Διαμαρτυρίες σε Θεσπρωτία και Γιάννενα για την αναστολή λειτουργίας καταστημάτων της Πειραιώς

Την παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού ζητά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρης Δημητρίου, για την επαναλειτουργία των τραπεζικών υποκαταστημάτων στους δήμους Πωγωνίου και Κόνιτσας.

Με επιστολή του που κοινοποιείται και στους υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ο κ. Δημητρίου επισημαίνει πως «Δυο ακριτικά σημεία της Ηπείρου, με ιδιαίτερα μορφολογικά, κοινωνικά αλλά και πολιτικά χαρακτηριστικά, λόγω της γειτνίασης με την Αλβανία, μένουν εκτός πρόσβασης στα τραπεζικά καταστήματα και χιλιάδες πολίτες, ακόμη και μεγάλης ηλικίας, θα πρέπει να επισκέπτονται καταστήματα της πόλης των Ιωαννίνων σε απόσταση για αυτούς τις καλές εποχές πάνω από μια ώρα και κατά τη χειμερινή περίοδο πολύ περισσότερες. Θα πρέπει άμεσα το οικονομικό επιτελείο και η Τράπεζα της Ελλάδος να βρούνε εκείνους τους τρόπους και το πλαίσιο το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα της πρόσβασης σε όλους τους πολίτες σε υποκαταστήματα τραπεζών στις περιοχές τους, όπως σε αυτές των δήμων Πωγωνίου και Κόνιτσας.

Στις συγκεκριμένες περιοχές υπάρχουν πάνω 100 κοινότητες και οικισμοί και ένα πολύ μεγάλο πλήθος επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται είτε στις περιοχές αυτές είτε στην Αλβανία και για αντικειμενικούς λόγους είναι αδύνατη η καθημερινή εξυπηρέτηση από τα καταστήματα της πόλης των Ιωαννίνων. Ως εκπρόσωποι της επιχειρηματικότητας της Π.Ε Ιωαννίνων αντιλαμβανόμαστε ως ένα σημείο μια αλλαγή στρατηγικής και ενός νέου project των τραπεζικών ομίλων, αλλά, από την άλλη πλευρά, θεωρούμε ότι έχετε τη δυνατότητα σε κάποιες περιπτώσεις, όπως η συγκεκριμένη, να πράξετε, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας, αυτά που χρειάζονται για να διατηρηθούν υποκαταστήματα σε αυτές τις περιοχές»

Αλλά κσι στη ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ υπάρχει διαμαρτυρία του Επιμελητηρίου για την αναστολή λειτουργίας της Τράπεζας Πειραιώς στην Παραμυθιά.
Σε επιστολή προς την τράπεζα αναφέρει πως «Σας ενημερώνουμε για την αρνητική εικόνα που έχει προκαλέσει αυτή σας η απόφαση στην τοπική κοινωνία, και την αντίθεση και αντίδραση του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας σε αυτή την εξέλιξη καθώς:
– Ο τραπεζικός τομέας έχει στηριχθεί τρείς φορές μέχρι σήμερα, με διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις, με ποσά που κλήθηκαν να καταβάλουν οι Έλληνες πολίτες, και οφείλει να λειτουργεί κατ’ ελάχιστο ανταποδοτικά προς αυτούς τους πολίτες.
– Η Τράπεζα Πειραιώς είναι ένας Οργανισμός που γιγαντώθηκε μέσα από διαδοχικές απορροφήσεις Τραπεζών (π.χ. Αγροτική, Γενική, Κύπρου κλπ) με το αμφιλεγόμενο επιχείρημα της διάσωσής τους, ανέλαβε παράλληλα και την υποχρέωση εξυπηρέτησης του κοινού όλων αυτών των οργανισμών.

– Σήμερα, αποφασίζει να περικόψει της δαπάνες της καταφεύγοντας στην λύση της αιφνίδιας παύσης λειτουργίας Καταστημάτων και ανακατεύθυνσης των πελατών της είτε σε ένα κεντρικό Κατάστημα είτε στην χρήση ηλεκτρονικών εφαρμογών εξυπηρέτησης! Κι αυτό, χωρίς να λαμβάνει υπόψη της ούτε το ακριτικό στοιχείο ορισμένων περιοχών, ούτε τις δυσκολίες πρόσβασης λόγω του γεωγραφικού ανάγλυφου, ούτε το γεγονός ότι η πλειονότητα των κατοίκων δεν γνωρίζει την χρήση ηλεκτρονικών εφαρμογών και δεν διαθέτει πρόσβαση στο διαδίκτυο. (…) Αιτούμαστε την ΑΜΕΣΗ τροποποίηση της απόφασής σας για αναστολή λειτουργίας του Καταστήματος Πειραιώς Παραμυθιάς και την συνέχιση της κανονικής λειτουργίας του, χωρίς ημι-μέτρα περιοδικής λειτουργίας ή συγκεκριμένης διάρκειας λειτουργίας».