ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ "ΟΡΕΙΝΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ" Η ευθύνη του Δήμου στα θέματα Πυροπροστασίας και Πολιτικής Προστασίας

Με ανακοίνωσή της η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ “ΟΡΕΙΝΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ” με επικεφαλής την κ. Ελευθερία Κοσσυβάκη ενημερώνει για τα εξής: «Κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 25ης /6/2024, μεταξύ των άλλων σημαντικών θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, θέσαμε και το θέμα της Πυροπροστασίας στον Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη. Με την παρέμβασή μας ασκήσαμε έλεγχο στην Δημοτική αρχή για άμεσες και επόμενες ενέργειες που έπρεπε να είχαν γίνει ή να προγραμματιστούν σε συνεργασία πάντα με τις αρμόδιες αρχές και Φορείς που εμπλέκονται στο θέμα της Πυροπροστασίας. Τονίσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο και επιστήσαμε στην Δημοτική αρχή τις τεράστιες ελλείψεις στην οδοποιία, καθώς το αγροτικό δίκτυο δεν έχει συντηρηθεί και έχουν κλείσει οι δρόμοι στα χωριά που έγιναν με τα προγράμματα της μη δημόσιας δασοπονίας. Θίξαμε το θέμα των άδειων και ασυντήρητων δεξαμενών στον ορεινό όγκο, στις δυσκολίες πρόσβασης σε αυτές και αναφερθήκαμε στην απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση σχετικά με την ύδρευση των Κοινοτήτων μας.

Κατά την συζήτηση, εκφράσαμε την έντονη δυσαρέσκειά μας, καθώς η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων μετατρέπει την Πολιτική Προστασία από συνταγματικό δικαίωμα σε υποχρέωση των πολιτών, μεταφέροντας έτσι στους φτωχούς πολίτες και τον γηρασμένο πληθυσμό των ορεινών Δήμων τεράστια οικονομικά βάρη.

Καταγγείλαμε την Δημοτική αρχή για την απευθείας ανάθεση 30.000 ευρώ στους συνήθεις συνεργάτες, καθώς οι δρόμοι όφειλαν να έχουν καθαριστεί από τα μηχανήματα του Δήμου εάν αυτά δεν βρισκόταν σε αχρησία πάνω από επτά μήνες, κατά δήλωση της Δημοτικής αρχής. Έπρεπε χθες να έχουμε προχωρήσει σε πρόσληψη προσωπικού, επενδύοντας στους νέους ανθρώπους της περιοχής μας.

Επιμείναμε στα θέματα της Πυροπροστασίας και της πρόσληψης προσωπικού καθώς η κατάσταση επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι η κτηνοτροφία μειώθηκε δραματικά στην περιοχή μας και οι παρεμβάσεις από την ανθρώπινη δραστηριότητα έχουν περιοριστεί, λόγω μείωσης του πληθυσμού, με αποτέλεσμα να έχουν δασωθεί ακόμη και αλπικά τοπία. Υπό αυτές τις συνθήκες είναι παράλογη η μη συμπερίληψη των Δήμων της Ηπείρου στο Εθνικό Πρόγραμμα Πυροπροστασίας.

Τέλος, τονίσαμε την αναγκαιότητα στήριξης του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αστροχωρίου, με στελέχωση και αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων παράλληλα με την συνδρομή του Δήμου για την βελτίωση του οδικού δικτύου, την πρόσβαση στις δεξαμενές που βρίσκονται σε κομβικά σημεία στα βουνά μας. Ζητήματα που αναπτύξαμε εκτενώς κατά την επίσκεψή της Τρίτης 25/6 στο Π.Κ. Αστροχωρίου, κλιμάκιο της δημοτικής μας παράταξης με την επικεφαλής Ελευθερία Κοσσυβάκη, τον Δημοτικό Σύμβουλο Διογένη Δήμο και τον υπεύθυνο επικοινωνίας της Παράταξης Κωνσταντίνο Παλαιοδήμο».