Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο νόμος για την υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων

Ανάγκη ενημέρωσης και των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος με εγκύκλιο της ενημερώνει ότι στις 03.07.2024 δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ο Νόμος, ο οποίος στοχεύει στην ανάπτυξη και επέκταση της ιδιωτικής ασφαλιστικής κάλυψης έναντι φυσικών καταστροφών μέσω της καθιέρωσης υποχρεωτικής ασφάλισης μεγάλων επιχειρήσεων.

Στην εγκύκλιο επισημαίνονται τα εξής:
«Η Ένωση συμμετείχε ενεργά με συγκεκριμένες προτάσεις και παρατηρήσεις στο στάδιο της διαβούλευσης και της συζήτησης του Νόμου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, με σκοπό να συμβάλει στην δημιουργία ενός λειτουργικού θεσμικού πλαισίου για την ασφάλιση του κλάδου Περιουσίας. Ο νόμος περιλαμβάνει πληθώρα διατάξεων για την ρύθμιση θεμάτων αντιμετώπισης σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.

Οι διατάξεις που ενδιαφέρουν την ιδιωτική ασφάλιση εντοπίζονται στα άρθρα 3-5 του Κεφαλαίου Β΄. Σύμφωνα με το άρθρο 5 οι επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα άνω των 2 εκ. € ασφαλίζονται υποχρεωτικά από 01.01.2025 έναντι των κινδύνων πλημμύρας, σεισμού και δασικής πυρκαγιάς. Όσον αφορά στον κίνδυνο της δασικής πυρκαγιάς, ο όρος υιοθετήθηκε μετά από πρόταση της ΕΑΕΕ βάσει την οποίας αντικαταστάθηκε ο ευρύτερος όρος «πυρκαγιά από φυσικά αίτια» που υπήρχε στο αρχικό κείμενο της διαβούλευσης.

Η ασφάλιση θα πρέπει να καλύπτει κατ’ ελάχιστον τον κίνδυνο από υλικές ζημιές που προκαλούνται στις ιδιόκτητες κτιριακές εγκαταστάσεις, καθώς και σε λοιπά στοιχεία του ενεργητικού της επιχείρησης (εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, φορτηγά αυτοκίνητα και αυτοκίνητα επαγγελματικής χρήσης, μέσα παραγωγής και αποθηκευμένα προϊόντα) και για ποσοστό τουλάχιστον εβδομήντα τοις εκατό (70%) της αξίας του συνόλου του παραπάνω ενεργητικού.

Για τις επιχειρήσεις που δεν θα συμμορφωθούν με την υποχρέωση να ασφαλιστούν προβλέπεται αυτοτελές πρόστιμο 10.000€. Από την κοινοποίηση της πράξης επιβολής του προστίμου, οι υπόχρεες επιχειρήσεις έχουν προθεσμία τριάντα (30) ημερών για να συμμορφωθούν, διαφορετικά το πρόστιμο θα διπλασιάζεται. Σε σχέση με την πρόβλεψη προστίμου, η ΕΑΕΕ είχε ζητήσει την αντικατάστασή του με την καθιέρωση ισχυρού ελέγχου από την Πολιτεία για την ύπαρξη ασφάλισης.

Ανεξαρτήτως αυτού, ως ΕΑΕΕ θεωρούμε ότι το προβλεπόμενο ποσό των 10.000€ σαφώς ανταποκρίνεται περισσότερο στον σκοπό της διάταξης και ενδεχομένως αποτελέσει προσφορότερο κίνητρο για τη σύναψη ασφάλισης.

Τέλος, η διάταξη προβλέπει ότι οι υπόχρεες σε ασφάλιση επιχειρήσεις εξαιρούνται από κάθε επιχορήγηση κρατικής αρωγής (και στεγαστικής συνδρομής) για υλικές ζημιές στα ανωτέρω περιουσιακά στοιχεία του ενεργητικού τους, που επήλθαν εξαιτίας των προβλεπόμενων στον νόμο κινδύνων. Ασαφές παραμένει, εάν η κρατική αρωγή θα δίδεται στις επιχειρήσεις για το υπόλοιπο ποσοστό της ζημιάς που θα υποστούν και το οποίο δεν θα καλύπτεται από το κατ’ ελάχιστον υποχρεωτικό όριο ασφάλισης που ορίζει ο νόμος. Επίσης, στον νόμο δεν περιλαμβάνεται ρύθμιση για υποχρεωτική ασφάλιση αυτοκινήτων ιδιωτών έναντι φυσικών καταστροφών, όπως είχε ανακοινωθεί.