Γ. Γεωργαντάς στα εγκαίνια της Zootechnia: Το Μάρτιο στον αέρα οι διαγωνισμοί για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης
Ως μια ευκαιρία επανεκκίνησης της ελληνικής κτηνοτροφίας, χοιροτροφίας, πτηνοτροφίας και αλιείας χαρακτήρισε την έκθεση Zootechnia μιλώντας στα εγκαίνια της μεγάλης αυτής έκθεσης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προέβη σε μια σημαντική εξαγγελία για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης. Όπως είπε πρόκειται για «Μια εκκρεμότητα της ελληνικής κτηνοτροφίας την οποία βιώνουμε εδώ και πολλά χρόνια και η οποία εμποδίζει την ανάπτυξη».
«Είναι μια εκκρεμότητα που έρχεται από το παρελθόν, η μεγαλύτερη εκκρεμότητα της ελληνικής κτηνοτροφίας και η οποία δημιουργεί καταλογισμούς από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα και η οποία εμποδίζει την ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο και εμποδίζει την συμμετοχή των κτηνοτρόφων στην διαχείριση των βοσκοτόπων», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Γεωργαντάς ανακοίνωσε ότι ήδη 5 περιφερειακά συμβούλια στη χώρα (Στερεάς Ελλάδας, Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου) έχουν λάβει αποφάσεις εγκρίνοντας την προγραμματική σύμβαση που θα γίνει με το υπουργείο για να ακολουθήσουν στην συνέχεια οι διαγωνισμοί για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης εντός του Μαρτίου.
Ο υπουργός σημείωσε ότι θα βοηθηθούν και όλες οι υπόλοιπες περιφέρειες για να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο και όπου χρειαστεί το υπουργείο θα συνδράμει τις περιφέρειες που δεν είναι σε ετοιμότητα για να ολοκληρώσουν τον διαγωνισμό.
«Ειδικά για την εκτατική κτηνοτροφία θα δώσει την δυνατότητα για την πραγματική ανάπτυξη των βοσκοτόπων και την προστασία του περιβάλλοντος και μέσα από διαβούλευση με νέα οικολογικά σχήματα τα οποία θα ενισχύσουν το εισόδημα των κτηνοτρόφων. Η εκκρεμότητα αυτή κλείνει».
Αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης της κτηνοτροφίας έκανε αναφορά στα έργα υποδομών και κυρίως στην αγροτική οδοποιία και το έργο που έχει ήδη γίνει σε συνεργασία με τις περιφέρειες αλλά και στο πρόγραμμα για τα επιδοτούμενα φωτοβολταϊκά όπου δόθηκε η δυνατότητα σε 75.000 αγρότες να εγκαταστήσουν δικά τους φωτοβολταϊκά.