Δήμος Ιωαννιτών: Συνάντηση των επικεφαλής παρατάξεων για τον ΦΟΔΣΑ

Εξετάζεται η δυνατότητα σύστασης Φορέα σε επίπεδο ΠΕ Ιωαννίνων

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ των Δήμων των Ιωαννίνων και της Διοίκησης του ΦΟΔΣΑ που με πρόεδρο ον Δήμαρχο Ζηρού Νίκο Καλαντζή προχώρησε σε μελέτη για την ανάθεση λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης, που κοστίζει δεκάδες εκατομμύρια Ευρώ, κάτι που δεν αποδέχονται οι Δήμαρχοι των Ιωαννίνων.
Ήδη μετά την κατά πλειοψηφία έγκριση της ανάθεσης, οι Δήμαρχοι των Ιωαννίνων φέρονται διατεθειμένοι, με δεδομένο ότι έχει θεσμοθετηθεί ένα διαφορετικό μοντέλο από την κυβέρνηση να εξετάσουν τη δυνατότητα σύστασης και λειτουργίας Φορέα σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας.

Πιο συγκεκριμένα, πρωτοβουλία για την συνάντηση όλων των επικεφαλής των παρατάξεων που μετέχουν στο Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να συζητηθεί εκτενώς η τιμολογιακή πολιτική του ΦΟΔΣΑ και το μοντέλο λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης λαμβάνει η Δημοτική Αρχή.
Η πρόταση κατατέθηκε από τον Δήμαρχο Ιωαννιτών, στη διάρκεια της συζήτησης που έγινε –προ ημερήσιας διάταξης- στο Δημοτικό Συμβούλιο και ο Πρόεδρος του σώματος θα ορίσει τον χρόνο της συνάντησης μετά από επικοινωνία που θα έχει με όλους τους επικεφαλής.
Στη συνέχεια και μετά την συνάντηση αυτή θα επιχειρηθεί συζήτηση με την διοίκηση του ΦΟΔΣΑ με τη συμμετοχή και του Προέδρου της ΠΕΔ και θα ακολουθήσει συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ υπογράμμισε ότι η Δημοτική Αρχή δεν αποσκοπεί να ανατρέψει τον σχεδιασμό που έχει γίνει σε περιφερειακό επίπεδο αλλά βασική της προτεραιότητα είναι να διαφυλάξει τα συμφέροντα της πόλης και των δημοτών.
Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο ότι έχει θεσμοθετηθεί ένα διαφορετικό μοντέλο από την κυβέρνηση εξετάζεται η δυνατότητα σύστασης και λειτουργίας Φορέα σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας.
Τόνισε ότι η μελέτη για την ανάθεση λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης είναι υψηλού κόστους και εξέφρασε την απορία του για την ευκολία με την οποία προχωρά η ιδιωτικοποίηση της συγκεκριμένης υπηρεσίας με προϋπολογισμό πολλών εκατομμυρίων με την υποστήριξη ακόμη και ορισμένων που διαφώνησαν κατηγορηματικά με την ανάθεση σε ιδιώτη μέρους της αποκομιδής των Δημοτικών Ενοτήτων.
Τέλος στο Δημοτικό Συμβούλιο έγινε γνωστό ότι οι χρεώσεις από τον ΦΟΔΣΑ δεν γίνονται απολογιστικά.

Στο Δήμο Ιωαννιτών έχουν φτάσει τέσσερα τιμολόγια του Φορέα, για τα τέσσερα τρίμηνα του έτους, με συνολικό ποσό 1,2 εκατομμύρια ευρώ.
Κι αυτό χωρίς να έχουν τεθεί σε λειτουργία οι σταθμοί μεταφόρτωσης, χωρίς να έχει στελεχωθεί ο ΦΟΔΣΑ και χωρίς να έχει προχωρήσει καμία από τις δράσεις που συμπεριλαμβανόταν στο πρόγραμμα του Φορέα.

Ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας
Εκτενή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας έγινε από τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η κατάσταση στην περιοχή είναι σαφώς βελτιωμένη σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα, όμως ο ιός εξακολουθεί να υπάρχει και να κυκλοφορεί και έτσι η προσοχή όλων πρέπει να είναι αυξημένη.
Ο δήμαρχος τόνισε ότι η πίεση στα νοσοκομεία είναι μικρότερη και σημαντικός αριθμός ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ και τις Μονάδες Λοιμωδών προέρχονται από την Αλβανία αλλά και από περιοχές εκτός Ηπείρου.
Στις Μονάδες Λοιμωδών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου νοσηλεύονται 28 ασθενείς και στο Χατζηκώστα 12.

Οι ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού με 16 κλίνες είναι σχεδόν γεμάτες ενώ δύο ασθενείς νοσηλεύονται στη ΜΕΘ Covid του νοσοκομείου Χατζηκώστα.
Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών του Κατσικά έχουν επιβεβαιωθεί συνολικά 17 θετικά κρούσματα τις προηγούμενες ημέρες και έχουν τεθεί σε καραντίνα όλες οι στενές επαφές.
Τις τελευταίες ημέρες επιβεβαιώθηκαν 51 κρούσματα στο στρατόπεδο Περάματος. Όλοι οι νοσούντες βρίσκονται σε καραντίνα όπως και 42 στενές τους επαφές.
«Η κατάσταση με την πανδημία είναι δύσκολη σε όλη την χώρα, κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα και όπως φαίνεται η άρση των περιοριστικών μέτρων δεν θα γίνει στις 7 Δεκεμβρίου. Χρειάζεται όλοι να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να μένουμε προσηλωμένοι στην τήρηση των μέτρων» τόνισε στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων.