Δήμος Αρταίων

Γιορτή για τα παιδιά, επισκέψεις και δώρα σε Παιδιατρική Κλινική υπηρεσίες και σώματα ασφαλείας
Την ευκαιρία να διασκεδάσει και να χαλαρώσει, μακριά από το άγχος της καθημερινότητας, είχε η μεγάλη οικογένεια του Δήμου Αρταίων. Την Κυριακή το πρωί πραγματοποιήθηκε γιορτή για τα παιδιά των εργαζομένων του Δήμου στο Χριστουγεννιάτικο χωριό που βρίσκεται στην πλατεία Σκουφά. Τα παιδιά έπαιξαν και διασκέδασαν με τον Ρούντολφ και τα ξωτικά ενώ στο τέλος πήραν δώρα από τον Άγιο Βασίλη!

Στο μεταξύ, χθες το μεσημέρι για ακόμη μία χρονιά ο Δήμος Αρταίων μαζί με το Δ.Σ. των εργαζομένων της ΔΕΥΑ του Δήμου Αρταίων μοίρασαν παιχνίδια στα παιδιά που νοσηλεύονται στην παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου Άρτας, καθώς και βασιλόπιτες στις υπηρεσίες εκείνες που οι εργαζόμενοι τους θα κάνουν αλλαγή χρονιάς εν ώρα υπηρεσίας, όπως σε όλες τις κλινικές του Νοσοκομείου, το Στρατόπεδο, την Πυροσβεστική, την Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, το Γηροκομείο και το τηλεοπτικό κανάλι ART TV.

Ανακοίνωση του Τομέα Πολιτικής Προστασίας του Κινήματος Αλλαγής
Επιτέλους ας σοβαρευτούν στην κυβέρνηση

«Το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ εν δράσει!» σημειώνεται σε ανακοίνωση του Τομέα Πολιτικής Προστασίας του Κινήματος Αλλαγής. «Με το πρώτο χιόνι αποκόπτεται η κυκλοφορία στην βασική εθνική αρτηρία Αθηνών-Λαμίας στα δύο ρεύματα. Χωρίς προειδοποίηση, χωρίς ενημέρωση των πολιτών, χωρίς εναλλακτικές οδούς και διαδρομές. Ξαναζούμε τη γνωστή μετάθεση ευθυνών από τον έναν κυβερνητικό παράγοντα στον άλλο και τελικά την αποποίηση της ευθύνης απ’ όλους: Ο παραχωρησιούχιος, η Νέα Οδός, που είχε ευθύνη να λάβει μέτρα στην εθνική οδό, αναλόγως των καιρικών φαινομένων να αιτιάται το υπουργείο μεταφορών, το υπουργείο την τροχιά, η τροχαία την Περιφέρεια, κοκ.

Επιτέλους ας σοβαρευτούν στην κυβέρνηση. Ας καταλήξουν, επιτέλους, ποιος έχει την ευθύνη για να κρατάει τις εθνικές αρτηρίες ανοιχτές κι ας αφήσουν τις εξεζητημένες λύσεις της επικοινωνίας κράτους-πολιτών για αργότερα. Και θέλουμε μια εξήγηση για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, ο οποίος μόλις προχθές ανακοίνωνε ότι το αναβαθμισμένο «112» θα ενημερώνει έγκαιρα τους πολίτες την 1η Ιανουαρίου το νέου έτους. Διότι, πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρις, η πραγματικότητα τον διέψευσε. Ή μήπως θέλουν να πιστέψουμε ότι μέσα στο επόμενο 24ωρο θα λυθούν τα προβλήματα ανεπάρκειας της κυβέρνησης και του απόλυτου ελλείμματος συντονισμού;».

ΟΑΕΔ: Στο στάδιο επεξεργασίας δύο νέα προγράμματα για 9.000 προσλήψεις
Στο τελικό στάδιο επεξεργασίας βρίσκονται δύο νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ, μέσω των οποίων θα προσληφθούν 9.000 υπάλληλοι.
-Το 1ο πρόγραμμα θα αφορά στη δασοπροστασία. Θα επιλεγούν 5.000 άνεργοι. Το νέο προσωπικό θα τοποθετηθεί σε φορείς του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς σε υπηρεσίες των Περιφερειών της χώρας
– Το 2ο πρόγραμμα θα αφορά σε περίπου 4.000 άνεργους πτυχιούχους. Οι προσληφθέντες θα υπηρετήσουν σε διάφορους φορείς του Δημοσίου. Θα προηγηθούν υψηλά προσοντούχοι
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διάρκεια των συμβάσεων θα είναι 8 μήνες. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις η χρονική διάρκεια του προγράμματος δασοπροστασίας θα μπορεί να παραταθεί κατά ένα μήνα και 15 μέρες.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της afodioikisi.gr

— Για το πρώτο πρόγραμμα σχεδιάζεται ανάλογη προκήρυξη με αυτή του 2018 που θα προβλέπεται την πρόσληψη περίπου 5.000 ανέργων στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις για την αντιπυρική προστασία των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας.
Η τοποθέτηση ανέργων θα αφορά εργασία διάρκειας οκτώ μηνών στην προστασία των δασών. Θα υπάρχει διαδικασία μοριοδότησης, από την οποία θα προκύπτουν οι τελικοί ωφελούμενοι μέσα από το μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ. Οι άνεργοι θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση για να ενταχθούν στη λίστα επιλογής των δικαιούχων. Η σχετική προκήρυξη αναμένεται να εκδοθεί τον Μάρτιο του 2020.
— Το δεύτερο πρόγραμμα θα αφορά σε 4.000 πτυχιούχους που θα εργαστούν σε φορείς του Δημοσίου. Το νέο πρόγραμμα θα είναι αντίστοιχο με αυτό των 5.500 πτυχιούχων που τρέχει αυτή την περίοδο.

