Δηλώσεις του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάση Κοντογεώργη Ισχύει ο σχεδιασμός για Φιλιάτες – Άρτα

Διατηρούνται τα στρατόπεδα σε Κόνιτσα – Καλπάκι

Προς οριστικό κλείσιμο το «ΒΕΡΣΗ»

Ετοιμάζει πρόταση για τον Δένδια ο Χριστόφορος Σιαφάκας

Θα ζητήσει παραχώρηση του στρατοπέδου στον Δήμο Αρταίων

 

 

Με επίσημο τρόπο και όχι με διαρροές, η κυβέρνηση επικύρωσε την απόφαση της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, για την διατήρηση των στρατιωτικών μονάδων σε Κόνιτσα και Καλπάκι αντίστοιχα.
Λίγο πρίν τις επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης και του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης που εκπροσώπησε την Κυβέρνηση στις επετειακές εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου, στην Κόνιτσα, μετέφερε στον Δήμαρχο Κόνιτσας και στην Τοπική Κοινωνία την απόφαση του Υπουργείου για την διατήρηση του τάγματος στην Κόνιτσα.

Λίγες ώρες νωρίτερα μιλώντας στο ITV, επισημοποίησε την διατήρηση σε λειτουργία, και του τάγματος στην Κόνιτσα όπως και της στρατιωτικής μονάδας στο Καλπάκι για την οποία επίσης υπήρχε ανησυχία λόγω της πληροφόρησης πως επίκειται και εκεί αντίστοιχο λουκέτο.

Ο κ. Κοντογεώργης ξεκαθάρισε πως και οι δύο μονάδες θα συνεχίσουν να λειτουργούν.
Από την άλλη όμως για τα στρατόπεδα σε Άρτα και Φιλιάτες και σε ανάλογη ερώτηση τι πρόκειται να γίνει περιορίστηκε να πει πως ισχύει ο σχεδιασμός που έχει γίνει γνωστός και επομένως οι μονάδες οδηγούνται για κλείσιμο.

Ο σχετικός διάλογος με τον δημοσιογράφο Βλάση Ντόκα του ITV, έχει ως εξής:
Δημοσιογράφος: για τα στρατόπεδα που είπατε μένουν Καλπάκι και Κόνιτσα, κλείνουν Φιλιάτες και Άρτα;
Κοντογεώργης: Όπως γνωρίζετε υπάρχει ένας συνολικός σχεδιασμός στα πλαίσια του εξορθολογισμού των δυνάμεων. Στα πλαίσια αυτά και σε ότι αφορά την περιοχή των Ιωαννίνων είναι αυτά που σας είπα.
«Για Άρτα και Φιλιάτες;» επιμένει ο δημοσιογράφος. «Παραμένει ο σχεδιασμός που σας είπα» ήταν η απάντηση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ.

 

Ετοιμάζει πρόταση

Εν τω μεταξύ ο Δήμαρχος Αρταίων Χριστόφορος Σιαφάκας, ενήμερος για τις εξελίξεις σχετικά με το στρατόπεδο «ΒΕΡΣΗ», κινείται προς την κατεύθυνση να ζητήσει την παραχώρησή του στον Δήμο Αρταίων.
Ήδη έχει ζητήσει από τοπικούς Φορείς, Κόμματα και Συλλόγους της πόλης, να καταθέσουν προτάσεις σχετικά με την αξιοποίηση του στρατοπέδου, ώστε να μην μείνει από τη στιγμή που θα αποχωρήσουν οι στρατιωτικές υπηρεσίες ούτε στιγμή αφύλακτο.

Ιστορία

Το Στρατόπεδο “Κωσταντίνου Βερσή” δεσπόζει στην κορυφή του λόφου της Περάνθης και βρίσκεται στη θέση όπου υψώνονταν άλλοτε ο Αμυντικός Στρατώνας. Σήμερα ο Αμυντικός Στρατώνας στην αρχική του μορφή δεν υφίσταται αλλά το κυρίως κτίριο διασώζεται στο εσωτερικό του στρατοπέδου “Κωνσταντίνος Βερσής”, έδρα του Κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων Άρτας (πρώην ΚΕΥΓ), στο λόφο Περάνθης. Το 1994 με υπουργική απόφαση, το κτίριο χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο που χρήζει ειδικής κρατικής προστασίας.
Το στρατόπεδο της Άρτας, ονομάζεται Στρατόπεδο Βερσή πρός τιμήν του ταγματάρχη Κωνσταντίνου Βερσή

Ο Κωνσταντίνος Βερσής (1901-1941) υπήρξε αξιωματικός πυροβολικού του Ελληνικού Στρατού και ήρωας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τον Απρίλιο του 1941, μετά την εισβολή της Γερμανίας προς υποστήριξη της Ιταλίας, ο αντιστράτηγος Τσολάκογλου στασίασε, απομάκρυνε τον διοικητή του και, παρά τις αντίθετες διαταγές του Αρχιστρατήγου, υπέγραψε συνθηκολόγηση. Ένας από τους όρους της προέβλεπε την παράδοση του οπλισμού στους Γερμανούς, μέχρι τις 26 Απριλίου. Ο Βερσής μη αποδεχόμενος τους ταπεινωτικούς όρους, και θεωρώντας την παράδοση των όπλων ως τον έσχατο εξευτελισμό για τον μαχητή, ως ύστατη πράξη ηρωισμού, διέταξε στις 23 Απριλίου τους άνδρες του να συγκεντρώσουν τα πυροβόλα της Μοίρας και να τραγουδήσουν τον Εθνικό Ύμνο στραμμένοι προς νότο, προς την υπόλοιπη Ελλάδα. Αφού χαιρέτισε στρατιωτικά τα πυροβόλα, διέταξε να τα καταστρέψουν, ενώ κατά τη διάρκεια των εκρήξεων αυτοκτόνησε.