Δήλωση- τοποθέτηση Περιφερειάρχη για τις ΑΠΕ- Ανεμογεννήτρια στο Δήμο Μετσόβου

Στο ζήτημα των ΑΠΕ, με αφορμή και στα όσα ειπώθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, αναφέρθηκε σήμερα σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της Περιφερειακής Αρχής για σεβασμό των τοπικών κοινωνιών και την αύξηση των ανταποδοτικών πόρων προς όφελος των Δήμων και των μόνιμων κατοίκων.

«Η Ήπειρος- τόνισε- έχει πολλά νερά και θα μπορούσαν να γίνουν μικρά υδροηλεκτρικά έργα, αλλά με συμφωνία της τοπικής κοινωνίας. Κάποτε το 2% με προσφυγή που έκανα ως Δήμαρχος έγινε 3%, αλλά κι αυτό δεν ικανοποιεί.

Όταν κάποιος πάει σε ένα ξένο μέρος και θέλει να κάνει ένα υδροηλεκτρικό, θεωρώ ότι πρέπει να δώσει ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό του τζίρου 5%, 6%.

Εκτός αυτού, σε αυτά τα χωριά πρέπει όμως να κάνει συμφωνία, γιατί ο κόσμος που ζει εκεί χρειάζεται να ποτίσει ή ο, τιδήποτε άλλο. Πρέπει για μένα, να παρέχεται δωρεάν ρεύμα σε όσους μένουν εκεί όλο το χρόνο, δωρεάν ρεύμα για το δημοτικό φωτισμό της περιοχής, αλλά δωρεάν ρεύμα και σε όσους έρχονται για 15 ημέρες το καλοκαίρι στο χωριό. Αν δεν κάνουν τέτοια πράγματα δεν πρόκειται κανένας να τους πει ναι. {…}. Μιλάμε για μικρά υδροηλεκτρικά, τα οποία δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα στο περιβάλλον και τα οποία μπορούν να εγκατασταθούν εύκολα. Έρχεσαι συζητάς με την τοπική κοινωνία, συζητάς για τις ανάγκες που έχει για νερό, το σέβεσαι, χρησιμοποιείς το υπόλοιπο. Άλλωστε εμείς είχαμε μάθει ότι τα περισσότερα υδροηλεκτρικά είναι έργα αιχμής και όχι βάσεως, δηλαδή δουλεύουν κάποιους μήνες που έχει νερά, τον υπόλοιπο καιρό δεν δουλεύουν και αυτό βλέπω δεν εφαρμόζεται πουθενά, ούτε από την ΔΕΗ. {…}. Φέτος τα νερά είναι καλύτερα από πέρυσι, αλλά για μένα δεν γίνεται να δουλεύουμε τόσο πολύ τα ΥΗΕ σαν να είναι βάσεως. Αυτά ήταν για αιχμή. Έτσι ισορροπεί το σύστημα με το περιβάλλον και σέβεσαι την κοινωνία δίνοντας περισσότερα και καταβάλλοντας ενοίκιο για τον τόπο».

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στο ζήτημα που έχει προκύψει με την εγκατάσταση ανεμογεννήτριας στα όρια του Δήμου Μετσόβου, επαναλαμβάνοντας ότι η υπογραφή της άδειας έγινε μετά από εντολή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας και της επαπειλούμενης δικαστικής προσφυγής από την εταιρία για παράβαση καθήκοντος. «Δεν είναι δυνατόν να κάνεις προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση που έδωσε την εντολή, παρά μόνο στο Πρωτοδικείο και στο ΣτΕ», τόνισε και συνεχίζοντας μεταξύ άλλων, είπε ότι «ως Περιφέρεια είμαστε δίπλα στο Δήμο Μετσόβου, γιατί αρχή μας, είναι ότι δεν πρέπει να γίνονται ΑΠΕ όπου δεν συμφωνεί η Τοπική Κοινωνία, έχουμε πει ότι πάνω από 1200 μέτρα υψόμετρο δεν πρέπει να γίνονται ανεμογεννήτριες και τρίτον δεν πρέπει να καταστρέφουμε κάτι που λειτουργεί, για να γίνει κάτι άλλο. Θεωρώ ότι που έρχονται εδώ χωρίς σεβασμό σε όλους τους Δήμους, μάλλον δεν έχουν αξίες μέσα τους και νομίζουν ότι έρχονται σαν κατακτητές στον τόπο μας».