ΔΥΣΚΟΛΟΙ Καιροί για…ΑΡΧΗΓΟΥΣ

Ο νόμος 4804/2021 με τα θηριώδη ψηφοδέλτια διώχνει ανεξάρτητους και «αντάρτες»

Αποχωρήσεις λόγω προαπαιτούμενων στις εκλογές της αυτοδιοίκησης

Μετά το «φεγγάρια» της απλής αναλογικής, ήρθε το πλειοψηφικό

Είναι γνωστό πως στην Ελλάδα οι νόμοι αλλάζουν με μεγαλύτερη συχνότητα από αυτήν των πουκαμίσων και φυσικά ανάλογα με τα κομματικά συμφέροντα , που κάθε φορά εξυπηρετούν στους κυβερνητικούς πολιτικούς σχηματισμούς.
Και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, για μια ακόμη φορά ο εκλογικός νόμος άλλαξε, καθώς μετά τα ‘’φεγγάρια ‘’ της απλής αναλογικής, μιας ακόμη καταστροφικής αυταπάτης της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ όπου επειδή διαπιστώθηκαν πολλά τραγελαφικά στην εκλογή των αιρετών –π.χ. οι πλειοψηφίες των Δήμων να είναι 4 – 5 Δημοτικοί σύμβουλοι η ΝΔ και η κυβέρνηση Μητσοτάκη έκοψε και έραψε το νόμο για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, όπως βολεύει τους δικούς της δημάρχους και περιφερειάρχες.
Αποτέλεσμα, να παρατηρούνται αποχωρήσεις υποψήφιων δημάρχων και περιφερειαρχών, ειδικά ανεξάρτητων, καθώς ο νόμος προβλέπει θηριώδη νούμερα υποψήφιων συμβούλων.
Πιο συγκεκριμένα με το νόμο 4804/2021 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 90/Α/5-6-2021, τροποποιείται το ποσοστό πλειοψηφίας που απαιτείται για την ανάδειξη του επιτυχόντος συνδυασμού στις εκλογές δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων, καθώς και στις εκλογές περιφερειαρχών και περιφερειακών συμβουλίων. Το ποσοστό πλειοψηφίας ορίζεται, εφεξής, μεγαλύτερο του 43% συν μία ψήφο του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων, αντί για 50% συν μία ψήφο.

Εάν ο πρώτος συνδυασμός λάβει ποσοστό έως και 60%, εκλέγει τα 3/5 των εδρών του δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου, ενώ για άνω του 60%, οι έδρες κάθε συνδυασμού κατανέμονται αναλογικά.
Οι βασικές αλλαγές με το νόμο
-Επαναφορά της 5ετούς θητείας [από τέσσερα (4) που ισχύει σήμερα]. Οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες που θα αναδειχθούν από τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023, θα έχουν πλήρη πενταετή θητεία, η οποία θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2024.
-Το όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο τίθεται σε ποσοστό 43% συν μία ψήφο.
-Τίθεται όριο 3% για το δικαίωμα εκλογής δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου, το οποίο είναι ανεξάρτητο από τον αριθμό των μελών του οικείου συμβουλίου και ευθυγραμμισμένο με το ισχύον όριο στις εθνικές εκλογές.
-Εξασφαλίζεται η εκλογή των 3/5 των μελών του συμβουλίου στον νικητή των εκλογών.
-Η υποβολή των υποψηφιοτήτων γίνεται μόνο μέσω συνδυασμών και με δήλωση που υποβάλλεται στην ηλεκτρονική πύλη gov.gr, κατ’ επιλογή του υποψηφίου με το πατρώνυμο ή το μητρώνυμό του.
-Τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 31η Αυγούστου του έτους των εκλογών, για την κατάρτιση και δήλωση των συνδυασμών και η 10η Σεπτεμβρίου για την ανακήρυξη αυτών από το αρμόδιο δικαστήριο, ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος των εκλογικών δαπανών και οι υποψήφιοι να είναι εγκαίρως γνωστοί στο εκλογικό σώμα.
-Ο αριθμός των μελών των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, καθώς και των συμβουλίων δημοτικών κοινοτήτων καθορίζεται με βάση συγκεκριμένες πληθυσμιακές κλίμακες. Προβλέπεται λελογισμένη μείωση του αριθμού των μελών τους, με στόχο τον εξορθολογισμό, χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία των ΟΤΑ

