Διεθνές Φεστιβάλ Κεράσοβο 3-8 Αυγούστου

Φωνητικές παραδόσεις από Ελλάδα, Γεωργία, Κορσική και την ευρύτερη Μεσόγειο συναντιούνται αυτό το καλοκαίρι στο χωριό Αγία Παρασκευή (Κεράσοβο) και στην Κόνιτσα και διαδίδουν πολυφωνίες που προστατεύει η UNESCO.

Στα 1000 μέτρα υψόμετρο, ανάμεσα σε καταρράκτες και απάτητα δάση, το Φεστιβάλ Κεράσοβο 2024 ανοίγει φέτος την αυλαία του για να φιλοξενήσει διεθνείς καλλιτέχνες.
Πολυφωνίες από Ελλάδα, Κορσική, Γεωργία

Κεντρικός άξονας του φετινού φεστιβάλ είναι οι Πολυφωνίες. Από την Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα την Ήπειρο, θα μεταφερθούμε στις ανδρικές πολυφωνίες του Καυκάσου με το σχήμα Ranina Quartet από την Τυφλίδα της Γεωργίας. Θα ταξιδέψουμε στη Μεσόγειο με φωνητικές παραδόσεις που θα μας τραγουδήσει η Ξανθούλα Ντακοβάνου και η ομάδα ΜΟΥΣΑ και θα καταλήξουμε στο νησί της Κορσικής, με το πολυφωνικό σύνολο A Stonda.
Στις 3 Αυγούστου το Φεστιβάλ θα ανοίξει με το μουσικό περίπατο «Βόλτα στις μουσικές του κόσμου». Το κοινό θα ακολουθήσει τους καλλιτέχνες ανακαλύπτοντας το χωριό Αγία Παρασκευή (Κεράσοβο). Αλλάζοντας χώρους, θα μεταφερθεί μουσικά σε διαφορετικές χώρες: Ελλάδα, Γεωργία, Γαλλία, Τουρκία, Ιρλανδία και Σκωτία. Κλασικούς συνθέτες θα ερμηνεύσει ο δεξιοτέχνης βιολιστής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Ευγένιος Ζιμπάι.

Στις 4 Αυγούστου η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Κεράσοβο, τραγουδίστρια και συνθέτιδα Ξανθούλα Ντακοβάνου καθώς και η ομάδα ΜΟΥΣΑ (ft. Ευγένιος Ζιμπάι-βιολί, Τ. Βασιλάκος-ακορντεόν, Σ. Μπαρκή-κρουστά) θα μας ταξιδέψουν στις φωνητικές παραδόσεις της Μεσογείου, αλλά και σε αραβικές και βαλκανικές συνθέσεις. Όλα θα γίνουν στην κεντρική πλατεία της Κόνιτσας.

Στις 5 Αυγούστου το φωνητικό σύνολο Ranina Quartet από την Τυφλίδα της Γεωργίας θα παρουσιάσει στην κεντρική πλατεία της Αγίας Παρασκευής τις διάσημες γεωργιανές πολυφωνίες. Πρόκειται για μια πανάρχαια φωνητική παράδοση, εγγεγραμμένη στο ρεπερτόριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco. Το κουαρτέτο αποτελείται από τους Tornike Kandelaki, Soso Kopaleishvili, Saba Peikrishvili και Beka Kemularia.

Στις 6 Αυγούστου πρωταγωνιστεί η ηπειρώτικη πολυφωνία, η οποία εντάσσεται επίσης στο ρεπερτόριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unescο. Ο Σύλλογος Πωγωνίσιου Πολυφωνικού Τραγουδιού θα ερμηνεύσει στην κεντρική πλατεία της Αγίας Παρασκευής τραγούδια της δικής μας ηπειρώτικης πολυφωνικής παράδοσης.

Στις 7 Αυγούστου θα γίνει παρουσίαση χορού με τίτλο «Από τη Δύση ως τον Καύκασο» από τον χορευτή και χορογράφο Ταξιάρχη Βασιλάκο, στο Δημαρχείο της Κόνιτσας. Ο Ταξιάρχης Βασιλάκος ερευνά, χορεύει και χορογραφεί εδώ και 15 και πλέον χρόνια, στην Ελλάδα και τη Γαλλία, τη σχέση μεταξύ τεχνικών του κλασικού χορού με χορευτικές παραδόσεις της Ανατολής.

Στις 8 Αυγούστου, το φωνητικό σύνολο A Stonda θα κλείσει το Φεστιβάλ με συναυλία κορσικάνικης πολυφωνίας. Θα παρουσιάσει την παράδοση ‘cantu in paghjella’, η οποία εγγράφεται στο ρεπερτόριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco. Το κουαρτέτο αποτελείται από τους Alex Alfonsi, Patrick Santa Maria, Etienne Orsini και Dumè Salviani. Στη συναυλία συμμετέχουν ο Σύλλογος Πωγωνίσιου Πολυφωνικού Τραγουδιού, οι μαθητές του σεμιναρίου Πολυφωνίας «Ελλάδα-Γεωργία-Κορσική» που θα λάβει χώρα στα πλαίσια του Φεστιβάλ από 3-8 Αυγούστου, η Ξανθούλα Ντακοβάνου και ο Ταξιάρχης Βασιλάκος.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται με τη στήριξη και την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.
Παραγωγή: ΜΟΥΣΑ. Συνδιοργανωτής: Δήμος Κόνιτσας.