Δράση Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης του ΚΑΠΗ Δήμου Αρταίων

Για την κακοποίηση των ηλικιωμένων

Χριστόφορος Σιαφάκας: είναι ένα ζήτημα που μάς αφορά όλους

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την κακοποίηση των ηλικιωμένων, που διοργάνωσε ο Δήμος Αρταίων, το Κέντρο Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) Άρτας, η Κοινοτική Νοσηλευτική ΚΥ Άρτας της 6ης ΥΠΕ, το Κέντρο Κοινότητας και το Συμβουλευτικό γυναικών Δήμου Αρταίων, την Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2024. Η εκδήλωση προσέλκυσε πολλούς συμπολίτες και αποδείχθηκε το έντονο ενδιαφέρον και η ευαισθησία της τοπικής κοινωνίας απέναντι σ’ αυτό το σοβαρό κοινωνικό ζήτημα. Η εκδήλωση είχε ως κύριο στόχο την ενημέρωση και την ενδυνάμωση των συμμετεχόντων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της κακοποίησης των ηλικιωμένων.

Έγινε ενημέρωση για τις μορφές κακοποίησης που μπορεί να αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι, όπως η φυσική, συναισθηματική και οικονομική κακοποίηση, καθώς και η παραμέληση. Αναφέρθηκαν τα πιθανά σημάδια αναγνώρισης της κακοποίησης και οι τρόποι παρέμβασης. Οι παραβρισκόμενοι ενημερώθηκαν επίσης για τις υπηρεσίες υποστήριξης προς τους ηλικιωμένους και τους φροντιστές τους.

Η επιτυχία της εκδήλωσης έδειξε την ανάγκη για συνεχείς πρωτοβουλίες και δράσεις ενημέρωσης σχετικά με την κακοποίηση των ηλικιωμένων. Το ΚΑΠΗ Άρτας δεσμεύεται να συνεχίσει τις προσπάθειές του για την προστασία και την ευημερία των ηλικιωμένων στην κοινότητά μας.

Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας, κ. Αγγέλα Τσώλα, απευθυνόμενη στους παρευρισκόμενους δήλωσε: “Η προστασία των ηλικιωμένων είναι βασική ευθύνη της κοινωνίας μας. Η σημερινή εκδήλωση δείχνει τη δέσμευσή μας να αντιμετωπίσουμε την κακοποίηση και την παραμέληση των ηλικιωμένων, που συχνά παραμένουν αθέατες αλλά βαθιά επιζήμιες. Από την ανάληψη των καθηκόντων μου έχω βάλει στόχο τη συνένωση των Κοινωνικών Δομών, έτσι ώστε να παρέχεται ακόμη περισσότερη και πιο οργανωμένη μέριμνα στους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη. Ευχαριστώ θερμά το ΚΑΠΗ Δήμου Αρταίων για την πρωτοβουλία αυτή και όλους τους συμμετέχοντες για την πολύτιμη παρουσία τους. Μαζί, μπορούμε να διασφαλίσουμε, πως η φωνή των ηλικιωμένων θα ακούγεται και οι ανάγκες τους θα ικανοποιούνται.”

Το μήνυμα του Δημάρχου Αρταίων
Ο Δήμαρχος Αρταίων, κ. Χριστόφορος Σιαφάκας, εξέφρασε την υποστήριξή του στην πρωτοβουλία αυτή και δήλωσε :”Η κακοποίηση των ηλικιωμένων είναι ένα ζήτημα που μάς αφορά όλους. Οι ηλικιωμένοι αποτελούν τη βάση της κοινωνίας μας και είναι υποχρέωσή μας να τους προστατεύουμε και να τους τιμούμε. Η εκδήλωση αυτή είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης και της πρόληψης. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τέτοιες δράσεις που εξασφαλίζουν την ασφάλεια και την ευημερία των πολιτών μας. Ευχαριστώ το ΚΑΠΗ Άρτας και όλους τους συντελεστές για την επιτυχημένη οργάνωση και την ουσιαστική συμβολή τους στο κοινό καλό.”