Δικηγορικός Σύλλογος Άρτας

Διαμαρτυρία για την κατάργηση Στρατοδικείου, Ναυτοδικείου και Αεροδικείου Ιωαννίνων

Την έντονη διαμαρτυρία του καταθέτει ο δικηγορικός κόσμος της Άρτας, δια μέσου του Δικηγορικού Συλλόγου.
Στην Ανακοίνωση που υπογράφουν ο Πρόεδρος ΜΙΧΑΗΛ Κ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ και η Γραμματέας ΦΩΤΕΙΝΗ Κ. ΣΚΟΥΤΕΡΗ, σημειώνεται πως το γεγονός της κατάργησης του Στρατοδικείου, Ναυτοδικείου και Αεροδικείου Ιωαννίνων αποτέλεσε για το νομικό κόσμο της περιοχής κυριολεκτικά «κεραυνώ εν αιθρία» και ζητούν την άμεση ανάκληση της απόφασης.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:
Με περισσή κατάπληξη πληροφορηθήκαμε την έκδοση του υπ’αριθμ 43/2019 Π.Δ. (ΦΕΚ 76/Α/23-05-2019), δυνάμει του οποίου καταργούνται το Στρατοδικείο, Ναυτοδικείο και Αεροδικείο Ιωαννίνων! Το γεγονός αυτό αποτέλεσε για το νομικό κόσμο της περιοχής κυριολεκτικά «κεραυνώ εν αιθρία», και μάλιστα πέρασε ως απαρατήρητο, δεδομένου ότι το κείμενό του αποτέλεσε την μια και μοναδική σελίδα (!) και το μόνο (!) περιεχόμενο ενός ΦΕΚ, ώστε (κατά τα φαινόμενα) να μην γίνει ευρέως αντιληπτό, όταν μάλιστα η έναρξη ισχύος του(23-08-2019)λαμβάνει χώρα εν μέσω θερινών διακοπών.
Η αντίδρασή μας δε στην ανωτέρω επιχειρηθείσα κατάσταση ευθυγραμμίζεται με το περιεχόμενο του σχετικών εγγράφου του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, επιπλέον δε εστιάζουμε και στα ακόλουθα :

1).Πρώτιστο μέτρο της Πολιτείας είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη και στην προκειμένη περίπτωση τόσο του απλού, όσο και του ένστολου. Για ποιά, λοιπόν, αποκέντρωση μπορεί να γίνει λόγος, όταν ένα δικαστήριο από την πόλη των Ιωαννίνων τριχοτομείται και μεταφέρεται αντίστοιχα στην Θεσσαλονίκη, στον Πειραιά και στην Λάρισα;
2).Η λειτουργία στρατιωτικού δικαστηρίου σε όλες τις μορφές του στην πόλη των Ιωαννίνων ουδέν λειτουργικό κόστος συνεπήγετο για το Ελληνικό Δημόσιο και επομένως δεν μπορεί να γίνει επίκληση οικονομικών λόγων.

3).Ο όγκος των εκκρεμουσών υποθέσεων συνηγορεί στην συνέχιση της απονομής στρατιωτικής δικαιοσύνης στη συγκεκριμένη εδαφική περιφέρεια και δεν μπορεί με τις «τρεις αράδες», που αναφέρονται στο προοίμιο του ανωτέρω Π.Δ. («έχοντες υπόψη …. κλπ») να αποδομείται κυριολεκτικά η συγκρότηση 3στρατιωτικών δικαστηρίων.
4).Η πολλαπλώς προβαλόμενη «Δημόσια διαβούλευση» για την έκδοση ενός νομοθετήματος, στην προκειμένη περίπτωση καταβαραθρώθηκε, αφού ουδείς κλήθηκε να διατυπώσει την άποψή του, εκτός (όπως δια-φαίνεται) ελαχίστων υπηρεσιακών παραγόντων, που εκ του «μακρόθεν» και εκ του «ασφαλούς» εξέφρασαν την γνώμη τους. Ούτε δε τυχόν επίκληση θεμάτων, απτομένων της Εθνικής Άμυνας, μπορεί να γίνει πιστευτή, δεδομένου ότι εδώ δεν πρόκειται περί ενός αυστηρά στρατιωτικού θέματος (π.χ. κατάργηση ή μεταφορά στρατιωτικής μονάδας), αλλά ενός συνθέτου που αφορά και τους πολίτες, αλλά και τους λειτουργούς και συλλειτουργούς της Δικαιοσύνης.
Κατόπιν τούτων, ως Δικηγόροι και εκ του νόμου ταγμένοι για την προάσπιση των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων, ζητούμε την άμεση ανάκληση του ενλόγω υπ’αριθμ 76/2019 Π.Δ.

Γιώργος Στύλιος: 
Η Κυβέρνηση καταργεί τα στρατιωτικά Δικαστήρια με έδρα τα Ιωάννινα


Τις αντιρρήσεις των Δικηγορικών Συλλόγων αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας της Ηπείρου, σχετικά με την αιφνιδιαστική κατάργηση των στρατιωτικών Δικαστηρίων με έδρα τα Ιωάννινα τρεις μόλις ημέρες πριν από τη διενέργεια των ευρωεκλογών και των αυτoδιοικητικών εκλογών μετέφερε στη Βουλή ο Γιώργος Στύλιος. Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κατέθεσε στον αρμόδιο Υπουργό σχετική επιστολή που του κοινοποίησαν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Άρτας και Ιωαννίνων. Σύμφωνα με αυτή, η εξυπηρέτηση του προσωπικού και όλων των ενδιαφερομένων για τις Δίκες στα ανωτέρω δικαστήρια είναι χωρίς κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ σήμερα εκκρεμούν 3600 μηνύσεις και υποθέσεις.

Όπως τονίζει ο Δικηγορικός Σύλλογος, η μεταφορά των υποθέσεων αυτών στις νέες κατά τόπους αρμοδιότητες των εν λόγω Δικαστηρίων θα επιφέρει πολλαπλάσια της παρούσας δαπάνη, δεδομένου ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα επιβαρύνεται με Αεροπορικά εισιτήρια, εισιτήρια ΚΤΕΛ, περισσότερες ημέρες μετάβασης και επιστροφής, καθώς και οδοιπορικά και έξοδα μετάβασης των μαρτύρων. Επίσης, η κρατική δαπάνη για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων παραμένει η ίδια.
Ο κύριος Στύλιος, τόνισε ότι τα στρατιωτικά Δικαστήρια Ιωαννίνων είναι απαραίτητα για την ορθή απονομή της στρατιωτικής Δικαιοσύνης στην Ελλάδα και την Ήπειρο. Ζήτησε από τον Υπουργό να ανταποκριθεί στο δίκαιο αίτημα του Δικηγορικού Συλλόγου, να ανασταλεί η ισχύς του 43/2019 Π.Δ.., ενώ καταλήγοντας, εξέφρασε τη επιθυμία του για διαρκή ενημέρωση επί του θέματος.