Διοίκηση 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Υλοποίηση του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου στην Άρτα

Ο μήνας Οκτώβριος έχει θεσμοθετηθεί διεθνώς ως μήνας πρόληψης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού. Η 6η ΥΠΕ, υπό το συντονισμό του Υπουργείου Υγείας συμμετέχει στη διεθνή εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού έναντι της πρώτης αιτίας θανάτου από τον καρκίνο στις γυναίκες, που είναι ο καρκίνος του μαστού.

Πιο συγκεκριμένα, στο Δήμο Αρταίων οι επαγγελματίες υγείας της 1η & 2ης ΤΟΜΥ Άρτας, στα πλαίσια υλοποίησης του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου, Πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά, θα υλοποιήσουν τις κάτωθι δράσεις πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού.

-Στα πλαίσια εκδήλωσης του τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου, του Ιατρικού Συλλόγου Άρτας και του Δήμου Αρταίων θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 19:00 στο Συνεδριακό κέντρο του Δήμου Αρταίων (αίθουσα ΔΙΩΝΗ) ομιλία με τίτλο: «Ανάδειξη της Τοπικής Μονάδας Υγείας και Προώθηση του Προγράμματος Σπύρος Δοξιάδης – « ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ» με ομιλήτρια την κ. Σεντόρη Βασιλική, Κοινωνική Λειτουργός, 1ης ΤΟΜΥ Άρτας.

-Ενημερωτική δράση την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024 και ώρες 08:30 έως 13:00 στο Γυναικολογικό ιατρείο του ΚΥ Άρτας -Σταθμός Προστασίας Μάνας ,Παιδιού & Εφήβου (Γ.Αυξεντίου 2 έναντι Δημαρχείου).

-Την Παρασκευή 25 Οκτώβριου 2024 και ώρες 09.00 έως 13.00 θα γίνει ενημέρωση στα Δημοτικά καταστήματα για το Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου «Φώφη Γεννηματά» και θα πραγματοποιηθεί κλινική εξέταση για όσες γυναίκες το επιθυμούν, από Γυναικολόγους του Ιατρικού Συλλόγου Άρτας σε κατάλληλα διαμορφωμένη αίθουσα, που θα παραχωρήσει ο Δήμος Αρταίων.

-Την Παρασκευή 25 Οκτώβριου 2024 και ώρα 17.00 στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μακρυγιάννη θα πραγματοποιηθεί ομιλία και βιωματικό εργαστήριο για την ενημέρωση του Προγράμματος « Φώφη Γεννηματά » με ομιλήτρια την κ. Μπαλαούρα Ελένη-Ελεάνα , Επισκέπτριας Υγείας, 1ης ΤΟΜΥ Άρτας.

Επίσης κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες του μήνα Οκτωβρίου, επιστημονικό προσωπικό και των δυο (2) ΤΟΜΥ θα επισκεφθεί υπηρεσίες του Δημοσίου και του Ιδιωτικού Φορέα σε μια προσπάθεια ενημέρωσης του γενικού πληθυσμού για τα δικαιώματα των πασχόντων με καρκίνο του μαστού στους χώρους εργασίας.

Για όλο τον μήνα Οκτώβριο, οι ιατροί και των δύο ΤΟΜΥ θα εκδίδουν παραπεμπτικά μαστογραφίας σε γυναίκες δικαιούχους (45-74 ετών) του προγράμματος «ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ».

Η πρόληψη του καρκίνου του μαστού έχει διαπιστωθεί ότι έχει υψηλό ποσοστό ίασης . Οι προληπτικές εξετάσεις έχουν οδηγήσει πολλές φορές στην έγκαιρη διάγνωση και στην άμεση αντιμετώπιση. Η πρόληψη είναι ζήτημα ΖΩΗΣ!!