ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΕΩΝ ΜΕ ΛΙΜΝΕΣ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Λιδωρίκι, η Γενική Συνέλευση του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες. Κατά τη διάρκειά της, πραγματοποιήθηκε η εκλογή για το νέο Δ.Σ του Δικτύου για την τετραετία 2019-2023.
Πρόεδρος εξελέγη ο κ. Γεώργιος Καπεντζώνης – Δήμαρχος Δήμου Δωρίδος.
Στη Γενική Συνέλευση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από όλους τους Δήμους-Μέλη του Δικτύου, τόσο από την Ελλάδα και από την Κύπρο.Τον Δήμο Νικολάου Σκουφά εκπροσώπησε η Δήμαρχος κα Ροζίνα Βαβέτση.

Συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Παλαιστίνης με τον Πρέσβη της Παλαιστίνης

Συνάντηση με τον Πρέσβη της Παλαιστίνης στην Αθήνα, κ. Marwan Emile Toubassi, είχε αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Παλαιστίνης, αποτελούμενη από τον Πρόεδρό της κ. Ιωάννη Καλλιάνο, τον Αντιπρόεδρο κ. Θεόδωρο Δρίτσα, τη Γραμματέα κυρία Σοφία Σακοράφα και το μέλος της κ. Κλέωνα Γρηγοριάδη.
Κατά την εθιμοτυπική συνάντηση επιβεβαιώθηκαν οι ιστορικά άριστες σχέσεις Ελλάδας-Παλαιστίνης, συζητήθηκαν επίκαιρα θέματα και εξετάσθηκαν τρόποι ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν, επίσης, να ξανασυναντηθούν στο άμεσο μέλλον προκειμένου να εξετάσουν με λεπτομερέστερο τρόπο θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Τα παιδιά ομορφαίνουν την πόλη των Ιωαννίνων
Την δική τους πινελιά σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία της πόλης, στην οδό Καλάρη, έβαλαν τα παιδιά.
Μαθητές και εκπαιδευτικοί του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου μαζί με τα παιδιά από το 3ο ΕΠΑΛ και τον τομέα πρασίνου του Δήμου γέμισαν με χρώματα και χειμωνιάτικα λουλούδια τις γλάστρες και τα παρτέρια.
Ήταν μία διαφορετική δράση που έρχεται να συμπληρώσει τις όμορφες χριστουγεννιάτικες εικόνες της πόλης.
Ο αντιδήμαρχος Αριστείδης Παππάς ευχαρίστησε μαθητές και εκπαιδευτικούς για την πρωτοβουλία τους και τόνισε πως ο Δήμος με τις αρμόδιες υπηρεσίες του θα στηρίξει ανάλογες κινήσεις άλλων σχολείων της πόλης.

Ορειβατικός σύλλογος Άρτας
18 Δεκεμβρίου. Προβολή ταινίας Trekking στο Everest Base Camp και ανάβαση στο Island Peak
Ο Ορειβατικός σύλλογος Άρτας σας καλεί στην προβολή ταινίας – ντοκιμαντέρ: Trekking στο Everest Base Camp και ανάβαση στο Island Peak 6.189m στα πλαίσια των εκδηλώσεων Προσφοράς και Αλληλεγγύης.
Ο Χρήστος Λάμπρης είναι οδηγός βουνού και έχει συμμετάσχει σε πολλές ορειβατικές αποστολές στο εξωτερικό.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης που θα δοθούν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Αρταίων και στο Σύλλογο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αρτινών Γυναικών.
Αναλυτικά: Τρόφιμα μακράς διαρκείας όπως ρύζι, ζυμαρικά, όσπρια, ελαιόλαδο, γάλα εβαπορέ, αλεύρι, ντοματοχυμό, ζάχαρη κτλ. Είδη καθαριότητας και προσωπικής υγιεινής όπως σαμπουάν, καθαριστικά δαπέδου, χλωρίνη, σκόνη πλυντηρίου ρούχων κτλ.

