Δημοτικές Ενότητες, Αμβρακικού, Βλαχερνών, Ξηροβουνίου και Φιλοθέης. Ένταξη στα ΤΠΣ
Θα οριστούν χρήσεις γης, επεκτάσεις και πολεοδομήσεις οικισμών
Χρήστος Τσιρογιάννης: δρομολογούμε σημαντικές πρωτοβουλίες και έργα
Με την συμμετοχή 208 δήμων της χώρας ολοκληρώθηκε το στάδιο εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το πρόγραμμα εκπόνησης Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά τη σχετική πρόσκληση που απεστάλη σε όλους τους δήμους της χώρας στις 17 Ιουνίου 2020.
Ειδικότερα, εμπρόθεσμα εκδήλωσαν ενδιαφέρον 208 δήμοι, επί συνόλου 330, ζητώντας την εκπόνηση ΤΠΣ σε 627 δημοτικές ενότητες από τις συνολικά 1.044 της χώρας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Εξ αυτών, σε πρώτη προτεραιότητα για την εκπόνηση ΤΠΣ κατατάχθηκαν 316 δημοτικές ενότητες, σε δεύτερη προτεραιότητα 197 και σε τρίτη προτεραιότητα 114.
Αίτηση συμμετοχής στο Πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Εκπόνηση Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ)» υπέβαλε και ο Δήμος Αρταίων
Ο Δήμος Αρταίων, υπέβαλε προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αίτημα συμμετοχής στο Πρόγραμμα «Εκπόνηση Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ)» για τις Δημοτικές Ενότητες Αρταίων, Αμβρακικού, Βλαχερνών, Ξηροβουνιού και Φιλοθέης.
Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, συνιστούν το πρώτο και το σημαντικότερο επίπεδο του πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας, καθώς σε αυτό το επίπεδο καθορίζονται οι χρήσεις γης και οι όροι δόμησης.
Οι προτεραιότητες στην υποβολή του αιτήματος καθορίστηκαν σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση στις Δημοτικές Ενότητες, Αμβρακικού, Βλαχερνών, Ξηροβουνίου και Φιλοθέης, που δεν έχουν Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ), ενώ στην Δημοτική Ενότητα Αρταίων, το υφιστάμενο (Γ.Π.Σ) χρήζει επικαιροποίησης.
Τα ΤΠΣ έρχονται να αντικαταστήσουν τα (παλαιότερα) Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια και Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου και να καθορίσουν χρήσεις γης, όρους δόμησης, περιοχές προς πολεοδόμηση, δημοτικά οδικά δίκτυα, αλλά και να διορθώσουν όρια οικισμών και να προσδιορίσουν ζώνες υποδοχής συντελεστή δόμησης (πτυχή για την οποία «πιέζει» νομολογία του ΣτΕ). Δεν θα «ακουμπούν» τα ΤΠΣ περιοχές Natura και λοιπά ειδικά καθεστώτα (δάση, ζώνες πρώτης προστασίας υπουργείου Πολιτισμού κ.ά.).
«Μετά τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, θα οριστούν χρήσεις γης, επεκτάσεις και πολεοδομήσεις οικισμών. Αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα και κάθε πηγή χρηματοδότησης προκειμένου να δρομολογήσουμε σημαντικές πρωτοβουλίες και έργα για τον Δήμο μας» ανέφερε σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.
Το πρώτο βήμα της εκκίνησης του προγράμματος έχει γίνει με πρόσκληση προς τους δήμους για να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους και να προσδιορίσουν τη σειρά προτεραιότητας των Δημοτικών τους Ενοτήτων, έως τις 10 Ιουλίου 2020. Ο υφυπουργός κάλεσε τους δήμους να προτεραιοποιήσουν «με ρεαλιστική στάση» τις ανάγκες των δημοτικών τους ενοτήτων.
Τα κριτήρια επιλογής των πρώτων δημοτικών ενοτήτων θα είναι τρία συν ένα:
-αναπτυξιακές πιέσεις (δήμοι που συγκεντρώνουν επενδυτικό ενδιαφέρον),
-περιβαλλοντικά προβλήματα αστικού χαρακτήρα (π.χ. χωροθέτηση υποδομών, πολύ μικρό ποσοστό ελεύθερων χώρων, αστικές θερμικές νησίδες, τρωτότητα στην κλιματική αλλαγή),
-κοινωνικά προβλήματα (συγκέντρωση ειδικών ή ευάλωτων ομάδων πληθυσμού –ανέργων, μεταναστών κ.λπ.– σε συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο), +1) ωριμότητα σχεδιασμού.Η εκπόνηση των ΤΠΣ θα ξεκινήσει από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη και επόμενες εντάξεις με «200άρια» θα υπάρχουν ανά εξάμηνο. Κεντρικός μηχανισμός παρακολούθησης των ΤΠΣ θα οργανωθεί στο υπουργείο, σε συνεργασία με την «Κτηματολόγιο» και το ΤΕΕ. Η «Κτηματολόγιο» θα είναι ο δικαιούχος των χρημάτων, που θα έρθουν μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Ο κεντρικός μηχανισμός σε συνεργασία με το ΤΕΕ θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα λύνει όσα προβλήματα εμφανιστούν. Θα υπάρξει Επιτροπή Επίβλεψης στην οποία θα συμμετέχουν και οι δήμοι, μαζί με υπουργείο, ΤΕΕ, Κτηματολόγιο.
Για να εγκριθεί ένα ΤΠΣ, θα απαιτείται έγκριση τεσσάρων «απολύτως απαραίτητων», σύμφωνα με τον υφυπουργό, μελετών: α) Πολεοδομική μελέτη, β) Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, γ) Γεωλογική μελέτη («απλοποιούνται πολύ σε επίπεδο αντικειμένου και σε επίπεδο έγκρισης», ανέφερε ο κ. Οικονόμου), δ) Μελέτη Οριοθέτησης Υδατορεμάτων. Ανάλογα με τη δημοτική ενότητα, μπορεί να απαιτηθεί και πρόσθετη μελέτη (π.χ. δασική).