Άρτας;Πέστε μου γιατί δεν μας εξήγησε κάποιος πώς το κρέας πρέπει να είναι μακριά από τη Γεωπονική αλλά κοντά στο Τμήμα Φιλολογίας, καθότι στην «Οδύσσεια» ο Όμηρος περιέγραψε πρώτος αναλυτικά και χοιρινά και προβατίνες, πως το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης πρέπει να είναι κοντά στο Τμήμα Ψυχολογίας, επειδή ο Φρόιντ ανέφερε ότι οι πηγές της ηδονής καθορίζονται από τη θέση της λίμπιντο στις «Τρεις πραγματείες για τη θεωρία της σεξουαλικότητας».Πολύ απλά να τονίσω ότι οι εξελιγμένες δομές αγροδιατροφικού ενδιαφέροντος υφίστανται εκεί όπου υπάρχουν τα αντίστοιχα μυαλά για να μετατραπούν οι επιστημονικές ιδέες σε πρωτοπόρα παραγωγικά πρότυπα και νέα τρόφιμα. Κρατείστε στο νου σας. Νέα παραγωγικά πρότυπα, νέα τρόφιμα εκεί είναι το μέλλον.

Εμείς δεν κάναμε τίποτα. Τι κάνουν όμως οι άλλοι; Το 2018 μετά από 7 χρόνια από την κατάθεση στον πρώην Υπουργό Γεωργίας και Τροφίμων κ. Τσαυτάρη για Κέντρο Καινοτομίας Κρέατος στην Άρτα για την παραγωγή και ανάδειξη των premiumΗπειρωτικών κρεάτων (αρνί, μοσχάρι, χοιρινό) και δημόσια αποδοχή του, ιδρύεται στην Αθήνα πάλι το Ινστιτούτο κρέατος που θα κάνει ακριβώς τα ίδια που θα κάναμε και εμείς με το δικό μας. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης εισηγείται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για πρότυπες πτηνοτροφικές μονάδες, ενώ εμείς έχουμε αναπτύξει από το 2009 τα πράσινα πτηνοτροφεία που λειτουργούν με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και αυτό θα μπορούσε να γίνει με την ενίσχυση της Περιφέρειας και του Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πρότυπο παραγωγικό σύστημα με μοναδικά Ηπειρώτικα κοτόπουλα greenlabel. Βέβαια, μην παραξενευτείτε να το δείτε να πραγματοποιείται κάπου αλλού. Πριν έξι μήνες η Αgrendaέγραφε για την τομή στην Ελληνική γαλακτοβιομηχανία με την ταυτότητα του ορεινού γάλακτος. Μα υπάρχει έτοιμη εισήγηση, περιγραφή, αναλύσεις, ιχνηλασιμότητα, αυθεντικότητα και πρότυπο πάρκο 70.000 στρεμμάτων στο Περιστέρι, Συρράκο, Καλαρρύτες να εφαρμοστεί από το 2016. Παράλληλα, υπήρξε ερευνητικό έργο που στοιχειοθέτησε όλα τα δεδομένα για την αξία και την σημασία του ορεινού γάλακτος. Όμως σήμερα εν Αθήναις συζητούν για τον «νέο» όρο «ορεινό γάλα» με βάση τα σχέδια των ορεινών όγκων των Πυρηναίων-Άλπεων και τη σημασία του για την Ελληνική αιγοπροβατοτροφία σαν να γράφουν σε λευκό χαρτί και προτείνουν πιλοτικό σχέδιο για παραγωγή ορεινού γάλακτος με ποιοτικά χαρακτηριστικά. Εμφανίζεται ως καινοτομία 14 χρόνια μετά την γνήσια, γιατί κανείς δεν άκουσε τότε να το υλοποιήσει προς όφελος της ορεινής παραγωγής των Τζουμέρκων, του Λάκμωνα, του Γράμμου, του Μετσόβου. Ο Αμαζόνιος της Ελλάδας είναι μόνο για ανεμογεννήτριες.
