Διεθνές Συνέδριο: Η κλιματική κρίση επηρεάζει τις πόλεις σε όλον τον κόσμο

Η κλιματική κρίση επηρεάζει τις πόλεις όπως τις γνωρίζουμε, επισήμαναν διακεκριμένοι καθηγητές στην έναρξη της δεύτερης ημέρας του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου του ΤΜΕΔΕ με θέμα: «Redefining the Future Horizons: Σχεδιάζοντας τις βιώσιμες στρατηγικές του αύριο» που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Τράπεζας της Ελλάδος και του Τεχνικού Επιμελητηρίου 13 και 14 Ιουνίου. Στο συνέδριο συμμετείχαν ομιλητές από την Ελλάδα και το διεθνές στερέωμα αναδεικνύοντας με τις τοποθετήσεις τους τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και προτείνοντας τρόπους για την αντιμετώπισή της, προτάσσοντας τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα.

Τις οκτώ βασικές αρχές της «πόλης των 15 λεπτών» ανέπτυξε ο πρωτοπόρος της ιδέας Carlos Moreno, Καθηγητής Πανεπιστημίου και Διεθνής Εμπειρογνώμονας για την ανθρώπινη έξυπνη πόλη (Human Smart City), μιλώντας για την βιώσιμη αστική ανάπτυξη. Οι αρχές αυτές είναι: εγγύτητα σε βασικές υπηρεσίες, οργανική πυκνότητα, μικτές χρήσεις, ποιοτικοί δημόσιοι χώροι, αποτελεσματική δημόσια συγκοινωνία, ενεργητική κινητικότητα χαμηλών εκπομπών ρύπων, συμμετοχικότητα και η παντοπαρουσία (ubiquity).

Ο Carlos Moreno τόνισε τους κινδύνους που συνεπάγεται η κλιματική αλλαγή για την επιχειρηματικότητα, παραθέτοντας στοιχεία έκθεσης όπου γίνεται η εκτίμηση ότι οι οικονομικές παγκόσμιες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα φτάσουν στα 38 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως αν συνεχίσουμε να ζούμε με τις παρούσες συνθήκες, ενώ η μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων αναμένεται να αγγίξει το 19%.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής για την Ελλάδα, ο C. Moreno είπε ότι η Αθήνα έμοιαζε να βρίσκεται σε «lockdown» την Πέμπτη, με το κλείσιμο των σχολείων, των αρχαιολογικών χώρων και τις συστάσεις για τηλεργασία, ενώ αναφέρθηκε και στον αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. «Η Ελλάδα έχει αναπτυγμένο τουρισμό. Όμως, στην Αθήνα, για παράδειγμα, θα είναι αδύνατο να έχετε τους ίδιους αριθμούς τουριστών, αν η θερμοκρασία βρίσκεται στους 40 βαθμούς Κελσίου» προειδοποίησε και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε βιώσιμες πόλεις και βιώσιμες ζωές. Δυστυχώς συνεχίζουμε να ζούμε στο ίδιο μοντέλο πόλεων όπως τον προηγούμενο αιώνα. Οι πόλεις μας είναι φτιαγμένες για να εξυπηρετούν τρία υλικά: το πετρέλαιο, το τσιμέντο και τα αυτοκίνητα. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η βιωσιμότητα δεν είναι μόνο η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και η διατήρηση του οικοσυστήματος, αλλά αφορά επίσης στη βιωσιμότητα των τοπικών κοινωνιών, στην ανάπτυξη τοπικών οικονομιών και στην καταπολέμηση του αποκλεισμού, του ρατσισμού και των ανισοτήτων.»