ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΑΛΚΙΑΔΩΝ

Ένα ταξίδι γνώσης και συνεργασίας ξεκινά….

Το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΑΛΚΙΑΔΩΝ εγκρίθηκε να υλοποιήσει ως συντονιστής το Σχέδιο Erasmus+, με τίτλο«School Biodiversity Alliance: A Creative and Collaborative Approach to Tackle Biodiversity Loss in Europe» και κωδικό 2022-2-EL01-KA210-SCH-000092421.
Το σχέδιο εντάσσεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ Βασική Δράση 2 (ΚΑ210): Συμπράξεις Συνεργασίας μεταξύ Οργανισμών και Ιδρυμάτων και υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της Εθνικής Μονάδας ( ΙΚΥ )

Η διάρκεια του Σχεδίου ορίζεται σε 12 μήνες και διαρκεί από 31/05/2023 έως και 30/05/2024. Οι συνεργαζόμενοι φορείς είναι
1. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΑΛΚΙΑΔΩΝ
2. Istituto Comprensivo Statale scuola dell’infanzia, primaria e
secondaria di 1° Sanluri (Ιταλία)
3. ARTETEKA LIMITED (Ιρλανδία)
4. ASN ASSOCIAÇÃO SOCIEDADE E NATUREZA(Πορτογαλία)
Η σύμπραξη συνεργασίας αφορά στην ανάπτυξη ενός δικτύου σχολείων που θα εργασθούν για την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την βιοποικιλότητα μέσω της εκπαίδευσης, την υποστήριξη εκπαιδευτικών διαφορετικών ειδικοτήτων και χωρών. Επίσης στοχεύει στην ενσωμάτωση της εκπαίδευσης για τη βιοποικιλότητα, στο σχολικό πρόγραμμα και την παροχή ευκαιριών στους μαθητές ώστε να εκτιμήσουν το φυσικό κόσμο και τη βιοποικιλότητά του και να σχεδιάσουν κατάλληλες λύσεις για την προστασία της.
Το σχέδιο έχει εκπονηθεί λαμβάνοντας υπόψη τους στόχους του Ευρωπαϊκού Εκπαιδευτικού Χώρου και στοχεύει να συνδέσει τα σχολεία για την προώθηση της εκπαίδευσης για τη βιοποικιλότητα σε πολύ νέους μαθητές. Η συζήτηση και η ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την τοπική βιοποικιλότητα με συνομηλίκους από άλλες χώρες θα αυξήσει την κατανόηση της τοπικής φυσικής κληρονομιάς και την αξία της για την ευρωπαϊκή κοινότητα. Στόχοι του έργου είναι:

1. Συμμετοχή των νέων στο σχεδιασμό λύσεων που σχετίζονται με τη μάθηση για την πράσινη μετάβαση και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
2. Διασφάλιση ότι όλοι οι μαθητές μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς εκπαίδευση για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιοποικιλότητα.
3. Να συνδεθούν τα ζητήματα της βιοποικιλότητας με την καθημερινή ζωή των μαθητών και να ενθαρρυνθεί μια κουλτούρα βιωσιμότητας.
4. Να αναπτυχθεί μια στενή συνεργασία με τους σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς, και σύνδεση με τα προγράμματα σπουδών για την ανάπτυξη ικανοτήτων βιωσιμότητας μέσω τοπικών παραδειγμάτων και προβλημάτων.
Το σχέδιο αναμένεται να έχει προστιθέμενη αξία σε όρους διακρατικής συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέσω της συμβολής των προτεινόμενων δραστηριοτήτων στην αύξηση της ευαισθητοποίησης σε περιβαλλοντικά ζητήματα καθώς και της βελτίωσης της ικανότητας οικοδόμησης σχέσεων συνεργασίας των συμμετεχόντων.
Καλή επιτυχία στην υλοποίηση του σχεδίου και την ευόδωση των στόχων του!!!!!!!