Δήμος Ιωαννιτών: Ημερίδα στην Γαλακτοκομική Σχολή

Ο Δήμος Ιωαννιτών σε συνεργασία με την Γαλακτομική Σχολή Ιωαννίνων διοργανώνουν την ερχόμενη Τετάρτη (8 Δεκεμβρίου) ημερίδα για τους σπουδαστές της σχολής με τίτλο «Κτηνοτροφία και Περιβάλλον».
Στην συγκεκριμένη εκδήλωση θα πραγματοποιηθούν ομιλίες από στελέχη του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης και του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων με αντικείμενο την κτηνοτροφία και το υδάτινο στοιχείο και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα σε προστατευόμενα οικοσυστήματα.
Επιπλέον θα παρουσιαστούν καλές πρακτικές από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η εκδήλωση εξαιτίας της πανδημίας θα πραγματοποιηθεί μόνο για τους φοιτητές της Σχολής με την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων .
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στις 10 το πρωί της ίδιας ημέρας θα γίνουν δηλώσεις στο χώρο της Γαλακτοκομικής από τον Αντιδήμαρχο Βασίλη Βλέτσας και τους υπόλοιπους συντελεστές.

Εκθεσιακός χώρος στο Κουτσελιό 
Την σύμβαση για την μετατροπή του διατηρητέου κτιρίου (παλιό δημοτικό σχολείο) στο Κουτσελιό σε εκθεσιακό χώρο πολυδραστηριοτήτων υπέγραψαν σήμερα ο Δήμαρχος Ιωαννίνων και ο ανάδοχος του έργου.
Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 369 χιλιάδων ευρώ και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Interreg.
Αντικείμενο του έργου αποτελεί η αποκατάσταση του διατηρητέου κτιρίου του παλαιού Δημοτικού Σχολείου στο Κουτσελιού και η μετατροπή του σε Εκθεσιακό χώρο και χώρο πολυδραστηριοτήτων.
Το κτίριο είναι χαρακτηρισμένο ως μνημείο με την Υ.Α. ΥΠΠΟ/ΔΙΝΕΣΑΚ/64855/1567/22-9-2004 (ΦΕΚ 1519 /Β/ 11.10.2004) καθώς αποτελεί χαρακτηριστικό και ενδιαφέρον δείγμα κτιρίου ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής, το οποίο, με τη χρήση του ως εκπαιδευτήριο έχει συνδεθεί άμεσα με τις μνήμες των κατοίκων της περιοχής.
Η κατασκευή του κτιρίου ξεκίνησε το έτος 1931 και ολοκληρώθηκε το 1938 όπου και λειτούργησε ως σχολείο. Από το 1941 έως το 1944 χρησιμοποιήθηκε ως Νοσοκομείο και στη συνέχεια κατά τη διάρκεια του εμφυλίου ως κρατητήριο.
Από το 1947 έως 2009 λειτούργησε ως Δημοτικό Σχολείο. Τα τελευταία χρόνια στεγάζει γραφεία διαφόρων συλλόγων της κοινότητας (αθλητικού, πολιτιστικού).

Οι εργασίες που θα υλοποιηθούν έχουν ως στόχο την αντιμετώπιση των οικοδομικών και δομικών προβλημάτων προκειμένου το σημαντικό αυτό μνημείο να συντηρηθεί και να επιτευχθεί η ανάδειξη της ιστορικής και αρχιτεκτονικής του αξίας, καθώς και η αισθητική αναβάθμιση τόσο του οικήματος όσο και του περιβάλλοντος χώρου, με αποτέλεσμα να αξιοποιηθεί λειτουργικά και να αποκτήσει ενεργό ρόλο στην κοινότητα.
Μεταξύ των άλλων προβλέπεται η μετατροπή των δυο αιθουσών του ισογείου σε χώρους έκθεσης και συλλογής φυτών φυσικής ιστορίας, ενώ στον όροφο θα γίνουν οι κατάλληλες εργασίες ώστε η αίθουσα να χρησιμοποιηθεί ως χώρος εκδηλώσεων του συλλόγου.
Αναφορικά με την πρόσβαση στο κτίριο έχει γίνει μελέτη προσβασιμότητας ΑΜΕΑ η οποία έχει εγκριθεί από την Υπηρεσία Νεωτέρων μνημείων και Τεχνικών έργων Ηπείρου, Βορείου Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας.