Δεκαπενταύγουστος χωρίς… σούβλες;

Οι απαγορεύσεις μετακίνησης ζώων και τα κλειστά σφαγεία φέρνουν ελλείψεις

Είδος προς εξαφάνιση αρνιά, κατσίκια, παϊδάκια, κοντοσούβλια

Η πανώλη χτυπά πανηγύρια και γάμους στα χωριά

Οι πρώτες αντιδράσεις από την Κρήτη

Επαγρύπνηση για την Άρτα- Γαλλικά αρσενικά εντοπίστηκαν σε μονάδα

Με απίστευτη ταχύτητα τρέχουν οι εξελίξεις στο θέμα της πανώλης ενώ ο μηχανισμός του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προσπαθεί να ολοκληρώσει την ιχνηλάτιση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων που ήρθαν σε επαφή με μολυσμένα ζώα.

Ο υπουργός ΑΑΤ Κωνσταντίνος Τσιάρας για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την πανώλη, ανακοίνωσε την παράταση των περιορισμών μετακίνησης και σφαγής ζώων σε όλη τη χώρα για τουλάχιστον μια εβδομάδα και
ανακοίνωσε ότι περίπου 13.000 ζώα έχουν ήδη ή αναμένεται να θανατωθούν σε έναν συνολικό πληθυσμό περίπου 15 εκατ. αιγοπροβάτων στην Ελλάδα. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι έχει σταματήσει η εισαγωγή ζώων από την Ρουμανία ενώ παραδέχτηκε οτι μολυσμένα ζώα έχουν πουληθεί/μετακινηθεί σε 11 Περιφέρειες της χώρας.
Αυτές οι μετακινήσεις όμως εντείνουν το πρόβλημα, καθώς φέρνουν απαγορεύσεις, κλειστά σφαγεία και το επόμενο στάδιο θα είναι η έλλειψη σε κρέατα, όπως αρνιά, κατσίκια και προβατίνες, τα οποία αυτή την περίοδο καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες σε πανηγύρια και κοινωνικές εκδηλώσεις σε όλη την επαρχία.

Επαγρύπνηση για την Άρτα
Να σημειωθεί πως παρά την προτροπή του Περιφερειάρχη Ηπείρου, οι κτηνοτρόφοι να προσέξουν την Ήπειρο, οι υπηρεσίες βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση για την πανώλη.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρουκατά την συζήτηση στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής την Τρίτη ανέφερε ότι τα άρρωστα ζώα εισήχθησαν από τη Ρουμανία όμως η μεγάλη διασπορά έγινε καθώς ήρθαν σε επαφή σε κτηνοτροφική μονάδα με πρόβατα από τη Γαλλία που είχαν εισαχθεί για λογαριασμό διάφορων παραγωγών, σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Να σημειωθεί πως από τα γαλλικά πρόβατα που μετακινήθηκαν από την συγκεκριμένη κτηνοτροφική μονάδα, τέσσερα αρσενικά κατέληξαν σε κτηνοτροφική μονάδα της Άρτας αλλά δεν ήρθαν σε επαφή με το υπόλοιπο κοπάδι και μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάτι ανησυχητικό.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, πέντε κτηνίατροι από την Περιφέρεια Ηπείρου θα συνδράμουν για ιχνηλάτηση στην περιοχή της Βόνιτσας και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας είναι σε εγρήγορση και συνιστούν αυξημένη προσοχή σε όλους, ειδικά στους οδηγούς φορτηγών που έρχονται από άλλες περιοχές.

Ελλείψεις στη Θεσσαλία
Να σημειωθεί πως η απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης μικρών μηρυκαστικών εντός περιφέρειας Θεσσαλίας αλλά και τα «κλειστά», για τα αμνοερίφια, σφαγεία, έχουν εξαφανίσει από τα κρεοπωλεία της Καρδίτσας αρνιά, κατσίκια, πρόβειο και γίδινο κρέας. Όπως ανέφερε στο KarditsaLive.Net ο πρόεδρος των κρεοπωλών κ. Μπέσιος, αλλά και άλλοι επαγγελματίες του χώρου με τους οποίους επικοινωνήσαμε, λόγω ακριβώς των πρωτοκόλλων που ακολουθούνται για την εξάλειψη της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών δεν είναι δυνατόν να βρεθεί κάποιος να αγοράσει τα προαναφερόμενα είδη κρέατος.

Ταυτόχρονα και η ζήτηση από την πλευρά του καταναλωτικού κοινού, σύμφωνα πάντα με τον κ. Μπέσιο είναι πολλή μειωμένη και πολλοί λίγοι πελάτες των κρεοπωλείων αναζητούν αρνί, παϊδάκια κ.λ.π.
Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν άνθρωποι που κινούνται στο χώρο, θα πρέπει να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες για τον Δεκαπενταύγουστο, όπου πολλοί έσπευδαν να σουβλίσουν αρνί ή κατσίκι ενώ ήταν και παραδοσιακό έδεσμα στα πανηγύρια.

Αντιδράσεις στην Κρήτη
Οι πρώτες αντιδράσεις για τις απαγορεύσεις σφαγής ζώων, έρχονται από την Κρήτη, όπου αποτελεί παράδοση η κατανάλωση πρόβειου και γίδινου κρέατος αυτή ειδικά την εποχή με τα πανηγύρια και τους γάμους. Ο κτηνοτρoφικός κόσμος στα Χανιά αντιδρά στην επέκταση των περιοριστικών μέτρων μεταφοράς και σφαγής ζώων που λήγουν την ερχόμενη Κυριακή, για μια επιπλέον εβδομάδα, οριζόντια και σε όλη τη χώρα παρότι σε περιοχές όπως τα Χανιά και το Ρέθυμνο, δεν έχουν εντοπιστεί κρούσματα. «Για να περιορίσουν μια νόσο που είναι ζωονόσος και δεν βλάπτει τον άνθρωπο, θα οδηγήσουν σε παράνομες και ανεξέλεγκτες σφαγές με τεράστιο κίνδυνο για την δημόσια υγεία» τονίζει στο zarpanews.gr o πρόεδρος του κτηνοτροφικού συνεταιρισμού Χανίων, Μανώλης Βιγλάκης.

