Δημοπρατείται η Μονάδα Κομποστοποίησης Π.Ε. Άρτας

Ποια άλλα έργα εγκρίθηκαν πού αφορούν την περιοχή

Ένα ακόμη έργο, με το οποίο επιλύονται προβλήματα περιβαλλοντικής φύσης από την ανεξέλεγκτη διάθεση οργανικών αποβλήτων, προωθεί προς υλοποίηση η Περιφέρεια Ηπείρου. Πρόκειται για την κατασκευή Μονάδας Κομποστοποίησης στην Π.Ε. Άρτας, που έχει συνολικό προϋπολογισμό 1.478.000 ευρώ.
Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας, που συνεδρίασε σήμερα με την προεδρία του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, ενέκρινε τη δημοπράτηση του έργου που περιλαμβάνει, κατασκευή, εξοπλισμό και δοκιμαστική λειτουργία της Μονάδας.
H κατασκευή της Μονάδας, για την οποία έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Πεδινής και Ημιορεινής περιοχής Νομού Άρτας, χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Interreg IΡΑ CBC “Ελλάδα- Αλβανία 2014-2020», στο πλαίσιο του έργου «WASTE PREACT».

Σύμφωνα με την εγκριθείσα διακήρυξη, η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίζεται σε δεκαπέντε μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της εργολαβικής σύμβασης, εκ των οποίων 12 μήνες αντιστοιχούν στην κατασκευή του έργου και τρεις μήνες στη δοκιμαστική λειτουργία του.

Προσωρινοί ανάδοχοι έργων
Στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής εγκρίθηκαν τα πρακτικά και αναδείχθηκαν οι προσωρινοί ανάδοχοι των παρακάτω έργων:
-«Βελτίωση πρόσβασης στη Μονή Σέλτσου – Β΄ φάση» Π.Ε. Άρτας, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ. Ανάδοχος: ΤΕΚΑΤ Ο.Ε.
-«Κατασκευή κόμβου Λουτρότοπου Π.Ε. Άρτας», προϋπολογισμού 280.000 ευρώ. Ανάδοχος: Ι. Καλλιας & ΣΙΑ Ε.Ε.

Δημοπρατήσεις νέων έργων
Από την Οικονομική Επιτροπή εγκρίθηκε επίσης η δημοπράτηση των έργων:
-«Αποκατάσταση οδού προς Καταρράκτη Άρτας και διευθέτηση υδάτων», προϋπολογισμού 124.000 ευρώ
-«Αποκατάσταση βατότητας οδού προς κτηνοτροφικές μονάδες στην περιοχή Λούρου», προϋπολογισμού 74.000 ευρώ.
-«Αποκατάσταση βατότητας οδού προς Δριμίτσα μετά από πλημμύρες και σύνδεσή της με την Ε.Ο. Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας», προϋπολογισμού 74.000 ευρώ
-«Εργασίες επισκευής στο τηλεφωνικό κέντρο και σε βοηθητικούς χώρους του ΕΚΑΒ Ιωαννίνων», προϋπολογισμού 22.630 ευρώ.
Με άλλη απόφαση της Ο.Ε. θα υλοποιηθεί το έργο: «Τοποθέτηση πλέγματος και αγκυρίων για την προστασία της επαρχιακής οδού από αποκόλληση βράχων στη θέση Ρωσίδες Μονολιθίου», προϋπολογισμού 200.000 ευρώ.

Συντήρηση αντλιοστασίων
Με άλλες αποφάσεις η Ο.Ε. ενέκρινε τη διάθεση πιστώσεων για επισκευές των δικτύων άρδευσης/αντλιοστασίων Αμμουδιάς ΤΟΕΒ Αχέροντας, Στρογγυλής ΤΟΕΒ Ζώνης Λούρου και για υδραυλικά εξαρτήματα, υποστήριξης της λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων σε Λίθινο- Μελίσσι Δήμου Ζίτσας.
Καταπολέμηση δάκου στην Π.Ε. Θεσπρωτίας και κουνουπιών στην Π.Ε. Άρτας///////////
Η Ο.Ε. ενέκρινε στη σημερινή της συνεδρίαση τη διενέργεια διαγωνισμών για την ανάδειξη εργολάβων δακοκτονίας, στο πλαίσιο εφαρμογής του Προγράμματος Συλλογικής Καταπολέμησης του Δάκου στην Π.Ε. Θεσπρωτίας. Δαπάνη 83.773,62 € αφορά τον από εδάφους ψεκασμό ελαιοδέντρων και 18.217,58 € για την παγιδοθεσία των προστατευόμενων ελαιοδέντρων.
Επίσης το ποσό των 30.000 ευρώ διατίθεται με απόφαση της Ο.Ε. για το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών στην Π.Ε. Άρτας.