Το ίδιο έγινε με το γίδινο γάλα. Πόσες φορές από το 2004 έχουμε παρουσιάσει και έχουμε καταθέσει προτάσεις για πρότυπα συστήματα παραγωγής γίδινου γάλακτος και παραγωγή γιδοτυριού ΠΟΠ ή ΠΓΕ Ηπείρου, ενώ υπάρχουν τα στοιχεία με την Ιατρική του Π. Ιωαννίνων για την αξία του ως βιοτρόφιμο. Μέχρι να έρθουν οι ξένες γαλακτοβιομηχανίες να αγοράσουν 20.000 στρέμματα στην Ήπειρο και να το παράξουν εμείς θα παριστάνουμε τους τυφλούς και τους κουφούς. Το γίδινο γάλα είναι το γάλα του μέλλοντος αλλά όχι για εμάς που δουλέψαμε σε αυτό. Η φέτα είναι αρχηγός αλλά δεν είναι το μόνο τυρί της Ελλάδας. Μήπως μπορεί να απαντηθεί γιατί η τιμή της φέτας έπεσε κατά 15% τα τελευταία δύο χρόνια ούσα η ναυαρχίδα των εξαγωγών και των ΠΟΠ τροφίμων; Μήπως να βλέπαμε ουσιαστικά το πρόβλημα και όχι μόνο με τα πρόστιμα που είναι πολιτική επιλογή και καλώς έγινε, αλλά ήταν ένα αυτονόητο μέτρο που ποτέ δεν είχε παρθεί στο σημερινό του βαθμό. Μήπως το ξένο γάλα δεν είναι μόνο το εισαγωγής;
Προσφάτως, πολλοί ανακάλυψαν τη χλωρίδα της Ηπείρου και τα ευεργετικά συστατικά αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, όταν επίσης το Τμήμα Γεωπονίας της Άρτας έχει ήδη από το 2012 πρωτόκολλα και αποτελέσματα της χρήσης τους στη διατροφή των ζώων, την ευεργετική δράση πέντε τοπικών φυτών σε συνδυασμό με προβιοτικά στην υγεία των ζώων, καθώς και σε ποιοτικά χαρακτηριστικά του κρέατος και του γάλακτος. Μάλιστα, το τμήμα έκανε σημαντικό τμήμα της έρευνας για τη χρήση του ριγανέλαιου ως φυσικού αντιδιαρροϊκού σε σιτηρέσια των ζώων, αλλά και ως αντιπαρασιτικού σε υδατοκαλλιέργειες από τη δεκαετία του 2.000. Εξάγεται σε χώρες όπως η Νότια Κορέα, Βιετνάμ, Ισημερινό, Μεξικό, Κίνα. Σήμερα μάλιστα εξελίσσονται τρία μεγάλα έργα στο Τμήμα Γεωπονίας με δύο από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες πτηνοτροφίας και γάλακτος για τη δημιουργία ειδικών τροφίμων με τη χρήση αρωματικών φυτών στο σιτηρέσιο προβατίνων και κοτόπουλου κρεοπαραγωγής, ενώ υλοποιεί και έργο στο πλαίσιο της διακρατικής συνεργασίας Ελλάδα-Κίνα με βάση την Εθνοφαρμακολογία των δύο χωρών. Το Κέντρο Αρωματικών Φαρμακευτικών φυτών που προτείνεται και αυτό στο αγροδιατροφικό πάρκο είναι λοιπόν μια δομή εξαιρετικά σημαντική για την Ήπειρο, αλλά και για τη συνεργασία όλων των επιστημονικών κλάδων που θεραπεύουν το αντικείμενο.

Όλα τα παραπάνω θα είχαν πάρει άλλη τροπή αν είχε υλοποιηθεί από πολύ νωρίτερα το Αγροδιατροφικό Πάρκο. Η Γεωπονική αποτελεί ολιστική επιστήμη, δεν αφήνει ακρωτηριασμένο το πεδίο της μόνο στην πρωτογενή παραγωγή. Σε όλες τις περισπούδαστες Γεωπονικές του κόσμου η επιστήμη μας συνδέεται με τη διατροφή, τα τρόφιμα, το περιβάλλον, την υγεία των καταναλωτών, τον άνθρωπο. Ζητάμε υποστήριξη για την ίδρυση του Τμήματος Τροφίμων και Διατροφής, του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Πάρκου,ζητάμε υποστήριξη για την άμεση εγκατάσταση του Κέντρου Καινοτομίας Κρέατος και του Κέντρου Καινοτομίας Αναπαραγωγής και Γενετικής Βελτίωσης στην Άρτα, ώστε να αποτελέσουν τον Εθνικό κορμό παραγωγής αναπαραγωγικού υλικού, εξειδικευμένων μονάδων γεννητόρων, κέντρων τεχνητής σπερματέγχυσης για παραγωγή κρέατος και γάλακτος ειδικών προδιαγραφών με χαρακτηριστικά αυθεντικότητας, υψηλής προστιθέμενης αξίας με εξαγωγικές προοπτικές, ανάπτυξη του τομέα κρέατος που αποτελεί τον μεγάλο ασθενή της κτηνοτροφίας με ειδικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, ειδικών τρόπων φυσικής ωρίμανσης, ειδικών κοπών, αλλά και πιστοποιημένων μορφών παραγωγής «φυσικού» κρέατος η Ελληνικών κρεάτων Μεσογειακής ταυτότητας, πιλοτικές μονάδες πράσινης παραγωγής ώστε η Ήπειρος να γίνει η πράσινη μήτρα των γεωργοκτηνοτροφικών τροφίμων. Από το 2008 υποστηρίχτηκαν δημοσίως αυτές οι δράσεις και δομές, αλλά όπως έχω ξαναπεί ζούμε στην εποχή των μολυβιών, όλα σβήνουν εύκολα, ενώ όπως ανέφερε και ο Σεφέρης η Ελλάδα είναι η χώρα των παράλληλων μονολόγων, σε ετούτο τον τόπο είμαστε όλοι τραγικά αυτοδίδακτοι, κανένας δεν εμπλουτίζεται με τη γνώση του άλλου, απλώς αρκεί να τα ξέρει όλα.