Συνεδρίασε η Οικονομική Επιτροπή και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Αρταίων
Συνεδρίασε την Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αρταίων όπου εγκρίθηκαν μεταξύ άλλων, τα παρακάτω θέματα:
-Έγκριση μελέτης με αριθμ.10/2019 « Διανοίξεις εσοχών σε πεζοδρόμια »
-Έγκριση τεχνικών προδιαγραφών και όρων διακήρυξης ανοικτού ανοικτού διεθνή διαγωνισμού για την επισκευή και συντήρηση των οχημάτων και μηχανημάτων έργου.
– Έγκριση διακήρυξης συνοπτικού μειονοτικού διαγωνισμού με σφραγισμένες προσφορές για την περισυλλογή και περίθαλψη αδέσποτων ζώων συντροφιάς, με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά.
Στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Αρταίων συζητήθηκαν μεταξύ άλλων και εγκρίθηκαν τα εξής θέματα:

-Τροποποίηση Κανονισμού Λειτουργίας Δημοτικής Αγοράς Άρτας.
-Καθορισμός θέσεων άσκησης υπαίθριου στάσιμου εμπορίου.
-Μετατόπιση ή απομάκρυνση περιπτέρου επί της Περιφερειακής οδού, έμπροσθεν Δημαρχείου.
-Επικαιροποίηση και έκδοση Κανονιστικής Απόφασης περί διατήρησης υπαρχόντων και δημιουργίας νέων σταθμών στάθμευσης (πιάτσες) ΕΔΧ (ταξί) σε Τοπικές Κοινότητες Δήμου Αρταίων.
-Χορήγηση θέσης στάθμευσης ΑΜΕΑ.

Διόρθωση στους δήμους χωρίς πρόστιμα των τετραγωνικών μέτρων ακινήτων
Η διόρθωση από τους δημότες των τετραγωνικών μέτρων των κατοικιών και επαγγελματικών χώρων τους στους δήμους χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις, προβλέπεται με το άρθρο 51 παράγραφος 2 του πολυνομοσχεδίου «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας των Υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και άλλες διατάξεις» που ψηφίστηκε από τη Βουλή, οι δημότες μπορούν να απευθυνθούν στις δημοτικές υπηρεσίες έως τις 31 Μαρτίου 2020 και να διορθώσουν τα τετραγωνικά μέτρα των κατοικιών και επαγγελματικών χώρων τους, χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις για τη μη υποβολή ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης. Αν με βάση τη δήλωση αυτή υπάρχουν διαφορές η χρέωση θα ξεκινά από 1.1.2020
Η διάταξη του άρθρου 51 παράγραφος 2 έχει ως εξής:
«Οι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης για τον καθορισμό της επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου περί του υπολογισμού φόρων, τελών και εισφορών προς τους ΟΤΑ Α βαθμού, μπορούν να υποβάλουν δήλωση με τα ορθά στοιχεία μέχρι 31.3.2020, χωρίς την επιβολή προστίμων για τη μη υποβολή ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης. Διαφορές στους αναλογούντες φόρους, τέλη και εισφορές εκ των δηλώσεων αυτών, θα υπολογίζονται και θα οφείλονται από την 1η Ιανουαρίου 2020».

