Διαμαρτυρία έξω απ’ τα γραφεία ΕΛΓΑ

Κινητοποιήσεις αγροτοκτηνοτρόφων τον Ιούλιο

Οξύνονται τα προβλήματα-το πλαίσιο των αιτημάτων

Με κινητοποιήσεις αγρότες και κτηνοτρόφοι υποδέχθηκαν τον Ιούλιο και την Τετάρτη 1η Ιούλη, πραγματοποίησαν παραστάσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα έξω από καταστήματα του ΕΛΓΑ.

Είχαν προηγηθεί συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων των Αγροτικών Συλλόγων και των Ομοσπονδιών, οργανώθηκαν περιοδείες και συσκέψεις σε όλη τη χώρα, ενώ στόχος των νέων αγωνιστικών πρωτοβουλιών είναι η πολιτική που –όπως υποστηρίζουν- οξύνει τα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων και των οικογενειών τους, απειλώντας ακόμα και την επιβίωσή τους.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Άρτας, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Πρέβεζας , ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Δ. Ζίτσας και ο Αμπελουργικός Σύλλογος Δ. Ζίτσας, συγκεντρώθηκαν έξω από το Υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στα Ιωάννινα.
Την κινητοποίηση στήριξε αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, ενώ συνέντευξη στα τοπικά μέσα ενημέρωσης έδωσαν ο Μπέτσας Βαγγέλης (Πρόεδρος Αγροτικών Συλλόγων Άρτας ), Κατσάνος Κώστας (Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο Ζίτσας), Αγόρος Ηλίας (Αμπελουργικό Σύλλογο Ζίτσας) και ο Κονταξής Θανάσης (εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων).

Όπως σημείωσαν,η διαμαρτυρία τους έγινε με σκοπό να αναδείξουν τα προβλήματα των βιοπαλαιστών, αγροτών και κτηνοτροφών καταγγέλοντας πως η πολιτική όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια ξεκληρίζει τον μικρομεσαίο αγροτοκτηνοτρόφο και παρέδωσαν τα αιτήματα στον Προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Ιωαννίνων.

Οι κινητοποιήσεις
Κινητοποιήσεις εκτός από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αρτας και Πρέβεζας, τον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο Ζίτσας και τον Αμπελουργικό Σύλλογος Ζίτσας, μεταξύ άλλων πραγματοποίησαν και οι:
-Οι Ενωτικές Ομοσπονδίες και οι Αγροτικοί Σύλλογοι της Θεσσαλίας στον ΕΛΓΑ στη Λάρισα, στις 11 π.μ.
– Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας στον ΕΛΓΑ στο Αγρίνιο, στις 10.30 π.μ.
-Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου και τοπικοί Αγροτικοί Σύλλογοι στον ΕΛΓΑ στην Τρίπολη, στις 11 π.μ.
– Οι Αγροτικοί Σύλλογοι του Νομού Αχαΐας και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στην Πάτρα στις 11 π.μ.
-Το Παγκρήτιο Συντονιστικό Αγροτικών – Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα στα γραφεία του ΕΛΓΑ στο Ηράκλειο, στις 11 π.μ.
-Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Πέλλας και Ημαθίας και ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», στον ΕΛΓΑ στη Βέροια, στις 10 π.μ.
-Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας στην έδρα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
-Ο Αγροτικός Σύλλογος Βοΐου Κοζάνης έξω από το κεντρικό κατάστημα του ΕΛΓΑ στην Κοζάνη, στις 10.30 π.μ.
-Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας προχώρησε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Λαμία στις 11 το πρωί. Παράλληλα δίνει συνέχεια στον αγώνα που έχει ξεκινήσει τις τελευταίες εβδομάδες μαζί με τον Αγροτικό Σύλλογο Ανθήλης, πραγματοποιώντας νέα παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ και στη Λαμία την Δευτέρα 6 Ιουλίου και στις 11 το πρωί.

Τα αιτήματα
Το πλαίσιο αιτημάτων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής:
-Κάλυψη από το κράτος του χαμένου εισοδήματος όσων έχουν πληγεί από την πανδημία.
-Καταβολή όλων των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Να αλλάξει ο κανονισμός ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια. Να μην πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές οι παραγωγοί ώσπου να αποζημιωθούν. Καμιά σκέψη για ιδιωτικοποίηση της ασφάλειας της παραγωγής.
-Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους βιοπαλαιστές αγρότες. Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες, ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.
-Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές.
-Να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος.
-Να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ. Αύξηση των εξευτελιστικών αγροτικών συντάξεων και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες