Δένδιας: Τέλος τα μικρά στρατόπεδα σε κάθε πόλη και χωριό- ΕΥΚΑΙΡΙΑ για διεκδίκηση του στρ. ΒΕΡΣΗ
«Μονάδες με μικρό ανθρώπινο δυναμικό θα πάψουν να υπάρχουν» δηλώνει ο ΥΠΕΘΑ
Αίτηση ΤΩΡΑ για παραχώρηση από τον Δήμο Αρταίων
Τέλος τα μικρά στρατόπεδα σε κάθε πόλη και χωριό ΚΤ
Να κατατεθεί αίτημα από τον Δήμο Αρταίων για παραχώρηση στην κοινωνία της Άρτας
Η δήλωση προ ημερών του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, πως ετοιμάζονται μεγάλες αλλαγές στη δομή του ελληνικού στρατού, δημιουργεί εκ των πραγμάτων μια ακόμη μεγάλη ευκαιρία για την Τοπική Κοινωνία, να διεκδικήσει την παραχώρηση και την χρήση του στρατοπέδου ΒΕΡΣΗ, (πρώην ΚΕΥΓ) που αυτή τη στιγμή υπολειτουργεί.
Οι καιροί έχουν αλλάξει και εκεί που μέχρι πρότινος τα στρατόπεδα αποτελούσαν πηγή εισοδήματος για κικε΄ς κοινωνίες, τώρα όχι μόνο δεν αποδίδουν, αλλά χρησιμοποιούνται μόνο για εξυπηρέτηση ρουσφετολογικών αναγκών σε εκλεκτούς στρατεύσιμους.
Αντιθέτως οι χώροι του στρατοπέδου ΒΕΡΣΗ, εφόσον διεκδικηθεί στα σοβαρά από τον Δήμο Αρταίων, μπορεί να αξιοποιηθεί και να ικανοποιήσει ανάγκες λειτουργικές που σήμερα δεν μπορούν ούτε να εξυπηρετηθούν ούτε και να λειτουργήσουν με ικανοποιητικούς και κυρίως με οικονομικούς όρους.
Μάλιστα η δήλωση του Νίκου Δένδια «Έρχονται συγχωνεύσεις μονάδων” – Τέλος τα μικρά στρατόπεδα σε κάθε πόλη και χωριό», μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο βάσιμης διεκδίκησης ενός χώρου που βρίσκεται στην καρδιά του αστικού ιστού του Δήμου και της πόλης μας.
Αυτό ανακοίνωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξη του στο Meeting Point του Newsbomb.gr και την Όλγα Τρέμη. ”Μονάδες με μικρό ανθρώπινο δυναμικό θα πάψουν να υπάρχουν, θα γίνουν συγχωνεύσεις και πολύ μεγάλες αλλαγές”, τόνισε με νόημα ο Νίκος Δένδιας στις αρχές Φεβρουαρίου.
«Μονάδες με μικρό ανθρώπινο δυναμικό και πάρα πολλά κενά θα πάψουν να υπάρχουν. Θα υπάρχουν συγχωνεύσεις και πολύ μεγάλες αλλαγές σε όλα αυτά. Θα υπάρχουν δε κενά στις μονάδες, τα οποία θα συμπληρώνονται από έφεδρους, καλά εκπαιδευμένους έφεδρους.», τόνισε με νόημα ο Υπουργός
Η συνέντευξη
Αναλυτικά ειπώθηκαν στη συνέντευξη τα εξής:
Ο. ΤΡΕΜΗ: Τώρα να σας πω και ένα τελευταίο. Αιφνιδιάσατε και το λέω θετικά, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, εξαγγέλλοντας ότι έρχονται αλλαγές στη στρατιωτική θητεία. Κάνατε μάλιστα αναφορά στο φιλανδικό μοντέλο που έχει τρεις άξονες, δηλαδή τον μικρότερο χρόνο θητείας, ουσιαστική εκπαίδευση αλλά και κατάρτιση. Αυτό σε ποιο βαθμό το έχετε προχωρήσει ως σχέδιο κι αν μπορείτε να μας δώσετε τα βασικά χαρακτηριστικά.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να ξεκαθαρίσω ένα πράγμα κατ’ αρχήν γιατί δε θα ήθελα να υπάρξουν παρεξηγήσεις. Δε θα μειώσουμε τη θητεία, δε θα μειώσουμε το χρόνο θητείας, δεν είμαστε εκεί. Θα το αλλάξουμε όμως.
