Στην Κέρκυρα Το Μουσικών Σπουδών;
Διαμοιράζουν τα Ιμάτια του πρώην ΤΕΙ Άρτας!
Τι προτείνει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο για την αναδιάρθρωση
Τι θα απαντήσει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων;
Ενώ η συζήτηση για το ποια Τμήματα ων Πανεπιστημίων, θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν μετά την πρόταση για μεταφορά του Τμήματος Λογιστικής από την Πρέβεζα στα Γιάννενα, έρχεται τώρα η πρόταση του Ιόνιου Πανεπιστημίου που ζητά το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου να απορροφήσει τα Τμήματα:
Α) Εθνομουσικολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, μετά την επικείμενη ολοκλήρωση του προγράμματος σπουδών του πρώην ΤΕΙ.
Β) Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Πρώην Τμήματος Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου με έδρα την Άρτα!!!!
Κι αυτό την ώρα που το μεν Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δεν έχει καταλήξει πως θα υλοποιήσει την στέγαση του Τμήματος στην Άρτα, όπου οι αίθουσες στους Κωστακιούς έχουν «καταληφθεί» από άλλα Τμήματα, ενώ δεν υπάρχουν σχέδια για στέγαση σε άλλο μέρος.
Επί πλέον τα σύννεφα πυκνώνουν πάνω από τα Τμήματα του πρώην ΤΕΙ Άρτας, αφού η υπουργός Παιδείας επιμένει στους τρείς παράγοντες, που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στη διαδικασία συγχωνεύσεων και καταργήσεων Πανεπιστημιακών Τμημάτων.
Τα στοιχεία για την διαδικασία αυτή είναι:
1. Τα αποτελέσματα της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, οι συνέπειες της εφαρμογής σχετικά με τον ακαδημαϊκό χάρτη και την διάρθρωσή του.
2. Οι τυχόν προτάσεις πανεπιστημίων καθώς κάποια πανεπιστήμια έχουν προτείνει έναν εξορθολογισμό, κάποια αναδιάταξη του ακαδημαϊκού τους χάρτη.
3. Η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, με μελέτη που εκπονεί λαμβάνοντας υπόψη και ποιες είναι οι ανάγκες στην αγορά εργασίας.
Η πρόταση του Ιόνιου Πανεπιστημίου
Η Σύγκλητος του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην πρότασή της μεταξύ άλλων αναφέρει πως τα Ελληνικά Πανεπιστήμια, στο πλαίσιο της ευρύτερης εκπαιδευτικής, ερευνητικής και κοινωνικής αποστολής τους οφείλουν να προσαρμόζονται στις στρατηγικές κατευθύνσεις της πολιτείας, οι οποίες πρέπει να διατυπώνονται με σαφήνεια και τεκμηρίωση.
Ο μετασχηματισμός και η μεταφορά αυτών των κατευθύνσεων στο ακαδημαϊκό περιβάλλον, αποτελεί αρμοδιότητα των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, τα οποία, στα πλαίσια της αυτονομίας τους και του αυτοδιοίκητου, οφείλουν να διαμορφώσουν κατάλληλα προγράμματα σπουδών και να ορίσουν και διασφαλίσουν τους αδιαπραγμάτευτους όρους για την ποιοτική υλοποίηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Οι ανωτέρω όροι πρέπει να είναι δεσμευτικοί όχι μόνο για τα Ιδρύματα, αλλά και για την πολιτεία. Στα δε πλαίσια της κοινωνικής λογοδοσίας τους, τα Α.Ε.Ι. πρέπει να αξιολογούνται με ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια όχι αποσπασματικά, αλλά αντιπροσωπευτικά του συνόλου των πτυχών της εκπαιδευτικής και ερευνητικής λειτουργίας. Ως εκ τούτου, η λήψη εξαιρετικά σημαντικών αποφάσεων, όπως η ακαδημαϊκή δομή των Πανεπιστημίων της χώρας, δεν μπορεί να στηρίζεται αποκλειστικά σε δείκτες που αποτυπώνουν μονοδιάστατα δεδομένα λειτουργίας και βιωσιμότητας προγραμμάτων σπουδών, για πολλούς εκ των οποίων, τα ίδια τα Ιδρύματα δεν έχουν την ευθύνη διαμόρφωσής τους.
Αντιθέτως, πρέπει να στηρίζεται σε δεδομένα τα οποία αποτυπώνουν τις προτεραιότητες και ποσοτικοποιούν την ευρύτερη αναπτυξιακή εθνική στρατηγική. (…) Βάσει του ισχύοντος στρατηγικού σχεδιασμού και ακαδημαϊκού αναπτυξιακού προγραμματισμού του Ιονίου Πανεπιστημίου, βασικά συστατικά της ακαδημαϊκής ταυτότητας του Ιδρύματος, όπως αυτή ορίζεται από την λειτουργία των υφιστάμενων ακαδημαϊκών Τμημάτων του αποτελούν α) τα πρωτότυπα και μοναδικά στην ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση προγράμματα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών β) ο υψηλός βαθμός διεπιστημονικότητας των αντικειμένων και διαθεματικότητας των σπουδών, με συνέργεια επιστήμης, τέχνης και πολιτισμού και γ) ο συνδυασμός τεχνολογικών και θεωρητικών αντικειμένων και επιστημών. Παράλληλα, ο πολυνησιωτικός χαρακτήρας του Πανεπιστημίου προσφέρει τη διασύνδεση με το σύνολο των τοπικών κοινωνιών των Επτανήσων με διακριτή παρουσία στην Ελλάδα ως περιφέρεια καταγωγής ενός μεγάλου μέρους της εθνικής πνευματικής και μουσικής παραγωγής, αλλά και με διεθνή αναγνωρισιμότητα για τον πολιτισμό, την ιστορία και την φυσική ομορφιά… Η σταθερή αυτή προσήλωση του Ιδρύματος σε υψηλούς ποιοτικούς στόχους αποδεικνύεται από τις εξαιρετικές κατατάξεις που έχει λάβει κατά τις πρόσφατες διαδικασίες πιστοποίησης, τόσο το Ιδρυματικό Σύστημα Διασφάλισης Ποιότητας, όσο και τα Προγράμματα Σπουδών που έως και σήμερα έχουν πιστοποιηθεί.
