ΔΙΑΣΠΟΡΑ COVID-19 στην κοινότητα της Άρτας

SOS: Αφύπνιση σε όσους δεν τηρούν με ευλάβεια τα μέτρα

Αυξημένα κρούσματα στα σχολεία- Απολύμανση στο Δημαρχείο Αρταίων

Αστυνομικοί Ηπείρου: «αποδεσμεύστε μας απ’ τους ελέγχους στα σταθερά μπλόκα»

Σε Γιάννενα και Άρτα επικεντρώνονται τις τελευταίες μέρες τα νέα κρούσματα στην Ήπειρο. Μάλιστα η καταγραφή στις 18/02 στην Ήπειρο δίνει 21 συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου εκ των οποίων 16 στην Π.Ε. Ιωαννίνων και 5 στην Π.Ε. Άρτας.
Παράλληλα, απευθύνεται από όλες τις αρμόδιες αρχές, ισχυρή ειδοποίηση ώστε να τηρούνται τα μέτρα με ευλάβεια, αφού έχει παρατηρηθεί πως στη περιοχή μας, ακόμη και άνθρωποι που κινούνται σε ευαίσθητους χώρους, δεν φοράνε μάσκα, ή τη φοράνε πλημμελώς.

Οι πληροφορίες πως υπάρχουν κρούσματα σε διάφορα σχολεία της περιοχής, δημιουργούν περισσότερη ανασφάλεια και ανησυχία, ενώ προχθές εκνευρισμός υπήρξε στο Δημαρχείο Αρταίων, αφού κλήθηκαν μετά το ωράριο οι υπάλληλοι για να κάνουν τεστ, λόγω επιβεβαιωμένου κρούσματος υπαλλήλου. Την ίδια μέρα, την Πέμπτη το απόγευμα πραγματοποιήθηκε εσπευσμένως απολύμανση σε όλους τους χώρος του Δημαρχείου.
Η ανακοίνωση για το θετικό κρούσμα έγινε μέσω Facebook με ανάρτηση που έλεγε: «Μετά την επιβεβαίωση θετικού κρούσματος covid-19 σε υπάλληλο του Δήμου, ο Δήμος μας προχώρησε άμεσα σε απολύμανση του Δημαρχείου και στην διενέργεια rapid test για τους υπαλλήλους και με δική του πρωτοβουλία. Δεν διαπιστώθηκε κανένα άλλο κρούσμα στους υπαλλήλους που εξετάστηκαν. Ευχόμαστε περαστικά στον συνάδελφό μας και γρήγορα “μάχιμος” ξανά. Το δημαρχείο λειτουργεί κανονικά με όλα τα αυξημένα μέτρα προφύλαξης που εφαρμόζει από την αρχή της πανδημίας».

«Τελεσίγραφο» ΚΕΔΕ
Θα κλείσουν τις υπηρεσίες οι δήμοι αν δεν εμβολιαστούν ΤΩΡΑ οι εργαζόμενοι τους είναι το « Τελεσίγραφο» στην κυβέρνηση που απέστειλε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Δημήτρης Παπαστεργίου , στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Παρασκευής ( 19/2), σχετικά με τη άρνηση των συναρμόδιων υπουργείων , να συμπεριλάβουν και το προσωπικό των ΟΤΑ στις ομάδες εμβολιασμού για τον covid-19 κατά προτεραιότητα.
Ο κ. Παπαστεργίου απείλησε ευθέως με σταμάτημα των ελέγχων από τη Δημοτική Αστυνομία και κλείσιμο νευραλγικών υπηρεσιών που έρχονται σε καθημερινή επαφή με τους πολίτες , ακόμη και τώρα εν μέσω πανδημίας, όπως τα ΚΕΠ , τα Ληξιαρχεία ,τα Δημοτολόγια κ.α

« Δεν είναι δυνατόν να εμβολιάζονται –πολύ σωστά- κατά προτεραιότητα τα μέλη της ΕΛΑΣ και όχι της Δημοτικής Αστυνομίας» τόνισε. Μ’ αφορμή και τον θάνατο προ ημερών από covid-19 αντιδημάρχου του δήμου Λαγκαδά , ο κ. Παπαστεργίου , ζήτησε να υπάρξει αντίστοιχη μέριμνα και για τους αιρετούς .
« Οι αιρετοί δεν μπορούν να πάρουν άδειες ειδικού σκοπού . Είναι εκεί , δίπλα στους πολίτες , καθημερινά παρόντες» είπε ο Δήμαρχος Τρικάλων επισημαίνοντας: « Να σταματήσουμε αυτή την ιστορία με τους δήμους από τους οποίους ζητάνε τα πάντα και όταν εμείς ζητάμε , δεν μας ακούει κανείς»!

Αλλαγή χρωμάτων
Εν τω μεταξύ, στους αναθεωρημένους χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης & Ελέγχου Νόσων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ό,τι αφορά τον συνδυαστικό δείκτη θετικότητας και τα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους η Ήπειρος άλλαξε χρώμα μετά την αύξηση ωστόσο των κρουσμάτων καθώς τα κρούσματα κυμαίνονται από 50 έως 150 ανά 100.000 πληθυσμού.
Σε δήλωσή του ο κ. Καχριμάνης μιλώντας με για την επιδημιολογική εικόνα της περιοχής είπε πως επηρεάζεται από τις διακομιδές που γίνονται από την Αλβανία.