Ο. ΤΡΕΜΗ: Όχι, εγώ ρωτάω για το φιλανδικό μοντέλο.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Πράγματι πάω στη Φιλανδία σε λίγες μέρες. Είμαστε σε αρκετά προχωρημένο στάδιο μελέτης. Παρένθεση, είμαι πάντα της λογικής ότι δε χρειάζεται να επανεφεύρεις τον τροχό, μπορείς να αντιγράψεις ένα πετυχημένο μοντέλο και να το προσαρμόσεις στις δικές σου ιδιαιτερότητες. Εδώ, όπως ο μέσος κληρωτός υπηρετεί τη θητεία του, φοβάμαι ότι είναι «άχρηστος» στον εαυτό του και «άχρηστος» στην πατρίδα του, σε πολύ μεγάλο βαθμό. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Και αυτός να κερδίζει από την υπηρεσία του, αλλά και η πατρίδα να κερδίζει από την υπηρεσία του. Αυτό μπαίνει σε ένα μεγάλο πλαίσιο μεταρρύθμισης. Κατ’ αρχήν της ίδιας της σύστασης των μονάδων του ελληνικού στρατού. Μονάδες με μικρό ανθρώπινο δυναμικό και πάρα πολλά κενά θα πάψουν να υπάρχουν. Θα υπάρχουν συγχωνεύσεις και πολύ μεγάλες αλλαγές σε όλα αυτά. Θα υπάρχουν δε κενά στις μονάδες, τα οποία θα συμπληρώνονται από έφεδρους, καλά εκπαιδευμένους έφεδρους. Η δουλειά μας είναι λοιπόν να δημιουργήσουμε μία θητεία που ο έφεδρος (στρατεύσιμος) να εκπαιδεύεται καλά και επίσης να αποκτά και δεξιότητες που να είναι χρήσιμες κατ’ αρχήν στον στρατό, ψηφιακές δεξιότητες για παράδειγμα, αλλά και άλλες. Μάγειρας, οδηγός, γινόταν παλιά.
Ο. ΤΡΕΜΗ: Αυτά πώς θα τα κάνει ο στρατός;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Τι εννοείτε, πώς μπορούμε να εκπαιδεύσουμε ψηφιακά κάποιον; Αυτό εννοείτε;
Ο. ΤΡΕΜΗ: Εννοείτε με τηλεκπαίδευση μάλλον.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Με τηλεκπαίδευση, μάλιστα.
Ο. ΤΡΕΜΗ: Δηλαδή θα δώσετε ένα tablet στον κάθε στρατιώτη…
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μάλιστα και θα υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες εκπαίδευσης, με συγκεκριμένο περιεχόμενο, και συγκεκριμένες εξετάσεις αν θέλει πιστοποίηση. Δεν πρόκειται να εφεύρουμε τον τροχό. Όλα αυτά που σας λέω υπάρχουν στον πλανήτη και μπορείς κάλλιστα να τα αντιγράψεις και σε μεγάλο βαθμό έχουμε αρχίσει ήδη να το κάνουμε.
Και από κει και πέρα, σε τακτά χρονικά διαστήματα θα επανεκπαιδεύεται (ο έφεδρος), σε εθελοντική βάση κατ΄ αρχήν, μετά θα δούμε πώς θα πάει. Όποιος θέλει δηλαδή να διατηρήσει μια σχέση στενή με τις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας του θα επανεκπαιδεύεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να είναι σε ένα επίπεδο ετοιμότητος που να του επιτρέψει να είναι χρήσιμος…