Βασική και πρόσθετη απαίτηση λοιπόν της ποιοτικής ενίσχυσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αποτελούν: Ο εξορθολογισμός του αριθμού των εισακτέων στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών στα επίπεδα που τα ίδια τα ακαδημαϊκά Τμήματα και Ιδρύματα ορίζουν και εισηγούνται με βάση τις πραγματικές δυνατότητες σε ανθρώπινους πόρους και υποδομές, Η επαρκής χρηματοδότηση για την πλήρη ακαδημαϊκή λειτουργία τους και η διάθεση αντίστοιχων πόρων για την πλήρη στελέχωσή τους σε διδακτικό, ερευνητικό και διοικητικό επίπεδο, ούτως ώστε να είναι σε θέση να μετασχηματιστούν, αναπτυχθούν και λειτουργήσουν βάσει των εθνικών προτεραιοτήτων, Η ουσιαστική ενίσχυση των παραγόντων που διαμορφώνουν την ποιότητα, αλλά και την ποσοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών φοιτητικής μέριμνας. Παράλληλα, για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Περιφέρειας, και ειδικά για τα νησιωτικά εξ αυτών, πρέπει να υπάρξει μέριμνα για την υλοποίηση μέτρων εξισορρόπησης των συνεπειών που δημιουργούνται από τις ιδιαιτερότητες (δημογραφικές, κοινωνικές, οικονομικές) της γεωγραφικής τους θέσης, κατά τα πρότυπα που εφαρμόζονται ήδη στην Ευρώπη προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης των ανισοτήτων σε πλήθος κοινωνικών και οικονομικών πεδίων, λόγω γεωγραφίας.
Τμήμα Μουσικών Σπουδών
Σε ότι αφορά το Τμήμα Μουσικών Σπουδών, η Σύγκλητος του Ιόνιου Πανεπιστήμιου αναφέρει:
Τμήμα Μουσικών Σπουδών: Σύμφωνα με την ανάλυση των κριτηρίων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, αποδεικνύεται ότι το Τμήμα βρίσκεται σε μία πολύχρονη τροχιά ανάπτυξης και ακαδημαϊκής εξέλιξης. Ανταγωνίζεται επιτυχώς τα αντίστοιχα τμήματα των κεντρικών πανεπιστημίων (ΠΑΜΑΚ, ΑΠΘ και ΕΚΠΑ). Ακολουθώντας πιστά κατά τη διάρκεια των τελευταίων είκοσι χρόνων το στρατηγικό του δόγμα που στόχο έχει την προσφορά διεθνοποιημένων μουσικών σπουδών στην Ελλάδα, έχει καταφέρει να αποτελεί το πιο αναγνωρίσιμο Ελληνικό Ανώτατο Μουσικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στο εξωτερικό. Το Τμήμα θεωρεί ότι χάρη στην ευρύτητα του φάσματος του διδακτικού και επιστημονικού του έργου, αλλά και τα ειδικά χαρακτηριστικά του είναι σήμερα κατά μείζονα λόγο σε θέση να απορροφήσει επιτυχώς τα Τμήματα:
Α) Εθνομουσικολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, μετά την επικείμενη ολοκλήρωση του προγράμματος σπουδών του πρώην ΤΕΙ. Η απορρόφηση θα εμπλουτίσει την κατεύθυνση των μουσικών επιστημών του τμήματος (πρόκειται για μία από τις τρεις) με έναν σημαντικό τομέα, αυτόν της εθνομουσικολογίας.
Β) Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Πρώην Τμήματος Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου (Άρτα).
Σε προηγούμενη σχετική διαβούλευση το Ιόνιο Πανεπιστήμιο είχε καταθέσει σχετική ομόφωνη πρόταση της Γενικής Συνέλευσης της Σχολής Μουσικών & Οπτικοακουστικών Τεχνών. Οι δύο ανωτέρω προτεινόμενες απορροφήσεις θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη ενός δυναμικού τομέα εθνομουσικολογίας, λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την εξέλιξη του Τμήματος σε ένα τμήμα που θα θεραπεύει με τον πιο σφαιρικό τρόπο ολόκληρο το φάσμα των μουσικών σπουδών, προσδίδοντας του άλλο ένα πλεονέκτημα προκειμένου να πετύχει τον στρατηγικό του στόχο που είναι η «ανάδειξή του ως σημείου αναφοράς στην ακαδημαϊκή έρευνα, την καλλιτεχνική δημιουργία και την ανάπτυξη καινοτόμων προγραμμάτων σπουδών στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο της Μεσογείου.»