Ο πρώην Αντιδήμαρχος Πολιτισμού- Τουρισμού – Αθλητισμού Νέας Γενιάς και Απασχόλησης έχοντας αρκετή πλέον πείρα σε θέματα Τουρισμού καθώς και με την ανάληψη των νέων του καθηκόντων ως Πρόεδρος του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου του Δήμου Αρταίων μιλάει στη ΗΧΩ για την επιβεβλημένη Διασύνδεση του Λιμανιού της Κορωνησίας με εκείνο 11 περίπου χιλιόμετρα, στην απέναντι όχθη, της Βόνιτσας.
(Λίγα λόγια για την Κορωνησία)
Το γραφικό χωριό του νομού Άρτας έχει κάτι ξεχωριστό: Είναι χτισμένο πάνω σε μια νησίδα γης που συνδέει την Κορωνησία, περί αυτής πρόκειται, με τον υπόλοιπο νομό. Αναφέρεται και ως Κορακονησία και φημίζεται για τις ψαροταβέρνες της, που συνδυάζουν τα περίφημα εδέσματα με το ειδυλλιακό περιβάλλον.
Η Κορωνησία απέχει περίπου 25 χιλιόμετρα από την πόλη της Άρτας και βρίσκεται στο μικρό Πέρα Νησί, κοντά στον υγρότοπο του Αμβρακικού. Τα σπίτια της αναπτύσσονται κυκλικά πάνω σε μικρό ύψωμα, έχοντας θέα στην κλειστή θάλασσα και τις αμμονησίδες. Στο λιμάνι της δένουν βάρκες και αλιευτικά και τα παραδοσιακά πριάρια.
Το όμορφο τοπίο γεμίζει το βλέμμα, ενώ ενδιαφέρον έχει ο βυζαντινός ναός που είναι αφιερωμένος στην Παναγιά. Χρονολογείται από τον 7ο ή κατά άλλους τον 10ο αιώνα και παραπέμπει στον σπάνιο τύπο του σταυροειδούς ημιεγγεγραμμένου με τρούλο ναού.
Αναμφίβολα τον πρώτο ρόλο παίζει εδώ το φυσικό περιβάλλον. Με αφετηρία την Κορωνησία ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί σε έλη και βάλτους με φόντο τις λιμνοθάλασσες Τσουκαλιό, Λογαρού και Ροδιά. Στο Τσουκαλιό φωλιάζει ο σπάνιος και απειλούμενος αργυροπελεκάνος.
Τουρισμός
Τον Σεπτέμβριο του 2016 δέχτηκε την πρόταση του Δημάρχου Αρταίων Χρήστου Τσιρογιάννη την τιμητική πρόταση να αναλάβει την αντιδημαρχία εκτός των αλλών και εκείνη που αφορά τον Τουρισμό. Τιμητική γιατί καλείται να πάρει στους ώμους του το βάρος της εξωστρέφειας ενός Δήμου που εκ των πραγμάτων – λόγω του κακού μέχρι πρότινος οδικού δικτύου από και προς τα μεγάλα αστικά κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης – η πρόσβαση ήταν δύσκολη.
Μπορεί η εξωστρέφεια εν πρώτοις να ακούγεται μια λέξη εύκολη και με μια πρώτη ανάγνωση να σκεφτεί κανείς “…και σιγά το δύσκολο” εν τούτοις κρύβει μέσα της πολλές παγίδες που απαιτεί σκληρή και συντονισμένη εργασία απο μια ομάδα ανθρώπων που θα υπερβάλλουν κάποιες φορές εαυτόν για να βγει εις πέρας το επιθυμητό αποτέλεσμα.
«Ένα αποτέλεσμα που είναι η συνιστώσα πολλών παραγόντων μαζί. Πρέπει να σημειωθεί πως στο όλο εγχείρημα δεν περισσεύει κανείς. Από τους φορείς, τους συλλόγους της πόλης μέχρι και τον απλό δημότη. Όλα αποτελούν μια αλυσίδα που ο κάθε κρίκος έχει τη δική του μοναδική και ξεχωριστή σημασία» λέει ο Κώστας Χαρακλιάς.
Στους 20 μήνες που υπηρέτησε ως αρμόδιος αντιδήμαρχος χρειάστηκε να μεταβεί ακούραστα σε αρκετές πόλεις τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού με όπλο στις αποσκευές του την πλούσια πολιτιστική και πολιτισμική κληρονομιά του τόπου μας καθώς και τις απείρου κάλλους και μοναδικότητας ομορφιές της περιοχής μας. «Το σίγουρο είναι, αν μιλάμε εξωστρέφεια , ότι αυτή δεν δύναται να γίνει μέσα από τα στενά όρια της πόλης. Χρειάζεται προσωπική επαφή και σωστή πάνω από όλα προετοιμασία. Φυσικά ρόλο σπουδαίο παίζουν και οι επαγγελματίες σε ζητήματα τουρισμού που δίδουν μια συγκεκριμένη κατεύθυνση και οδηγία. Με την αύξηση της επισκεψιμότητας σε έναν προορισμό ενισχύεται κατ’ επέκταση και η τοπική του οικονομία» σημειώνει ο Κ. Χαρακλιάς.
Για τον λόγο αυτό ο Δήμος Αρταίων εκπροσωπούμενος απο τον Κ. Χαρακλιά (λόγω και της νυν ιδιότητας του ως υπεύθυνος του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου και ως Εντεταλμένου πλέον συμβούλου σε θέματα τουρισμού) ήρθε σε επαφή με τον Δήμαρχο Ακτίου Βόνιτσας κ. Γιώργο Αποστολάκη ώστε να συζητηθεί και να βρεθεί το κατάλληλο νομικό πλαίσιο ακτοπλοϊκής σύνδεσης των δυο γειτονικών λιμανιών.
Αξίζει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι το αεροδρόμιο του Ακτίου έχει μεγαλώσει και φυσικά οι πτήσεις από και προς γνωστές Ευρωπαϊκές χώρες έχουν κατά πολύ πολλαπλασιαστεί ειδικότερα την καλοκαιρινή περίοδο. Εκεί θα ποντάρει και το όλο εγχείρημα. Με συνεργασία με ταξιδιωτικούς πράκτορες θα γνωστοποιείται στους επισκέπτες η δυνατότητα μιας μίνι-κρουαζιέρας στα νερά του Αμβρακικού κόλπου με τα πολλά νησάκια και τελικό προορισμό το λιμάνι της Κορωνησίας.
Κλείνοντας τη συζήτηση με τον Κώστα Χαρακλιά, μας επισημαίνει τα εξής: «Πολλοί λέν, και άδικο δεν έχουν, πως ένας ευχαριστημένος επισκέπτης, γίνεται κοινωνός σε 10 τουλάχιστον άτομα επιστρέφοντας πίσω στον τόπο διαμονής του. Όμως ένας δυσαρεστημένος επισκέπτης δύναται να αποτρέψει τουλάχιστον 100 επίδοξους ταξιδιώτες. Ελπίζουμε και ευχόμαστε η προσπάθεια αυτή σύντομα να αποδώσει καρπούς και γρήγορα να ακουστεί η σάλπιγγα του καραβιού στον όμορφό μας υγροβιότοπο».