Διεθνές Συνέδριο στα Ιωάννινα με θέμα «Δίκαιο και Θεσμοί στην Ήπειρο»/

Μεταξύ 26 και 29 Ιουνίου 2024, πραγματοποιήθηκε Διεθνές Συνέδριο στα Ιωάννινα, από την Ελληνική Εταιρεία Ιστορίας του Δικαίου και την Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Δίκαιο και Θεσμοί στην Ήπειρο, από την Αρχαιότητα έως τη Νεότερη Περίοδο» περάτωσε με απόλυτη επιτυχία τις εργασίες του, το Σάββατο, 29 Ιουνίου, με επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, όπου οι σύνεδροι ξεναγήθηκαν από τον αρχαιολόγο του Υπουργείου Πολιτισμού δρ. Χρήστο Κλείτσα, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.

Όπως τονίζεται και σε σχετική ενημέρωση, η σημαντικότητα του επιστημονικού αυτού συνεδρίου βρίσκεται στο γεγονός ότι η αγαστή συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Ιστορίας του Δικαίου με την Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έδωσε την ευκαιρία να συναντηθούν, και να ανταλλάξουν τις απόψεις και τα πορίσματά τους, διαπρεπείς επιστήμονες με διαφορετικές εξειδικεύσεις (ειδήμονες στην πολιτειολογία, διοικητικό δίκαιο, ιστορία του δικαίου, διεθνείς σχέσεις, φιλολογία, αρχαία – βυζαντινή – νεότερη ιστορία), από διαφορετικούς ακαδημαϊκούς φορείς (Ακαδημία Αθηνών, ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, ΔΠΘ, Πάντειο Παν/μιο, Παν/μιο Princeton, Παν/μιο Ιωαννίνων, Κέντρο Ερεύνης Ιστορίας Ελλ. Δικαίου της Ακαδημίας Αθηνών) αλλά και διαφορετικές γενιές.
Αξιοσημείωτη ήταν η προσέλευση του κοινού, τόσο κατά την Τελετή Έναρξης, όσο και στις συνεδριάσεις (με σημαντική παρουσία φοιτητών, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών).

Η υποστήριξη που παρείχαν το Υπουργείο Πολιτισμού και η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων υπήρξε καθοριστική για την επιτυχία του εγχειρήματος.

Ας υπογραμμισθεί ότι η Πρύτανης κα Άννα Μπατιστάτου, εκτός από τον χαιρετισμό στην εναρκτήρια τελετή του συνεδρίου, επισκέφθηκε τους σύνεδρους και τις επόμενες ημέρες, ενώ ο προκάτοχός της κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης παρακολούθησε μέρος των εργασιών. Εξαιρετικά τιμητική υπήρξε η παρουσία των τέως Πρυτάνεων κ.κ. Γεωργίου Καψάλη (με χαιρετισμό, ως εκπροσώπου του Δημάρχου Ιωαννιτών κ. Θωμά Μπέγκα) και Ιωάννη Βέργαδου, καθώς επίσης και η παρουσία καθόλη τη διάρκεια του συνεδρίου, Ομότιμων Καθηγητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου εκφράσθηκε περίτρανα με την έλευση των Αναπληρωτών Περιφερειαρχών κας Αγνής Νάκου και κ. Βασιλείου Γοργόλη, ο οποίος και απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Περιφερειάρχη, κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν επιβεβαίωση ότι το Δημόσιο Ακαδημαϊκό Ίδρυμα της πόλης μας συνεχίζει αταλάντευτα να είναι ξεχωριστός και πολύ ευδιάκριτος πόλος έρευνας στο πεδίο των Ανθρωπιστικών Επιστημών, στη χώρα μας.