Σωκράτης Φάμελλος: “Δεν θα επιτρέψουμε νέα πρόστιμα για τα απορρίμματα”
“Οφείλουμε κεντρική διοίκηση και Αυτοδιοίκηση να εκπροσωπούμε τους πολίτες, στους οποίους δεν αρέσει το ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης στη διαχείριση των απορριμμάτων. Και δεν απολογούμαστε μόνο στα ευρωπαϊκά όργανα, αλλά και στην ελληνική κοινωνία, η οποία στη συντριπτική της πλειοψηφία τοποθετείται υπέρ της ανακύκλωσης. Οφείλουμε, λοιπόν, να κάνουμε ό,τι απαιτείται, και με το παραπάνω, για να μην υπάρξουν ποτέ ξανά νέα πρόστιμα για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Ελλάδα”, ανέφερε ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, απευθυνόμενος στα μέλη του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Με θέματα συζήτησης την ανακύκλωση και τη διαχείριση απορριμμάτων, τις ρυθμίσεις για την τιμολογιακή πολιτική της διαχείρισης απορριμμάτων με κίνητρα για την ανακύκλωση, τη διαλογή στην πηγή και την κυκλική οικονομία, καθώς και την εφαρμογή του Ν. 4555/2018 για τη λειτουργία των ΦοΔΣΑ, ο Σωκράτης Φάμελλος παραβρέθηκε και πάλι στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, τονίζοντας ότι τα θέματα των στερεών αποβλήτων μπορούν να προχωρήσουν μόνο σε στενή συνεργασία με την πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση, της οποίας αποτελούν και αποκλειστική αρμοδιότητα.

“Κρινόμαστε καθημερινά από τους πολίτες, αλλά και από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς”, συνέχισε ο Αν. ΥΠΕΝ, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει ήδη μία Προειδοποιητική Επιστολή από την ΕΕ για παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που αφορά στην Οδηγία του 1999 σχετικά με τη διάθεση ανεπεξέργαστων αποβλήτων σε χώρους υγειονομικής ταφής, πέρα από τα υψηλά πρόστιμα που έχει διαχρονικά πληρώσει για τους ΧΑΔΑ. Επίσης, έχει αποσταλεί στη χώρα μας Έγκαιρη Προειδοποίηση (early warning) σχετικά με τη σύνδεση του κόστους διάθεσης απορριμμάτων με την ανακύκλωση και την υγειονομική ταφή, ενώ για όλες τις χρηματοδοτήσεις της επόμενης προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ θα μπαίνει ως προαίρεση η διαλογή στην πηγή, η χωριστή συλλογή ανακυκλώσιμων και η χωριστή διαλογή οργανικού, σε ποσοστό ανά ΟΤΑ στο ύψος του 50%, ενώ θα παρακολουθείται η απόδοση του κάθε ΟΤΑ χωριστά στην ανακύκλωση υποχρεωτικά.

“Οφείλουμε λοιπόν να μην καθυστερούμε άλλο, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τα ευρωπαϊκά κονδύλια, και να αποτρέψουμε την πιθανότητα νέων προστίμων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο”, σχολίασε ο Αν. ΥΠΕΝ, δηλώνοντας ξεκάθαρα στα μέλη του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ότι ναι μεν η πολιτεία οφείλει να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση την Αυτοδιοίκηση, δημιουργώντας και νέες χρηματοδοτήσεις, ωστόσο το ΥΠΕΝ δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση και δεν θα συμβάλει με κανένα τρόπο στην επιβολή νέων προστίμων στη χώρα για το ζήτημα των απορριμμάτων.