Διεθνής Ημέρα για την Απώλεια και τη Σπατάλη Τροφίμων

Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Ενημέρωσης για την Απώλεια και τη Σπατάλη Τροφίμων, στις 29 Σεπτεμβρίου, και καλεί όλους τους καταναλωτές να συμβάλουν για ένα πιο βιώσιμο και δίκαιο σύστημα τροφίμων. Η ημέρα αυτή υπενθυμίζει τη σημασία της διαχείρισης των τροφίμων με υπεύθυνο τρόπο, ώστε να προστατεύσουμε το περιβάλλον, να υποστηρίξουμε την οικονομία και να διασφαλίσουμε την επισιτιστική ασφάλεια.

Σύμφωνα με τον Food and Agriculture Organization (FAO) των Ηνωμένων Εθνών, για την απώλεια και σπατάλη τροφίμων:
-Εκτιμάται ότι το 13% των τροφίμων – το ισοδύναμο 1,25 δισεκατομμυρίων τόνων – χάνονται παγκοσμίως μετά τη συγκομιδή και πριν φτάσουν στα ράφια των λιανικών πωλήσεων το 2021.

-Εκτιμάται ότι το 19% των τροφίμων – το ισοδύναμο 1,05 δισεκατομμυρίων τόνων – σπαταλήθηκε από νοικοκυριά, υπηρεσίες εστίασης και λιανικό εμπόριο το 2022

-Τα νοικοκυριά ευθύνονται για το 60% της παγκόσμιας σπατάλης τροφίμων

-Περίπου το 28,9% του παγκόσμιου πληθυσμού – 2,33 δισεκατομμύρια άνθρωποι – αντιμετώπιζαν μέτρια ή σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια το 2023

-Ένας στους έντεκα ανθρώπους στον κόσμο βρέθηκε αντιμέτωπος με την πείνα το 2023

-Η απώλεια και η σπατάλη τροφίμων παράγουν το 8 έως 10 τοις εκατό των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου
Τι μπορούμε να κάνουμε;
-Ψωνίζουμε έξυπνα αγοράζοντας μόνο ό,τι χρειαζόμαστε.
-Αποθηκεύουμε τα τρόφιμα που περισσεύουν και τα διατηρήσουμε στο ψυγείο ή τα καταψύχουμε για μελλοντική χρήση.
-Εξοικειωνόμαστε με τις ετικέτες ημερομηνιών φαγητού. Η ημερομηνία «ανάλωση έως» αφορά την ασφάλεια των τροφίμων και η ημερομηνία «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» μας ενημερώνει για την ποιότητα τροφίμων.
-Δωρίζουμε τρόφιμα που δεν καταναλώνουμε σε τοπικές τράπεζες τροφίμων, οργανώσεις που βοηθούν άτομα σε ανάγκη ή τα μοιραζόμαστε με γείτονες, φίλους, συγγενείς και γνωστούς.