-Εξορθολογίζεται και συστηματικοποιείται το πλαίσιο κωλυμάτων εκλογιμότητας και ασυμβιβάστων, λαμβανομένων υπόψιν και παρατηρήσεων που διατυπώθηκαν στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης.
-Επαναδιατυπώνονται με σαφήνεια και πληρότητα δικονομικές διατάξεις που αφορούν στην εκδίκαση διαφορών που σχετίζονται με τις εκλογές ΟΤΑ.
-Για τη διεξαγωγή των εκλογών δημοτικών και περιφερειακών αρχών λαμβάνεται υπόψιν ο μόνιμος πληθυσμός, όπως αποτυπώνεται στα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής.
-Τέλος και σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα, ο εκλεγμένος περιφερειάρχης, κατά τη διάρκεια της θητείας του, τελεί σε αναστολή της επαγγελματικής του δραστηριότητας.
Να σημειωθεί πως τροποποιήθηκε ως προς το ελάχιστο απαιτούμενο ποσοστό των δημοτικών κοινοτήτων του άρθρου 15 του ν. 4804/2023 καθώς το ελάχιστο απαιτούμενο ποσοστό των δημοτικών κοινοτήτων για την κατάρτιση συνδυασμού για τη συμμετοχή στις εκλογές δημοτικών αρχών από ογδόντα τοις εκατό (80%) πήγε σε εξήντα τοις εκατό (60%).

Ειδικότερα, από τις επόμενες δημοτικές εκλογές τριμελές συμβούλιο θα έχουν οι δημοτικές κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό από 201 κατοίκους και άνω. Σήμερα αυτό ισχύει για τις κοινότητες με πάνω από 300 κατοίκους. Σύμφωνα με τη νέα διάταξη:
Οι δημοτικές κοινότητες µε πληθυσμό έως 200 κατοίκους διοικούνται από τον πρόεδρο της δημοτικής κοινότητας, ενώ µε πληθυσμό άνω των 201 κατοίκων διοικούνται από τον πρόεδρο του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας και το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας.
Το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας αποτελείται από:
α) τρία µέλη, σε δημοτικές κοινότητες µε πληθυσμό από 201 έως 2.000 κατοίκους,
β) πέντε µέλη, σε δημοτικές κοινότητες µε πληθυσμό από 2.001 έως 10.000 κατοίκους,
γ) 11 µέλη, σε δημοτικές κοινότητες µε πληθυσμό από 10.001 έως 50.000 κατοίκους και
δ) 15 µέλη, σε δημοτικές κοινότητες µε πληθυσμό από 50.001 κατοίκους και άνω.

Οι υποψήφιοι στην Ήπειρο 
Μετά τις βουλευτικές εκλογές, έντονες είναι πλέον οι διεργασίες σε κόμματα και φορείς προκειμένου να επιλέξουν και να αναδείξουν υποψηφίους περιφερειάρχες και δημάρχους, για τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023.
Στην Περιφέρεια Ηπείρου ήδη έξι παρατάξεις έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.
-Ο νυν Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, θα διεκδικήσει για 4η φορά τη θέση του Περιφερειάρχη Ηπείρου.
Πρόθεση υποψηφιότητας εκδήλωσαν μέχρι στιγμής οι:
– ο Γιάννης Στέφος από τον ΣΥΡΙΖΑ
– ο Στέφανος Ζούμπας, από το ΠΑΣΟΚ
– ο Γιώργος Πρέντζας από το ΚΚΕ
– ο Σπύρος Ριζόπουλος, ανεξάρτητος
– ο Λάμπρος Γεωργόπουλος, ανεξάρτητος
Να σημειωθεί πως δεν έχει γίνει γνωστό αν θα λάβουν μέρος σχήματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς όπως η Αριστερή Παρέμβαση και η Ανυπότακτη Ήπειρος ενώ η « ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ » ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ στην Περιφέρεια Ηπείρου, με επικεφαλής τον Θουκυδίδη Μουτσόπουλο. με ανακοίνωσή της δηλώνει την Αναστολή Υποψηφιότητας για τις περιφερειακές εκλογές του Οκτωβρίου.

Στους Δήμους της Άρτας
Στον μεγάλο Δήμο Αρταίων μέχρι στιγμής έχουν ανακοινώσει την κάθοδο ο νυν Δήμαρχος Χρ. Τσιρογιάννης, ο ανεξάρτητος Χρ. Σιαφάκας, η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, ενώ ανακοινώθηκε η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στον δικηγόρο Παν. Καραγιώργο. Όμως αποχώρησε από την κούρσα η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης ΤΖΕΝΗ ΤΑΠΡΑΝΤΖΗ, ενώ και η ανακοίνωση πρόθεσης από την ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, δεν έχει ολοκληρωθεί.
Στους άλλους τρείς Δήμους της Άρτας οι βασικοί διεκδικητές είναι στον Δήμο Ν. ΣΚΟΥΦΑ οι Ροζ. Βαβέτση νυν δήμαρχος και ο Κώσρας Παπασιώζος, στον Δήμο Κ. Τζουμέρκων ο νυν Δήμαρχος Χρ. Χασιάκος και ο Γιώργος Αθανασούλας και στον Δήμο Γ. ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ, ο νυν Δήμαρχος Περ. Μίγδος και η Ελευθ. Κοσσυβάκη.