Διαμαρτυρία για τον θάνατο του 21χρονου σκιέρ στα Τζουμέρκα

Ζητούν καλύτερα μέσα διάσωσης

Πεζοπόροι, χιονοδρόμοι και ορειβάτες πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο Σύνταγμα, με αφορμή τον θάνατο του 21χρονου σκιέρ Θεοφάνη- Ερμή Θεοχαρόπουλου, ο οποίος έχασε τη ζωή του πριν από δύο εβδομάδες στα Τζουμέρκα.
Η Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε ύστερα από κάλεσμα του πατέρα του, Γιάννη Θεοχαρόπουλου και οι συγκεντρωμένοι είχαν μαζί τον ειδικό εξοπλισμό τους- σκι, snowboards, μπατόν και πιολέ- και σε ένδειξη διαμαρτυρίας ξάπλωσαν στην πλατεία Συντάγματος, αναπαριστώντας τους πολυτραυματίες,

Με αυτό τον τρόπο, εξήγησαν ήθελαν να στείλουν το μήνυμά τους και «να δηλώσουμε την επιθυμία μας να δημιουργηθεί μία σοβαρή ορεινή διάσωση με ελικόπτερα και εξειδικευμένους διασώστες», όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Πεζοπορικού Ομίλου Αθηνών, Γιάννης Δημητράκης. Τα ατυχήματα γίνονται συχνότερα και είναι «επιτακτική ανάγκη να υπάρχει μία άμεση και σωστή διάσωση, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης που έχουν αναπτυγμένο ορεινό τουρισμό και η διάσωση γίνεται μέσα σε λίγα λεπτά, με εξειδικευμένο ελικόπτερο να προσεγγίζει τους τραυματίες», συμπλήρωσε ο κ. Δημητράκης.
Το αίτημα, εξήγησε, είναι να δημιουργηθούν διάφοροι σταθμοί με εξειδικευμένα ελικόπτερα και εξειδικευμένους διασώστες, καθώς η διάσωση στο βουνό διαφέρει από εκείνη στη θάλασσα. «Αυτή την στιγμή όλα τα διασωστικά μέσα και τα ελικόπτερα είναι εξειδικευμένα κυρίως για την διάσωση στη θάλασσα οπότε δεν έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν δυσπρόσιτες πλαγιές στα βουνά με αποτέλεσμα οι τραυματισμένοι να καταλήγουν λόγω έλλειψης έγκαιρης διάσωσης», επεσήμανε.