Δήμος Ιωαννιτών: Δωρεάν εμβολιασμός στο Δημαρχείο
Μεγάλη ήταν η προσέλευση των πολιτών στη δράση εμβολιασμού που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δημαρχείο Ιωαννίνων, με πρωτοβουλία της 1ης Τοπικής Μονάδας Υγείας Ιωαννίνων, σε συνεργασία με το Δήμο Ιωαννιτών. Οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να ελεγχθούν και να εμβολιαστούν δωρεάν για τη γρίπη, την πνευμονία, τον έρπητα ζωστήρα και τον τέτανο.
Οι δράσεις της 1η ΤΟΜΥ Ιωαννίνων για τη διάδοση του μηνύματος «Ενημερώσου – Εμβολιάσου – Προστάτεψε την υγεία σου και τα αγαπημένα σου πρόσωπα», είναι συνεχείς, με στόχο την ανάδειξη της σημασίας του εμβολιασμού. Η παθολόγος Αναστάζια Κεή σε δηλώσεις της τόνισε ότι ο σωστός εμβολιασμός είναι βασική ασπίδα προστασίας της υγείας, όχι μόνο των παιδιών, αλλά και του γενικότερου πληθυσμού.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, σημείωσε ότι ο Δήμος στηρίζει τέτοιες πρωτοβουλίες, καθώς η πρόληψη είναι καθοριστικής σημασίας.
Από τη βρεφική ηλικία μέχρι την ενήλικο ζωή, ο εμβολιασμός προστατεύει από λοιμώδη νοσήματα όπως διφθερίτιδα, τέτανο, κοκκύτη, πολιομυελίτιδα, ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, ανεμοβλογιά και έρπητα ζωστήρα, μηνιγγιτιδοκοκκικές και πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις, ηπατίτιδα Α και Β, γρίπη, γαστρεντερίτιδα από ροταϊό και λοιμώξεις από HPV. Παρόλα αυτά, εξακολουθούν να υπάρχουν σήμερα παγκοσμίως σχεδόν 20 εκατομμύρια μη εμβολιασμένα ή μερικώς εμβολιασμένα παιδιά.

Ανακοίνωση από την Διεπαγγελματική Αμπέλου και Οίνου
Την απόλυτη ικανοποίησή της για την τροπολογία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης με την οποία εκσυγχρονίζεται η νομοθεσία σχετικά με τη λειτουργία των διεπαγγελματικών οργανώσεων εκφράζει η Διεπαγγελματική Αμπέλου και Οίνου. Με τις αλλαγές που επέρχονται οι διεπαγγελματικές αποκτούν πλέον νέα δυναμική, καθώς επιλύονται χρόνια προβλήματα που παρεμπόδιζαν την αναπτυξιακή προοπτική τους. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνεται και το μείζον θέμα της χρηματοδότησής τους , θέμα που σχετίζεται ευθέως με την απρόσκοπτη και ομαλή λειτουργία τους, και το οποίο παρέμενε σε εκκρεμότητα από την ίδρυσή τους, περίπου δηλαδή επί μια 20ετία.
Για μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΔΟΑΟ κ. Γ. Βογιατζής , χαιρετίζοντας παράλληλα το πνεύμα διαλόγου αλλά και άμεσης ανταπόκρισης στα προβλήματα που βρίσκει ο κλάδος από πλευράς του υπουργού κ. Μ. Βορίδη.

Πότε κλείνουν και πότε ανοίγουν τα σχολεία για τις εορτές
Οι διακοπές των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων
Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα σχολεία θα μείνουν κλειστά από τη Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2019 έως και τη Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020, για τις εορτές των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων
Ως εκ τούτου τελευταία ημέρα λειτουργίας των σχολείων είναι η Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019 και τα μαθήματα θα ξεκινήσουν πάλι την Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2020
Οι διακοπές αυτές ισχύουν και για τους δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς

Πιο συγκεκριμένα στο ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 79/2017 για την Οργάνωση και λειτουργία νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολειών, στο Άρθρο 3-Διακοπές, Αργίες και Εορταστικές εκδηλώσεις αναφέρονται τα εξής:
1. Τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία δεν λειτουργούν τις ακόλουθες ημέρες και περιόδους:
α) τα Σάββατα και τις Κυριακές,
β) την 28η Οκτωβρίου (εθνική εορτή),
γ) από 24 Δεκεμβρίου μέχρι και 7 Ιανουαρίου (διακοπές Χριστουγέννων),
δ) την Καθαρά Δευτέρα,
ε) την 25η Μαρτίου (εθνική εορτή),
στ) από τη Μ. Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή της Διακαινησίμου (διακοπές Πάσχα), η) την 1η Μαΐου,
θ) την εορτή του Αγίου Πνεύματος,
ι) από 22 Ιουνίου μέχρι και 31 Αυγούστου (θερινές διακοπές) και
ια) την ημέρα της εορτής του Πολιούχου της έδρας του σχολείου και την ημέρα της τοπικής εθνικής εορτής.