Δράση του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων

Για 2η συνεχόμενη χρονιά «Παίζω, μαθαίνω, κυκλοφορώ» 
Για 2η συνεχόμενη χρονιά το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων διοργανώνει, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», εκπαιδευτική δράση, υπό τον τίτλο «Παίζω, μαθαίνω, κυκλοφορώ».
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που απευθύνεται σε μαθητές των τριών πρώτων τάξεων δημοτικών σχολείων των Ιωαννίνων, που στόχο έχει τη διαμόρφωση σωστής κυκλοφοριακής συνείδησης από την κρίσιμη παιδική ηλικία.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε και κατά την περσινή σχολική χρονιά και ενθουσίασε τους μαθητές που το παρακολούθησαν, αφού είχαν την ευκαιρία, μέσα από πολύ παιχνίδι και βιωματικές δραστηριότητες, να γνωρίσουν βασικούς κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και τρόπους ώστε να κυκλοφορούν με ασφάλεια.
Μάλιστα, κατά τη φετινή εκδοχή της δράσης, θα παρουσιαστεί από στελέχη του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» το νέο εκπαιδευτικό του πρόγραμμα «Moving Stars – Αστεράκια σε κίνηση». Πρόκειται για καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, βασισμένο στην παιχνιδοκεντρική μάθηση, που εισάγει τους μαθητές, σταδιακά, στις έννοιες της κυκλοφοριακής αγωγής και της οδικής ασφάλειας.
Η δράση, οποία τελείται υπό την αιγίδα του Δήμου Ιωαννιτών, θα πραγματοποιηθεί την προσεχή εβδομάδα (23-26 Οκτωβρίου) σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο στο Κλειστό Γυμναστήριο Λιμνοπούλας του Πανηπειρωτικού Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ιωαννίνων (Π.Ε.Α.Κ.Ι.).

Παγώνη «Δεν πεθαίνεις από τους κοριούς»
Σε συνέντευξή της, η Ματίνα Παγώνη μίλησε για την αύξηση των κρουσμάτων των κοριών στην Ελλάδα, αλλά και για τον κοροναϊό. Η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ είπε πως οι κοριοί υπάρχουν αλλά δεν θα πρέπει να ανησυχεί ο κόσμος.
Μιλώντας στο MEGA, η Ματίνα Παγώνη ανέφερε «Οι κοριοί υπάρχουν. Στη Γαλλία το αντιμετωπίζουν καιρό. Δεν πεθαίνεις με τους κοριούς, μπορεί να σου κάνει ένα εξάνθημα και εάν αυτό είναι μεγάλο τότε πρέπει να απευθυνθούμε σε ένα ειδικό. Είναι ακριβώς το ίδιο με το κουνούπι, προκαλεί κνησμό. Οι ξενοδόχοι θα πρέπει να ασχοληθούν και να βάλουν τα ατμομηχανήματα, τα όποια μπορούν να τα εξουδετερώσουν λόγω θερμοκρασίας. Πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στη καθαριότητα. Το εξάνθημα μπορεί να κρατήσει δύο μέρες. Αν έχεις αλλεργία, πάλι δεν έχεις πρόβλημα διότι μπορείς να βάλεις κορτιζονούχα αλοιφή».
«Ο κοροναϊός είναι εδώ»
Σε σχέση με τον κοροναϊό είπε πως το εμβόλιο δεν είναι υποχρεωτικό αλλά από τη Δευτέρα άνοιξε η πλατφόρμα για την αίτηση εμβολιασμού ενώ μίλησε και για το εμβόλιο της γρίπης.
«Ο κοροναϊός είναι εδώ. Τη Δευτέρα άνοιξε η πλατφόρμα και μπορούν να κάνουν την αίτηση οι ομάδες υψηλού κίνδυνου για να κάνουν το εμβόλιο, το οποίο δεν είναι υποχρεωτικό. Επειδή υπάρχουν μεταλλάξεις και καλό είναι προσέχουμε όλοι.
Από τις 20 Οκτωβρίου ξεκινάμε τους εμβολιασμούς της γρίπης, όπου έχουμε δύο ενισχυμένα για άνω των 65 με συνταγή γιατρού. Όποιος δεν θέλει να κάνει αυτό μπορεί να κάνει το απλό». Όπως επισήμανε η Ματίνα Παγώνη, μέχρι 1η Νοεμβρίου θα γράφονται τα εμβόλια γρίπης αλλά αργότερα δεν θα υπάρχει συνταγογράφηση.

ΟΜΙΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO ΠΡΕΒΕΖΑΣ
UNESCO ART PREVEZAS
Ο Όμιλος για την UNESCO Πρέβεζας δημιουργεί Εικαστικό τμήμα με την επωνυμία Unesco Art Prevezas με ειδικότερους σκοπούς:
1. Να αναδειχθούν και να προβληθούν οι εικαστικές δημιουργίες οι οποίες σχετίζονται με αρχαιότητες και πολιτιστικά μνημεία του Νομού Πρέβεζας καθώς και με την
2. ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς και του περιβάλλοντος.
3. Αλλά και μέσα από τις εικαστικές και καλλιτεχνικές δημιουργίες να υπάρξει μια ιδιαίτερη ανάδειξη,προβολή και αναγνωρισιμότητα των αρχαιολογικών χώρων των πολιτιστικών μνημείων αλλά και του ιδιαίτερου φυσικού περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής.
4. Να προκαλέσει την ευαισθητοποίηση των πολιτών για εικαστικά, πολιτιστικά και περιβαλλοντικά ζητήματα του τόπου μας.
Όσοι καλλιτέχνες, εικαστικοί και άλλοι δημιουργοί από την περιοχή της Πρέβεζας αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας επιθυμούν να πλαισιώσουν το παράρτημα Unesco Art Prevezas για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του, καλούνται να δηλώσουν την επιθυμία στο παρακάτω email: unesco.preveza@gmail.com

Ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες για 30.000 ανέργους
Πάνω από 23.000 αιτήσεις σε 24 ώρες για τον νέο κύκλο κατάρτισης
Περισσότερες από 23.000 αιτήσεις υποβλήθηκαν μέσα στις πρώτες 24 ώρες λειτουργίας της πλατφόρμας για συμμετοχή στο πρόγραμμα αναβάθμισης ψηφιακών και πράσινων δεξιοτήτων της ΔΥΠΑ «Βάζω το μέλλον μου σε πρόγραμμα». Συγκεκριμένα, από χθες Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 14:00, έως τώρα, έχουν υποβληθεί 23.040 αιτήσεις.
Η ηλεκτρονική αίτηση θα παραμείνει ανοικτή έως τη συμπλήρωση των διαθέσιμων 30.000 θέσεων.
Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU και έχει ως στόχο τη διασύνδεση της κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και την ενίσχυση της απασχολησιμότητας των ανέργων για την ταχύτερη εργασιακή επανένταξή τους, στο πλαίσιο της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης της οικονομίας.
Ο κάθε καταρτιζόμενος θα παρακολουθήσει πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης, συνολικής διάρκειας έως 200 ώρες. Μετά την ολοκλήρωση της κατάρτισης, οι ωφελούμενοι θα συμμετάσχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων από ανεξάρτητους φορείς και όσοι επιτύχουν θα λάβουν το σύνολο του εκπαιδευτικού επιδόματος που ανέρχεται σε έως 1.000 ευρώ (5 ευρώ ανά ώρα κατάρτισης).
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση στη διεύθυνση:
https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/katartise/eggraphe-sto-metroo-opheloumenon-gia-ten-katartise-meso-ton-kedibim-ton-aei-kai-ton-adeiodotemenon-kdbm
Όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής θα ενταχθούν στο Μητρώο Ωφελουμένων και θα μπορούν να επιλέξουν το πρόγραμμα κατάρτισης που επιθυμούν να παρακολουθήσουν από τη λίστα των προσφερόμενων προγραμμάτων.
Με συνολικό προϋπολογισμό 301,5 εκατ. ευρώ, η δράση κατάρτισης ανέργων αποτελεί τη μεγαλύτερη δράση Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης που έχει υλοποιηθεί ποτέ στη χώρα.