Δυναμική η εξαγωγική πορεία για το ελληνικό ακτινίδιο

Τώρα και στις αγορές του Βιετνάμ.

Επιθεωρητές ελέγχουν καλλιέργειες και τυποποιητήρια

Τη δυναμική του εξαγωγική πορεία συνεχίζει το ελληνικό ακτινίδιο, το οποίο στοχεύει τώρα και στις αγορές του Βιετνάμ.
Όπως είναι γνωστό, στο πλαίσιο της στρατηγικής για εξωστρέφεια του τομέα των φρούτων και λαχανικών που αποτελεί προτεραιότητα, υποβλήθηκε αίτημα της χώρας μας για έγκριση εισαγωγής ακτινιδίων και στην αγορά του Βιετνάμ.
Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Βιετνάμ, σε συνέχεια διαπραγματεύσεων, απέστειλαν κλιμάκιο επιθεωρητών στην χώρας μας, που, συνοδευόμενο από αντίστοιχο κλιμάκιο της Δ/νσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥπΑΑΤ, επιθεωρεί αυτές τις ημέρες καλλιέργειες και εγκαταστάσεις τυποποίησης – συσκευασίας και εξαγωγής ακτινιδίων.
Έτσι, στο πλαίσιο αυτό, αυτή την περίοδο σύμφωνα με το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών Incofruit Hellas, στη χώρα μας βρίσκονται επιθεωρητές από το Βιετνάμ, οι οποίοι ελέγχουν καλλιέργειες και τυποποιητήρια ακτινιδίων, προκειμένου να προχωρήσει και η υπογραφή σχετικού πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit – Hellas, μετά την επιστροφή των επιθεωρητών αναμένεται η υπογραφή διμερούς φυτουγειονομικού πρωτοκόλλου για εξαγωγής ελληνικών ακτινιδίων στο Βιετνάμ».
Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ και η Βραζιλία, μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών, αποτελούν τις πρώτες αγορές, στις οποίες από τη νέα σεζόν 2023/24 θα ταξιδέψει το ελληνικό ακτινίδιο.
Ειδικότερα, ο Εθνικός Οργανισμός Φυτοπροστασίας της Βραζιλίας (DSV), μετά από τις σχετικές διαπραγματεύσεις με τη Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥπΑΑΤ αλλά και της επίσκεψης των ελεγκτών του στην χώρας μας, απέστειλε πρόσφατα επίσημη επιστολή με την οποία καθόρισε τις φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις, που πρέπει να πληρούν τα εξαγόμενα από την χώρα μας φορτία ακτινιδίων προς την Βραζιλία
Με την αποδοχή των απαιτήσεων αυτών από την ελληνική πλευρά ολοκληρώθηκε η διαδικασία της πρόσβασης στην αγορά της Βραζιλίας για τα ελληνικά ακτινίδια για την επερχόμενη νέα σεζόν 2023 – 2024.

Εν τω μεταξύ, στους 202.229 τόνους ανήρθαν οι ποσότητες των ακτινιδίων που εξήχθησαν από την 1η Σεπτεμβρίου 2022 έως και τις 26 Μαΐου 2023 έναντι των 194.899 τόνων την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Να σημειωθεί ότι από το σύνολο των ποσοτήτων προς την αγορά των ΗΠΑ κατευθύνθηκαν 13.793 τόνοι έναντι 14.804 τόνων, την αντίστοιχη περσινή περίοδο, προς την Ισπανία 29.028 τόνοι έναντι 28.284 τόνων, προς την Ιταλία 20.893 τόνοι έναντι 45.236 τόνων, προς τον Καναδά 6.725 τόνοι έναντι 5.289 τόνων, προς την Ινδία 20.133 τόνοι έναντι 1.630 τόνων και προς τη νέα αγορά του Ισραήλ 385 τόνοι.