Παρότι στο υπουργείο Εργασίας ασκούνται πιέσεις για την παράταση του υπάρχοντος προγράμματος των 5.500, ωστόσο πληροφορίες και πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση των συμβάσεων και θα υπάρξει νέα προκήρυξη. Το νέο πρόγραμμα θα αφορά ανέργους πτυχιούχους οι οποίοι θα απασχοληθούν σε υπουργεία και εποπτευόμενους δημόσιους φορείς για συνολικό διάστημα 12 μηνών. Η σχετική προκήρυξη αναμένεται να βγει το Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2020.

Τι αλλάζει Νομοσχέδιο στη χρηματοδότηση Δήμων για ίδρυση νέων παιδικών σταθμών
Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εργασίας &Κοινωνικών Υποθέσεων ετέθη σε δημόσια διαβούλευση από το βράδυ της 27ης Δεκεμβρίου. Το άρθρο 21 του Ν/Σ αφορά το Πρόγραμμα χρηματοδότησης Δήμων για την ίδρυση νέων τμημάτων βρεφικής, παιδικής και βρεφονηπιακής φροντίδας. O AIRETOS παρουσιάζει κατωτέρω ποιες ακριβώς είναι οι αλλαγές που επέρχονται.
Όπως είναι γνωστό, η Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. έχει αναλάβει την υλοποίηση και τη διαχείριση του Προγράμματος χρηματοδότησης των Δήμων μέσω Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ αυτής και των Υπουργείων Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Εσωτερικών για τη δημιουργία νέων τμημάτων σε λειτουργούντες βρεφικούς, παιδικούς ή βρεφονηπιακούς σταθμούς σε εφαρμογή του αρ.51 του ν.4520/2018.

Κατά το χρόνο που μεσολάβησε από την εισαγωγή του ανωτέρω αρ.51 μέχρι σήμερα, διαπιστώθηκε ότι υφίστανται Δήμοι της Χώρας, στους οποίους δεν λειτουργούν βρεφικοί, παιδικοί ή βρεφονηπιακοί σταθμοί και οι οποίοι διαθέτουν ωστόσο ακίνητα, στα οποία είναι δυνατόν να φιλοξενηθούν τέτοιες δομές.
Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, το γεγονός ότι δεν λειτουργούν ήδη στους Δήμους αυτούς τμήματα βρεφικής, παιδικής και βρεφονηπιακής φροντίδας καθιστά απαγορευτική τη συμμετοχή τους στο εν λόγω Πρόγραμμα, αποστερώντας τους το δικαίωμα υποβολής πρότασης για τη χρηματοδότησή τους, για την ίδρυση και λειτουργία τέτοιων δομών σε ακίνητα που ήδη διαθέτουν. Με το αρ.21 του Ν/Σ αίρεται αυτή η αδυναμία.
Συγκεκριμένα, προστίθενται νέα εδάφια στην παρ.1 του αρ.51 του ν.4520/2018, που δίνουν τη δυνατότητα χρηματοδότησης Δήμων και Νομικών Προσώπων αυτών στους οποίους δεν λειτουργούν τμήματα βρεφικής, παιδικής και βρεφονηπιακής φροντίδας, ώστε να ιδρύσουν τμήματα φροντίδας βρεφών και νηπίων και να καλυφθεί η ανάγκη εύρεσης θέσεων και σε Δήμους ή Νομικά Πρόσωπα που δεν διαθέτουν τέτοιου είδους δομές.

Περαιτέρω, υπενθυμίζεται πως, κατ΄εξουσιοδότηση της παρ.5 του αρ.51 του ν.4520/2018,έχει εκδοθεί η υπ’αριθμ.Δ11/οικ.21568/620/12.04.2018 ΚΥΑ, στην παρ.2.4 της οποίας καταγράφονται συγκεκριμένοι Δήμοι, σε σχέση με τους οποίους (ή τα Νομικά τους Πρόσωπα) διαπιστώθηκε σημαντική απόκλιση μεταξύ των αξιών τοποθέτησης (vouchers) βρεφών και νηπίων σε μονάδες προσχολικής φροντίδας και των διαθέσιμων θέσεων σε βρεφικούς, παιδικούς ή βρεφονηπιακούς σταθμούς, δημοτικούς ή του ιδιωτικού τομέα και προβλέφθηκε ότι η χρηματοδότησή τους από το εν λόγω Πρόγραμμα δύναται να ανέλθει στο ποσό των 75.000,00 ευρώ για τη δημιουργία 2 από τα ως άνω τμήματα.