«Διάζωμα» και «έτος πολιτιστικής διαδρομής Ηπείρου»

Ποιοτικό άλμα από τα τεχνικά έργα, σε έργα ζωής

Η «Πολιτιστική Διαδρομή» της Ηπείρου, το αναπτυξιακό πρόγραμμα που προχωράει το «Διάζωμα» με βεντάλια συνεργειών, είναι το «ποιοτικό άλμα από τα τεχνικά έργα, σε έργα ζωής».

Είναι η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια βιώσιμης ανάπτυξης με επίκεντρο τα μνημεία και περιλαμβάνει 4 περιφερειακές ενότητες, πέντε αρχαιολογικούς χώρους (Αρχαιολογικός χώρος Δωδώνης, Αρχαιολογικός χώρος Νικόπολης, Αρχαιολογικός χώρος Κασσώπης, Αρχαιολογικός χώρος Αμβρακίας και Αρχαιολογικός χώρος Γιτάνων), 8 αρχαίους χώρους θέασης, 344 χλμ. διαδρομής και 2.300 χρόνια ιστορίας.
Είναι ένας «ολιστικός φάκελος», σύμφωνα με τα λόγια του Σταύρου Μπένου, που ενορχηστρώνει μια πρωτοφανή σε κλίμακα, βάθος και ποιότητα, μια κοινωνική, επιστημονική και επιχειρηματική συνεργασία. Άλλωστε, αυτός πλέον είναι ο δρόμος για οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση: βιωσιμότητα, σύνδεση με οικονομία, ανάπτυξη με πολλούς βραχίονες.

2020 «έτος πολιτιστικής διαδρομής Ηπείρου»
Της Βαρβάρας Αγγέλη

To σωματείο «Διάζωμα» με πρόεδρο τον Σταύρο Μπένο έρχεται να υπενθυμίσει τη συμβολή του στην «πολιτιστική διαδρομή στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου», όπως και τις δυνατότητες που έχει το όλο το εγχείρημα, ανακηρύσσοντας το 2020 «έτος πολιτιστικής διαδρομής Ηπείρου».
Όπως αναφέρεται σε σχετική του ανακοίνωση, μέσα στο 2020 θα εγκαινιαστεί το cluster επιχειρήσεων, μια πρωτοβουλία δικτύωσης των τοπικών επιχειρήσεων για την υποστήριξη της διαδρομής, και ο φορέας λειτουργίας και διαχείρισης της διαδρομής, ο οποίος είναι η «Ήπειρος Α.Ε.», μετά και από πρόσφατη απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου Ηπείρου.

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020, το «Διάζωμα» και οι Εφορείες Αρχαιοτήτων διοργανώνουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μια σειρά διαλέξεων για την πορεία αναστήλωσης των αρχαίων θεάτρων της πολιτιστικής διαδρομής.
Στις 28 Ιανουαρίου θα γίνει διάλεξη με τίτλο «Παραμερίζοντας το πέπλο του χρόνου: Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης» με ομιλητές τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Κωνσταντίνο Σουέρεφ, την Παρασκευή Γιούνη, επικεφαλής της ομάδας επίβλεψης του έργου συντήρησης και αποκατάστασης του θεάτρου, καθώς και τον πολιτικό μηχανικό της Εφορείας Πέτρο Κατσούδα.

Την Πέμπτη 12 Μαρτίου σειρά έχουν το ρωμαϊκό θέατρο Νικόπολης και το αρχαίο θέατρο Κασσώπης. Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι η προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας Ανθή Αγγέλη η οποία θα παρουσιάσει τα έργα ανάδειξης του Μεγάλου Θεάτρου Νικόπολης και του Θεάτρου Κασσώπης, οι αρχαιολόγοι Ευάγγελος Παυλίδης και Δήμητρα Δρόσου, υπεύθυνοι των δύο έργων, καθώς και ο αρχιτέκτονας Αχιλλέας Τρανουλίδης.
Η τρίτη διάλεξη θα γίνει την Τρίτη 26 Μαΐου και θα αφορά την Άρτα και τη Θεσπρωτία. Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας Βαρβάρα Παπαδοπούλου θα παρουσιάσει τις εργασίες ανάδειξης και τα νέα δεδομένα για το μικρό θέατρο της Αμβρακίας, ενώ η αρχαιολόγος Θεοδώρα Κοντογιάννη θα μιλήσει επίσης για πτυχές του έργου. Στο β’ μέρος της εκδήλωσης θα μιλήσουν ο Ιωάννης Χουλιαράς, προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, για το αρχαίο θέατρο των Γιτάνων και η Γεωργία Πλιάκου, αρχαιολόγος και υπεύθυνη του έργου αποκατάστασης των Γιτάνων. Στο ενδιάμεσο, από 24 έως 26 Απριλίου, το «Διάζωμα» θα πραγματοποιήσει την 7η συνάντησή του με τα εταιρικά του μέλη στην Άρτα.

Η «Πολιτιστική Διαδρομή των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου» στην Παγκόσμια Έκθεση Τουρισμού WTM στο Λονδίνο
Τον περασμένο Νοέμβριο πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο η ετήσια Παγκόσμια Έκθεση Τουρισμού (World Travel Market, WTM), στην οποία για πρώτη φορά παρουσιάστηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου το καινοτόμο πρόγραμμα «Πολιτιστική Διαδρομή των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου». Ο τίτλος της συμμετοχής ήταν «Ήπειρος. Η πιο μικρή ήπειρος του κόσμου».
Η Διεθνής Τουριστική Έκθεση (World Travel Market London), είναι ένα σπουδαίο γεγονός στον τομέα του Τουρισμού, όπου οι συμμετέχοντες έχουν μια εξαιρετική ευκαιρία να προβάλουν τα τουριστικά τους προϊόντα και να δουν αντίστοιχες δράσεις που γίνονται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Την Περιφέρεια Ηπείρου εκπροσώπησαν, η κ. Παναγιώτα Ναβρόζογλου, Περιφερειακή Σύμβουλος της Περιφέρειας Ηπείρου, καθώς και η κ. Ιουλία Μαρκούλα, Διευθύντρια Τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου, ως επικεφαλής της αποστολής της Περιφέρειας Ηπείρου στην έκθεση. Στην αποστολή συμμετείχε και το «ΔΙΑΖΩΜΑ», προκειμένου να αναδειχθεί η συμβολή του Σωματείου στο Πρόγραμμα, εκπροσωπούμενο από τα στελέχη του, κύριο Ευδόκιμο Φρέγκογλου και κυρία Κατερίνα Αβραμοπούλου.
Στο παραπάνω πλαίσιο, την Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση στο εκθεσιακό κέντρο ExCeL, όπου έγινε παρουσίαση του προγράμματος από τους Ευδόκιμο Φρέγκογλου, υπεύθυνο προγραμμάτων του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» και Γεωργία Κιτσάκη, στέλεχος του Φορέα Διαχείρισης (DMO) της διαδρομής.