Δημήτρης Τρομπούκης για το Διοικητήριο

Ευκαιρία για ένα πυρήνα Διοίκησης που θα συγκεντρώνει όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες

Επιτέλους μετά από πολλά χρόνια, η Περιφέρεια φαίνεται να βρίσκει λύση σε ένα από τα πλέον γνωστά προβλήματα της περιοχής μας, την δημιουργία Διοικητηρίου. Έτσι η Περιφέρεια σχεδιάζει να δημιουργήσει τις δομές για να συγκεντρώσει όλες τις υπηρεσίες οι οποίες ελέγχονται από την Π.Ε. Άρτας.
Αρκεί όμως αυτό;
Το Διοικητήριο είναι ένα διαρκές αίτημα επαγγελματιών και πολιτών της Άρτας που εδώ και πολλά χρόνια ταλαιπωρούνται χάνοντας πολύτιμο χρόνο για να διεκπεραιώσουν τις συναλλαγές τους σε το όλο το φάσμα του δημοσίου.
Στην παρέμβασή μου κατά τη συζήτηση του θέματος πρότεινα ότι εκτός από τις υπηρεσίες οι οποίες υπάγονται στην Π.Ε. Άρτας να συμπεριληφθεί στο σχεδιασμό της κατασκευής του Διοικητηρίου και η δημιουργία εγκαταστάσεων για μια μελλοντική ενοικίαση χώρου σε υπόλοιπες δημόσιες υπηρεσίες όπως ΙΚΑ, Δασική Υπηρεσία, Εφορεία αλλά και άλλων πολλών υπηρεσιών.

Το σκεπτικό της πρότασης μου βασίζεται στη δημιουργία ενός πυρήνα Διοίκησης της περιοχής, όπου ο πολίτης θα μπορεί να εξυπηρετηθεί άμεσα και αποτελεσματικά σε όλες τις συναλλαγές του με το Δημόσιο για δύο λόγους:
α) Θα μπορεί να διεκπεραιώσει τις υποχρεώσεις του με μικρότερο κόστος κερδίζοντας πολύτιμο χρόνο αλλά και ηρεμία.
β) Θα συμβάλει στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την λήψη αποφάσεων ή έκδοση εγγράφων των δημόσιων υπηρεσιών. Πολλές φορές απαιτείται η συνεργασία δύο ή και περισσότερων υπηρεσιών για την επίλυση κάποιων θεμάτων. Το γεγονός ότι θα βρίσκονται σχεδόν κάτω από την ίδια στέγη σίγουρα θα βοηθήσει.
Επιπλέον η οργάνωση και η συντήρηση των εγκαταστάσεων του Διοικητηρίου υπ’ ευθύνη ενός φορέα, της Περιφέρειας, θα έχει λειτουργικά και οικονομικά οφέλη.

Το κόστος ενοικίασης των υπηρεσιών του Δημοσίου , που ούτως ή άλλως υπάρχει, θα εισπράττεται από την Περιφέρεια και θα μπορεί να μειώσει σε μεγάλο βαθμό το κόστος μίσθωσης του Διοικητηρίου. Με άλλα λόγια θα εισπράττει από την Κεντρική Διοίκηση για να πληρώνει τις υποχρεώσεις της στην Κεντρική Διοίκηση..
Θεωρώ ότι είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για την περιοχή μας να δημιουργηθεί ένας πυρήνας Διοίκησης που θα συγκεντρώνει όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες και θα είναι πρότυπο εξυπηρέτησης των πολιτών σε όλη τη χώρα.

Θέλω να πιστεύω ότι οι έχοντες την εξουσία αλλά κυρίως οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι και ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας θα εισακούσουν την πρόταση μας και θα κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι προς όφελος όλων να δίνονται μόνιμες και λειτουργικές λύσεις σε μεγάλα και διαχρονικά προβλήματα.
Για λόγους πληρότητας οφείλω να πω ότι το θέμα της μίσθωσης του χώρου όπου προβλέπεται να κατασκευασθεί το Διοικητήριο συζητήθηκε στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο όπου και υπερψηφίστηκε από την Παράταξη μας, το Κοινό των Ηπειρωτών!

*Ο Δημήτρης Τρομπούκης είναι Περιφερειακός Σύμβουλος, εκλεγμένος με την παράταξη Κοινό των Ηπειρωτών