Διαθέσιμα 39 στρέμματα στην Άρτα
Ανέγερση κατοικιών σε συνεργασία με ιδιώτες-εργολάβους από τον πρώην ΟΑΕΔ
Φθηνή στέγη για νέους και ζευγάρια με πρόγραμμα «Κοινωνικής αντιπαροχής»
Ποια είναι η λίστα με τα 10 πρώτα οικόπεδα που είναι διαθέσιμα
Τα 39 στρέμματα που είναι η διαθέσιμη έκταση της ΔΥΠΑ στην Άρτα είναι ανάμεσα στα 10 πρώτα οικόπεδα που έχει πλέον στη διάθεσή της η διοίκηση της ΔΥΠΑ (Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης – πρώην ΟΑΕΔ) και που θα διαθέσει σε ιδιώτες – εργολάβους, ώστε μέσω κοινωνικής αντιπαροχής να αποκτήσουν πρόσβαση σε φθηνή στέγη, νέοι και ζευγάρια έως 39 ετών.
Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για «φιλέτα» για τα οποία θα διενεργηθεί ειδική μελέτη από εξειδικευμένες εταιρείες, οι οποίες θα προτείνουν τις πιο συμφέρουσες χρήσεις, στο πλαίσιο της αξιοποίησης των ακινήτων του δημοσίου και συγκεκριμένα της ΔΥΠΑ και του Υπουργείου Εργασίας.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τελικός στόχος είναι η ανέγερση συνολικά 2.500 κοινωνικών κατοικιών για 5.000 ωφελούμενους νέους και ζευγάρια, έως 39 ετών, ενώ ο ιδιώτης θα κατασκευάσει τα ακίνητα, με το 50% των διαμερισμάτων να διατίθενται σε νέους από τη ΔΥΠΑ με πολύ χαμηλά ενοίκια, ενώ το υπόλοιπο 50% θα διατεθεί από τον κατασκευαστή για εμπορική αξιοποίηση.
Η λίστα
Στη λίστα που έχει στη διάθεσή της η ΔΥΠΑ για τα πρώτα δέκα οικόπεδα περιλαμβάνονται εκτάσεις σε Άρτα (39 στρέμματα), Κηφισιά (11 στρέμματα), Μαρούσι (1,2 στρέμματα), Παιανία (20 στρέμματα), Λάρισα (40 στρέμματα), Ξάνθη (28 στρέμματα), Βόλο (74 στρέμματα), όρια Χαλκιδικής – Θεσσαλονίκης (42 στρέμματα), Αγρίνιο (16,5 στρέμματα) και Σέρρες (12,5 στρέμματα).
Η τελική επιλογή των οικοπέδων της ΔΥΠΑ, η τεχνική ωρίμαση και η ολοκλήρωση του απαιτούμενου θεσμικού πλαισίου, έχει προγραμματιστεί στο διάστημα μεταξύ τέταρτου τριμήνου του 2022 και πρώτου τριμήνου του 2023.
Το μοντέλο
Να σημειωθεί πως στην τελική επιλογή, η ΔΥΠΑ θα πρέπει να διαπιστώσει τι μοντέλο κοινωνικής αντιπαροχής μπορεί να εφαρμοστεί ανά ακίνητο ή ομάδες ακινήτων. Όπως αναφέρεται για παράδειγμα, τα 42 στρέμματα στο όριο Χαλκιδικής – Θεσσαλονίκης είναι μια πολύ καλή περίπτωση, όμως πιθανότατα είναι μακριά από τον αστικό ιστό, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κατοικίες. Ενδεχομένως, στη μελέτη προτείνεται κάποια λύση αναφορικά με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, προκειμένου στην περιοχή να εκπονηθεί σχέδιο κοινωνικής στέγης.
Αντιθέτως στην Άρτα, υπάρχουν 39 στρέμματα, που είναι ακριβώς στο όριο της πόλης. Οπότε, η επιλογή μπορεί να μην αφορά αποκλειστικά νέους η κοινωνική στέγη, αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας δικαιούχους.
Στο Μαρούσι, το οικόπεδο μπορεί να είναι μόλις 1,2 στρέμματα, όμως είναι σε περιοχή με πολύ αυξημένη εμπορική κίνηση και τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης.
Μεγάλη περιουσία
Συνολικά η ΔΥΠΑ διαθέτει 2.543 ακίνητα, εκ των οποίων τα 580 είναι κατάλληλα προς αξιοποίηση, σύμφωνα με μια πρώτη προεργασία που έχει γίνει. Αναλυτικά, διαθέτει 98 οικόπεδα εντός σχεδίου συνολικής επιφάνειας 627 στρεμμάτων και μάλιστα το 1/3 στην Αττική. Δέκα οικόπεδα έχον ήδη οικοδομική άδεια επιφάνειας 75 στρεμμάτων. Τα 77 οικόπεδα εκτός σχεδίου έχουν συνολική επιφάνεια 2.600 στρέμματα.
Ο διαγωνισμός
Σύμφωνα με τον διοικητή της ΔΥΠΑ Σπύρο Πρωτοψάλτη, έως το τέλος του 2023 θα πρέπει να έχει διεξαχθεί διαγωνισμός και επιλογή των αναδόχων – τεχνικών εταιρειών, βάσει προδιαγραφών που θα θέσει το ελληνικό δημόσιο, ώστε μέσα στο 2024 να ξεκινήσει η ανέγερση σύγχρονων κατοικιών, με έξοδα των κατασκευαστών.
Παράλληλα, θα υπάρξει πρόσκληση και επιλογή των δικαιούχων βάσει κριτηρίων που επίσης θα θέσει η ΔΥΠΑ, προκειμένου το αργότερο εντός του 2025, σταδιακά, το 50% των κατοικιών που θα κατασκευαστούν, να μισθωθεί για λογαριασμό του δημοσίου, με χαμηλά ενοίκια σε νέους, βάσει οικονομικών κριτηρίων (και ειδική ποσόστωση τόσο για τρίτεκνους όσο και για πολύτεκνους). Το ύψος του κοινωνικού ενοικίου αλλά και το ποιοι τελικά θα επιλεγούν, με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, θα καθορίζεται από τη ΔΥΠΑ. Όταν ο κατασκευαστής κάνει απόσβεση τόσο του κόστους δόμησης όσο και του κέρδους που θα έχει συμφωνηθεί με τη ΔΥΠΑ, τότε το δημόσιο θα αποκτά εκ νέου την κυριότητα της γης.