Στο μεταξύ, βέβαιες πρέπει να θεωρούνται οι ελλείψεις σε κρέας ήδη από την επόμενη εβδομάδα στα Χανιά, εφόσον παραμείνουν κλειστά τα σφαγεία.

«Υπάρχει επάρκεια για τις εκδηλώσεις του Σαββατοκύριακου, η ερχόμενη εβδομάδα όμως θα είναι δύσκολη» τονίζει στο zarpanews.gr ο πρόεδρος των κρεοπωλών, Κώστας Φιωτάκης. «Θα έχουμε τρομερό πρόβλημα γιατί είναι η περιόδος της μεγάλης ζήτησης για τις κοινωνικές εκδηλώσεις, τις βαφτίσεις, τα πανηγύρια, τις παραδοσιακές βραδιές» τονίζει, εξηγώντας μάλιστα πως πολλές παραγγελίες έχουν ήδη προπληρωθεί. «Το αρνί και το κατσίκι είναι η βάση της παράδοσής μας, πιλάφι, βραστό, τσιγαριαστό, ψητό, είναι το φαγητό που στηρίζει όλο το μενού των εκδηλώσεων» σημειώνει ο κ. Φιωτάκης. «Θα έχουμε τρομερό πρόβλημα, θα γονατίσουν οι κτηνοτρόφοι» τονίζει.

Επιστολή Διαμαρτυρίας
Επιστολή διαμαρτυρίας στο υπουργείο σχετικά με την απόφαση για κλείσιμο των σφαγείων λόγω των κρουσμάτων πανώλης που έχουν εμφανιστεί σε αμνοερίφια, απέστειλε ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Χανίων.
Στην επιστολή οι κτηνοτρόφοι εκφράζουν την αντίθεσή τους σχετικά με την απόφαση να κλείσουν όλα τα σφαγεία στην Κρήτη παρόλο που υπάρχουν μόνο δύο κρούσματα πανώλης στο Ηράκλειο.

Στην επιστολή τονίζονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
«Το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αφορμή την εύρεση δύο (2) θετικών κρουσμάτων πανώλης σε αιγοπρόβατα στο Ηράκλειο αποφάσισε το άμεσο κλείσιμο των σφαγείων σε όλη την Κρήτη, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δεν έχουν βρεθεί επιπλέον κρούσματα σε άλλες περιοχές πλην αυτής των Αστεριούσιων. Η οριζόντια απόφαση αυτή του Υπουργείου έχει δήθεν ως στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας. Παρ΄ όλα αυτά, όχι μόνο δεν προστατεύεται η δημόσια υγεία από μία τέτοια ενέργεια αλλά τουναντίον δημιουργείται άμεσος κίνδυνος για τους κτηνοτρόφους, τους καταναλωτές και εν γένει το κοινωνικό σύνολο, καθώς βρίσκονται πλέον άμεσα αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Η εν λόγω απόφαση εν μέσω θέρους που αποτελεί περίοδο τεράστιας κατανάλωσης αιγοπροβάτων στην Κρήτη λόγω κοινωνικών εκδηλώσεων, όπως γάμοι, βαφτίσεις, πανηγύρια κλπ., θα οδηγήσει σε μεθόδους άκρως επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία, αφού το κλείσιμο των σφαγείων θα προκαλέσει αμέτρητες παράνομες και ανεξέλεγκτες σφαγές ζώων με σκοπό την κάλυψη των αναγκών του νησιού.

Παραγωγοί και καταναλωτές θα προτιμήσουν να καταφύγουν σε τέτοιες μεθόδους, καθώς η ακύρωση των εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί ήδη από καιρό είναι αδύνατη τόσο πρακτικά όσο και οικονομικά.

Οι παράνομες αυτές σφαγές που ήδη παρατηρούνται σε μη κατάλληλους χώρους με απουσία οποιουδήποτε κανόνα υγιεινής, χωρίς την τήρηση των μεθόδων θανάτωσης των ζώων και κυρίως χωρίς την ύπαρξη του απαραίτητου εξοπλισμού σφαγής και αποθήκευσης των κρεάτων εν μέσω θέρους και περιόδου καύσωνα θα οδηγήσουν μετά βεβαιότητας σε εξαιρετικά επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία αποτελέσματα. (…) Η τεράστια ζήτηση της περιόδου δε μπορεί να καλυφθεί από άλλα είδη κρέατος αλλά ούτε με εισαγωγές αιγοπροβάτων από χώρες του εξωτερικού, όπως διαβεβαιώνουν και οι κρεοπώλες. Οι λύσεις αυτές θα αυξήσουν κατευθείαν την τιμή του κρέατος και θα δημιουργήσουν ένα κόστος που προφανώς θα καταλήξει πάλι στον καταναλωτή, ο οποίος θα πρέπει να το επιβαρυνθεί για να καλυφθούν οι ανάγκες της αγοράς (…) Το ζήτημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με μέτρα που δε θα καταστρέψουν συλλήβδην την αγορά της Κρήτης και θα θέσουν την κοινωνία της αντιμέτωπη με θέματα δημόσιας υγείας. Λύσεις μπορούν να βρεθούν και με την εφαρμογή τοπικών μέσων, τα οποία δε θα έχουν τις καταστροφικές και επικίνδυνες συνέπειες των οριζοντίων μέτρων.