ΔΕΥΑΑ προς ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΑΡΤΑΣ

Επισπεύσατε τη μεταφορά δικτύων ύδρευσης από το μικρό θέατρο της Αμβρακίας

Ένα θέμα που ταλανίζει τον αρχαιολογικό χώρο στο μικρό θέατρο της Αμβρακίας, στο κέντρο της πόλης, έφερε στο Συμβούλιο της ΔΕΥΑ, ο Δημοτικός Σύμβουλος Αρταίων, Σωτήρης Βασιλάκης.
Πρόκειται για τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης της ΔΕΥΑ, τα οποία διαπερνούν τον συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο και τα οποία αντί να τοποθετηθούν περιμετρικά βρίσκονται «εναέρια» δηλαδή περνούν πάνω από τα αρχαίο θέατρο, με αποτέλεσμα οι επισκέπτες αντί του μνημείου να βλέπουν πλαστικές σωλήνες στον αέρα.

Η υπόθεση αυτή χρονολογείται από το 2013-2014 και μετά από επίμονες αναφορές και επισημάνσεις του Σωτήρη Βασιλάκης, η ΔΕΥΑ απέστειλε επιστολή προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας, από την οποία ζητά να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες εργασίες, οι οποίες θα έπρεπε να έχουν αρχίσει από το 2019.
Στο έγγραφο της ΔΕΥΑ αναφέρονται τα εξής: «Όπως γνωρίζετε, προκειμένου η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας να εκτελέσει εργασίες ανασκαφής, διερεύνησης και ανάδειξης του μικρού θεάτρου εντός της πόλης της Άρτας, έπρεπε να μετατοπιστούν τα υπάρχοντα δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης ακαθάρτων και αποχέτευσης ομβρίων υδάτων, τα οποία διέρχονταν εντός του προς διερεύνηση χώρου.

Έτσι τα έτη 2013 – 2014, για την προσωρινή εξυπηρέτηση των αναγκών της περιοχής, είχε κατασκευαστεί ένα εναέριο σύστημα αγωγών (διαμέσου και πάνω από το μνημείο), για να εξυπηρετήσει την ροή μεταξύ των τεσσάρων (4) φρεατίων (ακαθάρτων – ομβρίων) και του υπάρχοντος αγωγού ύδρευσης, που βρίσκονταν σε επαφή με τον αρχαιολογικό χώρο. Μετά το πέρας των εργασιών ανάδειξης θα έπρεπε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρτας, με δικό της έργο, να ανακατασκευάσει τους εν λόγω αγωγούς περιμετρικά του μνημείου και κάτω από τους διαδρόμους, που θα το περιβάλλουν.

Προς τούτο είχατε λάβει, με το ως άνω σχετικό έγγραφο μας, την έγκριση της μελέτης μεταφοράς δικτύων, ύδρευσης, αποχέτευσης ακαθάρτων και απορροής ομβρίων υδάτων στον αρχαιολογικό χώρο του μικρού θεάτρου της Αμβρακίας στην πόλη της Αρτας.
Έως σήμερα, Ιούλιος του 2020 και ενώ μας είχατε ενημερώσει από το 2019, ότι θα αρχίζατε τις εργασίες τοποθέτησης των αγωγών, δεν έγινε καμία εργασία. Πρέπει και εσείς να παρατηρήσατε ότι η πρόχειρη εναέρια σωλήνωση (ακαθάρτων – ομβρίων) έχει υποστεί σοβαρή αλλοίωση, λόγω του ότι είναι εκτεθειμένη στον ήλιο και στις διαφορετικές καιρικές συνθήκες (κρύο – ζέστη). .

Οι συγκεκριμένοι αγωγοί είναι κατασκευασμένοι για υπόγεια τοποθέτηση, έδραση – κάλυψη με άμμο λατομείου και επίχωση με αδρανές υλικό, ώστε να αποφευχθούν τόσον η φθορά τους λόγω των καιρικών συνθηκών, όσο και το σπάσιμο τους. Παρακαλείσθε άμεσα να υλοποιήσετε την εγκεκριμένη, μελέτη διότι, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος σπασίματος των εν λόγω αγωγών, με όλα τα επακόλουθα δυσάρεστα αποτελέσματα και για το μνημείο και γενικά για την εν λόγω περιοχή»