Όσοι στοιχειωδώς ενδιαφέρονται για την πρωτογενή παραγωγή και τα τρόφιμα στην Ήπειρο πρέπει να μιλήσουν την αλήθεια τώρα. Ειδάλλως, δεν έχει νόημα η Γεωπονική να μείνει στην Άρτα για να μαραζώσει, ας πάει στα Γιάννενα ή ας κλείσει,εμείς δεν ζητάμε δάνεια για να ζήσουμε, ζητάμε όσα έχουμε δουλέψει και πιστεύουμε ότι είναι η υποθήκη για να μη μείνουν κούφιες οι διακηρύξεις για την καινοτομία στην Ελληνική παραγωγή.Κανένας καθηγητής δεν θα έμενε στην Άρτα με τόσες αντιξοότητες. Κτίρια απελπισμένα, αγώνας προσωπικός για υποδομές, αγώνας προσωπικός για έρευνα, αγώνας προσωπικός για εξοπλισμό, αγώνας προσωπικός για να μην κλείσουν τα Τμήματα, αγώνας προσωπικός για τις μετατροπές των ΤΕΙ και την ένταξή τους στα Πανεπιστήμια, αγώνας προσωπικός για συνεχείς μεταβολές στα προγράμματα σπουδών, αγώνας για αξιολόγηση μπας και πειστούν οι δικοί μας για την αξία μας από ξένους αξιολογητές, αγώνας προσωπικός για την ανάδειξη της Γεωπονικής στην Άρτα και διεθνώς, για τη σύνδεση με τις επιχειρήσεις, για την καινοτομία. Δεν περιμένουμε μπράβο, μόνο την ήσυχη συνείδησή μας να με ακολουθεί πιστά, όπως είπε ο Λειβαδίτης. Κανένας σοβαρός επιστήμονας δεν θα ήθελε να παριστάνει τον καθηγητή που δεν παράγει νέα γνώση, απλά διδάσκει, ενώ είναι τόσο απλό για να μην ενοχλεί κανένα χωρίς να κάνει τίποτα. Καμία πόλη δεν θα ήθελε να έχει μια φωτεινή και λαμπερή επιγραφή, δίχως περιεχόμενο και ούτε να τον παίρνουν στο στόμα τους όσοι δεν κάνουν τίποτα. Άλλωστε, η συνείδηση όσων προσφέρουν δεν μπορεί να σφραγιστεί στη σιωπή, ενώ είναι τόσο απλό για να περνάει ο καιρός ανέμελα. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και η ΠεριφέρειαΗπείρου έχουν μια χρυσή ευκαιρία να ενσωματώσουν και να λειτουργήσουν μια ολοκληρωμένη Σχολή Γεωπονίας που να έχει πολλαπλές συνέργειες με τα Τμήματά στα Γιάννενα, ένα καθολικώς αναγνωρισμένο προφίλ στη χώρα και στο εξωτερικό και να δημιουργήσουν στην Άρτα ένα σύγχρονο επιστημονικό θερμοκήπιο Αγροδιατροφικήςανάπτυξης, καθιερώνοντάς την ως νέο πόλο της Ευρωπαϊκής Επιστήμης Ζώων και Φυτών, εμπλουτίζοντας τη νέα Ευρωπαϊκή στρατηγική, την εκπαιδευτική καινοτομία και την επιλογή της Σχολής στην Άρτα από μεγάλο όγκο υποψηφίων, την ερευνητική ισχυροποίησηπρος όφελος κυρίως των ανθρώπων της. Οι άνθρωποι είναι ο πλούτος, οι άνθρωποι και η καταστροφή, οπότε όλοι θα λογαριαστούμε στο τεφτέρι του μέλλοντος. Ας γίνει επιτέλους μια ανοικτή συζήτηση με κανένα πρόσωπο κρυμμένο. Πολλοί στην Ήπειρο πρέπει να καταλάβουν ότι δεν υπάρχουναυτοί,υπάρχουνμόνοδιαφορετικές όψειςτου εμείς.
-Πρέπει να σκεφτούμε ποιοι είμαστε…
-Άσε ποιοι είμαστε…όλοι κάποιοι είμαστε…
Πρέπει να σκεφτούμε ποιοι γίναμε…
Π ρ ο χ ω ρ ώ….τι “απέραντο” ρήμα!!!!