«Η εμφανιζόμενη επιδημιολογική επιβάρυνση της Π.Ε. Ιωαννίνων των τελευταίων εβδομάδων κατά κύριο λόγο, οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες και ειδικότερα στις αθρόες διακομιδές και εισαγωγές στα νοσοκομεία ασθενών από τη γειτονική Αλβανία, οι οποίες αποφασίζονται και εγκρίνονται από το Υπουργείο Εξωτερικών. Σήμερα το 50% των νοσηλευόμενων στις Μονάδες Λοιμωδών των νοσοκομείων των Ιωαννίνων προέρχεται από την Αλβανία, από την οποία προέρχεται και το σύνολο των νοσηλευόμενων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας», τόνιζε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, υποστηρίζοντας πως «η ένταξη της Π.Ε. Ιωαννίνων στις «κόκκινες» περιοχές, θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα, χωρίς ταυτόχρονα να συμβάλλει στη βελτίωση της εμφανιζόμενης επιδημιολογικής εικόνας της περιοχής, η οποία είναι σαφώς καλύτερη και οφείλεται στη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, τους οποίους καλούμε να συνεχίσουν με την ίδια προσήλωση στην τήρηση των μέτρων. Ταυτόχρονα ζητάμε από τους ελάχιστους εκείνους που δεν τηρούν με ευλάβεια τα μέτρα, να αντιληφθούν τις επιπτώσεις που προκαλούν με τη στάση τους στην υγεία των συμπολιτών, στον οικονομικό και κοινωνικό ιστό της περιοχής».

Αστυνομικοί ΗΠΕΙΡΟΥ: «αποδεσμεύστε μας»

Παράλληλα με επιστολή προς τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχάλη Καραμανλάκη οι Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηπείρου ζητούν την αποδέσμευση μεγάλου αριθμού αστυνομικών από τους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων περιορισμού της πανδημίας και κυρίως από τα σταθερά μπλόκα.
«Δεδομένου ότι με μία έγγραφη βεβαίωση ή με ένα sms ο κάθε πολίτης μπορεί να κυκλοφορεί νόμιμα, οι έλεγχοι προφανώς και γίνονται για στατιστικούς-επικοινωνιακούς λόγους.
Όλη αυτή η διαδικασία, για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, έχει προκαλέσει την δικαιολογημένη αγανάκτηση των πολιτών, αλλά και την ψυχολογική, κυρίως κόπωση του Αστυνομικού προσωπικού αφού πλέον η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και τα όριά μας έχουν ξεπεραστεί προ πολλού» αναφέρεται στην ανακοίνωση, που υπογράφουν για τα Δ.Σ. οι Πρόεδροι των Ενώσεων ΑΡΤΑΣ ΑΠΟΤΟΡΗΣ Δ., ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΝΑΚΟΣ Β., ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΚΩΝ/ΝΙΔΗΣ Α., ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΜΥΛΩΝΑΣ Ε.

Στην κοινή επιστολή προς τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχάλη Καραμανλάκη αναφέρουν:
“Σε λίγες μέρες κλείνει ένας ολόκληρος χρόνος συνεχούς παρουσίας μας για το ζήτημα της αντιμετώπισης του Κορωνοϊού, αφού όλο το βάρος των ελέγχων στο πλαίσιο του περιορισμού μετάδοσης και διασποράς της πανδημίας Covid 19 έπεσε αποκλειστικά <<στην πλάτη>> του Έλληνα Αστυνομικού.
Σε καθημερινή βάση τεράστιος αριθμός Αστυνομικών, από τις υπηρεσίες των Διευθύνσεων Ηπείρου απασχολούνται αποκλειστικά για το συγκεκριμένο ζήτημα, σε περιπολίες και συνεργεία ελέγχων, με την φύλαξη των εμβολίων αλλά κυρίως σε σταθερά σημεία ελέγχου, όπως είναι τα διόδια Τερόβου, Τύριας, Δροσοχωρίου και Ακτίου σημεία όπως η Γέφυρα Καλογήρου, το Καλπάκι, η Βροσίνα, η διασταύρωση Πάργας κ.α, προκειμένου να ελέγχονται οι διερχόμενοι πολίτες και όλα τα οχήματα για το αν φέρουν τις κατάλληλες βεβαιώσεις. Δεδομένου ότι με μία έγγραφη βεβαίωση ή με ένα sms ο κάθε πολίτης μπορεί να κυκλοφορεί νόμιμα, οι έλεγχοι προφανώς και γίνονται για στατιστικούς-επικοινωνιακούς λόγους.

Όλη αυτή η διαδικασία, για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, έχει προκαλέσει την δικαιολογημένη αγανάκτηση των πολιτών, αλλά και την ψυχολογική, κυρίως κόπωση του Αστυνομικού προσωπικού αφού πλέον η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και τα όριά μας έχουν ξεπεραστεί προ πολλού.
Κατόπιν των ανωτέρω καλούμε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας όπως αποδεσμεύσει τους Αστυνομικούς από τα σταθερά μπλόκα και άμεσα οι συνάδελφοι μας να επιστρέψουν στους ελέγχους ουσίας, στις εποχούμενες περιπολίες και γενικότερα σε όλες εκείνες τις δράσεις που εμπεδώνουν το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες και που στην ουσία είναι η κύρια αποστολή της Ελληνικής Αστυνομίας”.