Δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς η Διεπαγγελματική Φέτας

Η πρώτη Γενική Συνέλευση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας που διεξήχθη στον Τύρναβο, τη Δευτέρα 13/9, δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς.
Για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου υπήρξαν αποχωρήσεις και διενέξεις αφού αποχώρησαν και τα έξι μέλη του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, δύο μέλη της ΠΕΚ, ο Κλαδικός Συνεταιρισμός Αιγοπροβατοτρόφων (ένα μέλος), ο ΟΔΙΠΠΑΦ (ένα μέλος), και ένα μέλος του ΣΕΒΓΑΠ.

Στη συνέχεια, ψήφισαν οι εναπομείναντες, δηλαδή δέκα εκπρόσωποι του ΣΕΒΓΑΠ, τέσσερις της ΠΕΚ, τρεις της Ομοσπονδίας Θεσσαλών Κτηνοτρόφων και δύο της Ένωσης Ελληνικών Τυροκομείων. Tελικά, στην ψηφοφορία για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου, από τους συνολικά 33 εκπροσώπους, ψήφισαν οι 19 σε επαναληπτική ψηφοφορία.
Στο ΔΣ παραμένουν τα εννιά πρόσωπα που συμμετείχαν στο προσωρινό ΔΣ, δηλαδή οι Ιωάννης Βιτάλης (ΔΩΔΩΝΗ), Αλέξανδρος Μποτός (Ρούσσας), Μιχάλης Σαράντης (ΟΛΥΜΠΟΣ), Κωνσταντίνος Χατζάκος (ΜΕΒΓΑΛ), ως εκπρόσωποι του συνδέσμου των γαλακτοβιομηχανιών (ΣΕΒΓΑΠ), και από την πλευρά των παραγωγών οι Δημήτρης Μόσχος (ΣΕΚ), Μιχάλης Τζιότζιος (ΠΕΚ), Ιωάννης Γκουρομπίνος (Ομοσπονδία Θεσσαλών Κτηνοτρόφων), ενώ επίσης μετέχουν και οι Παύλος Σατολιάς από τον ΟΔΙΠΠΑΦ και Νίκος Τάχας από την Ένωση Ελληνικών Τυροκομείων.

Τα μέλη του ΣΕΚ αμφισβήτησαν την εγκυρότητα της διαδικασίας καθώς μιλώντας στην «Ύπαιθρο Χώρα» το μέλος του ΣΕΚ και πρόεδρος του συνεταιρισμού αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων Καστοριάς, Δημήτρης Μόσχος, «αποχωρήσαμε για δύο λόγους. Ο ένας ήταν ότι θα πρέπει όλοι οι φορείς εκπροσώπησης των κτηνοτρόφων να καταθέσουν τα στοιχεία αντιπροσωπευτικότητάς τους, ως προς την παραγωγή γάλακτος. Ως ΣΕΚ, ζητήσαμε έναν μήνα να καταθέσουμε τα στοιχεία μας. Επιπλέον είπαμε ότι δεν μπορεί να εγκριθεί μια Γενική Συνέλευση όπου συμμετέχουν δύο εκπρόσωποι του ΣΕΒΓΑΠ, οι οποίοι αυτήν τη στιγμή ελέγχθηκαν και ελέγχονται για νοθεία στη φέτα».

Καχριμάνης: χρειάζεται πολλή δουλειά

Δηλώσεις στην «Ύπαιθρο Χώρα» έκανε και ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, που συμμετείχε στη διαδικασία: «Εφόσον τα πεπραγμένα ψηφίστηκαν από την πλειοψηφία, το θέμα προχώρησε. Από εδώ και πέρα χρειάζεται πολλή δουλειά και να συνειδητοποιήσουν κάποιοι ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος. Θα πρέπει να διορθωθούν κάποια πράγματα και να μπουν κάποιοι επιπλέον κανόνες».

Βιτάλης
Δηλώσεις έκανε και ο αντιπρόεδρος της ΔΩΔΩΝΗ, Ιωάννης Βιτάλης, που μιλώντας στην «ΥΧ» τόνισε τα εξής: «Υπήρξε ζήτημα αντιπροσωπευτικότητας για δύο μέλη της ΔΟΦ, τον ΣΕΚ και τον Κλαδικό Συνεταιρισμό Αιγοπροβατοτρόφων, χωρίς όμως να επηρεάζει άμεσα τη συμμετοχή τους στην Οργάνωση. Μέχρι σήμερα και μετά από τόσο καιρό, οι ανωτέρω δεν είναι σε θέση να προσκομίσουν στον ΕΛΓΟ-Δήμητρα τα αναγκαία στοιχεία για να προσδιοριστεί η αντιπροσωπευτικότητά τους. Παρ’ όλα αυτά και τα δύο μέλη παραμένουν ισότιμα στην ΕΔΟΦ. Είναι πλέον ένα δικό τους θέμα που πρέπει να επιλύσουν, αλλά για κανέναν λόγο δεν θα έπρεπε να επηρεάζει τις εξελίξεις και ιδιαίτερα την έγκριση του ΔΣ από τη Γενική Συνέλευση».